Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Διεθνείς Αγώνες Ελευθέρων σκοπευτών




Ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου ο 10ος διεθνής ετήσιος διαγωνισμός ελευθέρων σκοπευτών, στο Φορτ Μπένινγκ (Fort Benning GA) των ΗΠΑ, ένας θεσμός, που μέχρι σήμερα έχει βρεί πολύ θετική αποδοχή. Και φαντασθείτε ότι δεν είναι θέμα μόνο των ειδικών δυνάμεων. Ένα Τάγμα Πεζικού ανέλαβε την οργάνωση. Το 2ο Τάγμα του 29ου Συντάγματος της 197ης Ταξιαρχίας Πεζικού, το οποίο έχει την ευθύνη λειτουργίας σχολείου ελευθέρου σκοπευτού για τον αμερικανικό στρατό. Οι "Πεζοί" εκεί, δίνουν μεγάλη σημασία σ' αυτή την ειδικότητα.





Ο διεθνής διαγωνισμός είναι "ανοικτός" όχι μόνο στις ένοπλες δυνάμεις αλλά και σε σώματα ασφαλείας, ακόμη και οργανωμένους ιδιωτικούς συλλόγους. Αυτή τη χρονιά κέρδισε ένα  "ζευγάρι" των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ καταφέρνοντας 1258 βαθμούς από τους 1507 που ήταν το "άριστα" και οι πρασινοσκούφηδες είναι όλο χαρά.





Ο διαγωνισμός δεν είναι εύκολος και δεν επικεντρώνεται μόνο στην σκόπευση όπως γίνεται σε κλασσικούς σκοπευτικούς αγώνες. Οι διαγωνιζόμενοι διέρχονται, για συνεχείς 72 ώρες με  προαιρετικά 2 τετράωρα  διαλείματα  μόνο, από 14 διαφορετικές "ειδικές καταστάσεις". Δοκιμάζεται η αντοχή τους, η γνώση τους σε τακτική και θέματα τοπογραφίας και η σκοπευτική τους ικανότητα ημέρα και νύκτα  από διαφορετικές αποστάσεις και θέσεις, με και χωρίς χρήση σκοπευτικών οργάνων και με πίεση χρόνου.Οι διαγωνιζόμενοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το διαμέτρημα που χρησιμοποιούν. Η μία κατηγορία είναι αυτή που χρησιμοποιεί διαμέτρημα μέχρι 7,62 χιλ. και ή άλλη με διαμέτρημα πάνω από  αυτό.





Μία από τις δυσκολότερες ειδικές καταστάσεις που είχαν εφέτος για πρώτη φορά να αντιμετωπίσουν οι διαγωνιζόμενοι, ήταν η βολή σε περιωρισμένο χρόνο από τα 800 μέτρα, η κίνηση σε δρομολόγιο διαφυγής και η προσβολή στόχων καθ΄οδόν με ταυτόχρονη μεταφορά τραυματία. Άλλη ειδική κατάσταση που παρουσίασε ζωηρό ενδιαφέρον, ήταν βολή κατά κινουμένου στόχου,  από 3ο όροφο κτιρίου μέσα από τρύπα τοίχου διαμέτρου 8 εκατοστών σε απόσταση 150 μέτρων.  





Και βέβαια οι περισσότερες βολές έγιναν νύκτα κάτω από σωματική καταπόνηση αφού είχε προηγηθεί τρέξιμο, ή στίβος τοπογραφίας, ή στίβος εμποδίων. Ένας μάλιστα εμπειροπόλεμος Ranger υπαξιωματικός,  βετεράνος σε 5 πολεμικές επιχειρήσεις,  που συμμετείχε στο διαγωνισμό, τον χαρακτήρισε πολύ ρεαλιστικό αφού πλησιάζει σε σωματική πίεση και ψυχολογικό στρές την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης. 





 Όλοι όσοι συμμετείχαν  έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για την οργάνωση  αυτού του ετήσιου διαγωνισμού, αλλά περισσότερο τους άρεσε, γιατί τους δόθηκε ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να μάθουν ο ένας από τον άλλο τακτικές και τεχνάσματα που δεν είχαν υπόψη τους μέχρι τώρα.





Ερχόμενος στα δικά μας θα ήθελα να πώ ότι έχουμε ένα άριστο σχολείο ελευθέρου σκοπευτού και εμείς εδώ. Στο παρελθόν ο στρατός οργάνωνε στρατιωτικούς αγώνες που περιείχαν διάφορα στρατιωτικά αγωνίσματα μεταξύ των οποίων και βολές μάχης. Στις ειδικές δυνάμεις γίνονται διαγωνισμοί κατά καιρούς. Ίσως όμως θα πρέπει να προσεχθεί καλύτερα το θέμα και να μπούν στο πρόγραμμα και αγώνες ελευθέρου σκοπευτού. Δεν θέλουν πολλά χρήματα για να γίνουν, αρκεί να υπάρχει ενθουσιασμός και θέληση. Θα ήταν πολύ καλό να δούμε ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας να διαγωνίζονται, ίσως και με συμμετοχή εφέδρων. 
 




Δείτε και κάποια βίντεο που βρήκα από παλιότερους αγώνες , για να πάρετε μία γεύση!


Σας χαιρετώ,


Ανιχνευτής


Πηγή: US Army.mil





1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος25/10/10, 4:26 μ.μ.

    Αυτοί καλά κάνουν. Με εμάς τι γίνεται, που έχουμε φτασει το 2010 και ενώ έχουμε σχολεία ελευθέρου σκοπευτή (που γίνεται καλή εκπαίδευση... όσο είναι δυνατό), τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτή βλέπουμε μόνο σε κάτι όνειρα, σε κάτι οράματα... ααααα και σε κάτι παραλληρήματα για το αξιόμαχο των ειδικών μας δυνάμεων.
    Ντροπή και αίσχος.
    Να είμαστε και η μοναδική χώρα που έχουμε αγοράσει το σαμάρι και αναζητούμε τον γάιδαρο!!!
    Ο καταστροφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.