Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΕΧΑCTO

Εικόνα της τηλεκατευθυνόμενης σφαίρας 0,50 (Πηγή)
Πρόσφατα έγινε η πρώτη δοκιμή .. μιας ακόμη τηλεκατευθυνόμενης σφαίρας,  με μέριμνα της γνωστής DARPA. Αυτή τη φορά η σφαίρα είναι των κλασσικών διαστάσεων, διαμετρήματος 0,50 και επί πλέον κατευθύνεται όχι με τη μέθοδο "φωτισμού" του στόχου με δέσμη LASER, (laser guidance) αλλά με  τη βοήθεια των οπτικών οργάνων σκόπευσης (τηλεχειρισμός), από τα οποία μεταβιβάζονται εντολές στον μικροσκοπικό υπολογιστή που ενσωματώνεται στη σφαίρα και στη συνέχεια αυτός τροποποιεί  ανάλογα τις θέσεις των ..μικροπτερυγίων της, ώστε να αλλάζει η τροχιά και να κατευθύνεται στο στόχο!

Το όνομα που έχει πάρει η νέα τεχνολογία πυρομαχικών, "EXACTO" είναι όπως καταλαβαίνετε, σύντμηση των  αγγλικών λέξεων "Extreme Accuracy Tasked Ordnance" που σημαίνουν "Κατευθυνόμενα Πυρομαχικά Υψηλής Ακριβείας".

Προφανώς, το κέλυφος αυτών των πυρομαχικών, είναι αυτό των φυσιγγίων  0,50 ή των 12,7 χιλ. σύμφωνα με την Συμφωνία Τυποποίησης (ΣΤΥΠ) 4883 του ΝΑΤΟ, αλλά εσωτερικά μοιάζει σαν ένα βελάκι όπως αυτά που πετάμε για παιχνίδι σε ξύλινους στόχους. 

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, αν ο οπλισμός με τον οποίο θα χρησιμοποιούνται αυτά τα πυρομαχικά θα είναι λειόκανος ή με ραβδώσεις, όπως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για το σύστημα σκόπευσης

Μόλις το βλήμα αφήσει την κάννη του όπλου με την δύναμη των αερίων κατά την εκπυρσοκρότηση, το κέλυφος απορρίπτεται  και το βελάκι έχοντας λάβει την ταχύτητά του αρχίζει να κινείται προς τον στόχο του. Στο ενδιάμεσο διάστημα, αν διαπιστωθεί ότι παρεκκλίνει της αρχικής του σκόπευσης, από εξωγενείς παράγοντες, (όπως για παράδειγμα ο άνεμος, ή κινούμενος στόχος) αρχίζουν να δίνονται οδηγίες,(από τα οπτικά όργανα) τροποποίησης της τροχιάς του η οποία αναπροσαρμόζεται προς την σωστή κατεύθυνση.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι ανιχνεύσιμη σκόπευση του στόχου, όπως γίνεται με τις ακτίνες LASER που χρησιμοποιούνται για καταύγαση του στόχου και εκεί έγκειται η διαφορά όπως αναφέραμε προηγουμένως, από την άλλη μέθοδο που εμφανίσθηκε δυο χρόνια πριν.

Μεγάλο ενδιαφέρον εφαρμογής, παρουσιάζει ο χώρος των ελεύθερων σκοπευτών, όπου αναμένεται να υιοθετήσει αυτό το είδος φυσιγγίου, αφού θα είναι δυνατή η προσβολή ενός κινούμενου στόχου με μια μόνο βολή, από απόσταση έως και 2 χιλιομέτρων, θα μπορεί να ενεργεί ένας ελεύθερος σκοπευτής και μόνος του, δεν θα επηρεάζεται η βολή από άσχημες καιρικές συνθήκες και θα παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια στον ελεύθερο σκοπευτή, αφού δεν θα είναι δυνατή η εύκολη ανίχνευσή του. 


Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.