Κάθε χρόνο, η τελευταία πάντα Κυριακή του Μαΐου, είναι αφιερωμένη στη μνήμη των πεσόντων Καταδρομέων, σε όλες τις επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος, ξεκινώντας από την Μέση Ανατολή και στο Αιγαίο με τον Ιερό Λόχο, στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου '46-'49 και στην Κύπρο.
Πάντα οργανώνεται μια σεμνή και λιτή τελετή σε δύο τοποθεσίες ταυτόχρονα. Η πρώτη γίνεται στην Αττική, στο Καβούρι, σε ένα λόφο, όπου βρίσκεται το Ηρώο των πεσόντων, ανάμεσα σε πεύκα, βλέποντας τον Σαρωνικό. Εκεί ήταν παλιά το Κέντρο Εκπαίδευσης των πρώτων Καταδρομέων. Ο Στρατηγός Καλίνσκης ήταν αυτός που φρόντισε να φτιαχτεί το μνημείο εκεί. Η άλλη με την ίδια ακριβώς βαρύτητα, γίνεται στη Ρεντίνα στο στρατόπεδο που βρίσκεται το ΚΕΑΠ. Στο χώρο που σήμερα αποτελεί το "λίκνο" των σύγχρονων Καταδρομών.
Και στα δύο αυτά σημεία, συρρέουν όