Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Η καταδρομή στο Bilal

 Μετά από πολύχρονες προσπάθειες των υπηρεσιών πληροφοριών και προσωπικού μονάδων ειδικών επιχειρήσεων,  παγιδεύτηκε και εξουδετερώθηκε ο φημιστός αρχηγός και ιδρυτής της Αλ Κάϊντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα αν  θα καταρρεύσει το οικοδόμημά του μετά τον θάνατό του. Το σίγουρο είναι ότι η απώλειά του αποτελεί ένα καίριο πλήγμα στο ηθικό και στο κύρος της Αλ Κάϊντα σε όλους τους οπαδούς ή φιλικά προσκείμενους διεθνώς.




Το μήνυμα της όλης ενέργειας είναι ότι κανείς τρομοκράτης δεν μπορεί να ξεφύγει το τέλος. Ήταν όμως αναντικατάστατος; Θα φανεί πολύ σύντομα στο μέλλον, αν υπάρχουν και άλλοι ικανοί διάδοχοί του.  Το όλο εγχείρημα όμως από στρατιωτικής πλευράς, αποτελεί μια επιτυχημένη καταδρομή. Από όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα, το κρησφύγετό του βρισκόταν στο Πακιστάν, σε ένα σύμπλεγμα κατοικιών, στην κωμόπολη Μπιλάλ (Bilal) κοντά στο Αμποταμπάτ (Abbottabat), 120 χλμ. βορειοανατολικά  από το Ισλαμαμπάντ (Islammabad).

Κατ' αρχήν το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν ζούσε σε κατοικημένη περιοχή και κοντά όπως αναφέρουν διάφορα ρεπορτάζ σε στρατιωτική ακαδημία, δείχνει την βεβαιότητα που είχε ο Μπιν Λάντεν για την ατομική και οικογενειακή του ασφάλεια. Αντικείμενο ειδικών αναλυτών για να βρουν που βάσιζε αυτή τη σιγουριά. Σε διαβεβαιώσεις υψηλών κυβερνητικών παραγόντων του Πακιστάν; Στο γεγονός ότι δεν θα κινούσε υποψίες, αφού εθεωρείτο απίθανο ο αρχηγός της Αλ ΚάΪντα  να κρύβεται κάπου εκτός από ερημικά και απρόσιτα σημεία στα βουνά του Βόρειου Πακιστάν ή αλλού;

Το μέρος που ζούσε μέχρι χθες, ήταν ένα οχυρό, κατασκευασμένο από το 2005, με παχείς τοίχους και πολλά συρματοπλέγματα. Και μόνο αυτό, κινούσε περιέργεια για το ποιός ζει εκεί μέσα. Υπήρχε ειδική φρουρά. Παρά την τέλεια τεχνολογία που διέθεταν οι μυστικές υπηρεσίες, δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια ν' ανακαλύψουν το κρησφύγετο. Ανακαλύφθηκε με τις κλασσικές μεθόδους αναζήτησης, συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών. Η παρακολούθησή του γινόταν ανελλιπώς επί μήνες, με απόλυτη μυστικότητα για να μην κινήσει καμιά υποψία.

Προφανώς όλες οι συλλεχθείσες πληροφορίες από τη πολύμηνη παρατήρηση, οδήγησαν στην λεπτομερή σχεδίαση της αποστολής. Η προσωπική του φρουρά θα ήταν ένα από τα σημαντικά προβλήματα προς αντιμετώπιση, όπως και τα τυχόν ηλεκτρονικά μέτρα έγκαιρης προειδοποίησης. Η αδυναμία πρόσβασης με άλλο τρόπο, οδήγησε στην αεροκίνητη καταδρομή. 




Θα έγιναν δοκιμές επί δοκιμών, για την επίτευξη καλού χρόνου, την αποφυγή παράπλευρων απωλειών και δυσάρεστων συναντήσεων με αστυνομικές ή άλλες δυνάμεις ασφαλείας του τόπου. Η καταδρομή θα θεωρήθηκε ο ενδεδειγμένος τρόπος ενεργείας, για να είναι βέβαιο ότι ο στόχος θα συλληφθεί ή θα εξουδετερωθεί. Δεν θα ήταν καθόλου σωστό να διακινδυνευτεί η επιχείρηση με βομβαρδισμό από άλλα εναέρια μέσα. Άλλωστε η μέθοδος αυτή, έχει δημιουργήσει πολλά θύματα και είναι η πλέον αντιπαθής στο ντόπιο πληθυσμό, που έχει υποφέρει απ' αυτό. 




Η καταδρομική δύναμη είχε προφανώς την γνωστή τακτική συγκρότηση, τμήμα κρούσης, τμήμα υποστήριξης και τμήμα ασφάλειας. Η σύνθεση της κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν μικτή. Δηλαδή πρέπει να συμμετείχαν προσωπικό του SAD/SOG της  CIA  και σίγουρα βατραχάνθρωποι της ειδικής μονάδας DEVGRU ή αλλιώς SEAL Team 6, όπως έχει διαδοθεί από τα ΜΜΕ. Θα μιλήσουμε γι' αυτούς, πολύ σύντομα. Ίσως να έχει  συμμετάσχει και προσωπικό της  Delta Force, αν και  είναι μάλλον υπερβολικό.

Χρησιμοποιήθηκαν 2 ελικόπτερα Chinook CH-47 και 2  Black Hawk, λένε δημοσιεύματα. Η συνολική δύναμη δεν ξεπερνούσε τους 40 άνδρες, ενώ με ταχεία καταρρίχηση μάλλον κατέβηκαν γύρω στους 20 σαν  δύναμη κρούσης. Αυτό έγινε Νύκτα 1/2 Μαΐου 2011 , γύρω στις 1 τοπική ώρα. Η όλη επιχείρηση διήρκεσε 40 λεπτά με σφοδρή ανταλλαγή πυρών. 




Βιαία κρούση λοιπόν, αφού ακολούθησαν και ισχυρές εκρήξεις. Προφανώς  θα προηγήθηκε εξουδετέρωση σκοπών, στη συνέχεια κατεστάλη η αντίσταση της φρουράς, με εκρηκτικά ανοίχθηκαν πόρτες ασφαλείας και ακολούθησε μάχη από κοντά, ακόμη και με τον Μπιν Λάντεν, ό οποίος τελικά δέχτηκε σφαίρα ή σφαίρες στο κεφάλι και σκοτώθηκε επί τόπου. Το σώμα του μεταφέρθηκε  και αφού προηγήθηκε η προβλεπόμενη μουσουλμανική θρησκευτική τελετή, ρίχθηκε στη θάλασσα, λένε.

Η αποχώρηση έγινε χωρίς απώλειες από την πλευρά της καταδρομικής δύναμης. Ένα από τα αμερικανικά ελικόπτερα όπως αναφέρουν τα διάφορα ρεπορτάζ, χάλασε και καταστράφηκε από την καταδρομική δύναμη εκεί που ήταν προσγειωμένο.

Πολύ καλά στημένη, επαγγελματική επιχείρηση, με εφαρμογή της απόλυτης μυστικότητας και της αφάνειας. Όλα έγιναν με μαθηματική ακρίβεια. Θεωρώ βέβαιο ότι όλα παρακολουθούνταν εκείνη την ώρα, από  το Κέντρο Επιχειρήσεων της διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, JSOC και σαφώς θα υπήρχαν αποκοπές για την εμπλοκή τυχόν άλλων τμημάτων είτε της Αλ Κάϊντα, που θα έσπευδαν για ενίσχυση ή άλλων περίεργων ή ακόμα και τοπικών δυνάμεων ασφαλείας, αν δεν ήταν ενημερωμένοι για την επιχείρηση, που μάλλον δεν φαίνεται να ήταν σε χαμηλό επίπεδο. Πολλά για την επιχείρηση θα αναλυθούν στο εγγύς μέλλον.

Που πήγε η πακιστανική εθνική κυριαρχία; Αν η επιχείρηση ήταν σε γνώση των πακιστανικών αρχών, τότε θα είχε θεσπισθεί στα πλαίσια του συντονισμού, διοικήσεως και ελέγχου, περιοχή ειδικών επιχειρήσεων και θα είχε εκχωρηθεί εξουσιοδότηση ενέργειας της αμερικανικής καταδρομικής δύναμης, την οποία θα ακολούθησαν, ίσως και κάποιοι των πακιστανικών ειδικών δυνάμεων. Έγινε έτσι; Ποιός ξέρει; Θα τα βρούν με τους συμμάχους τους οι Πακιστανοί, που θα προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν ενέργειες αντεκδίκησης Αλ Κάϊντα και Ταλιμπάν μαζί! 

Ανιχνευτής

Πηγή: Fox News
          IBN
          The First Post
         drougos.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.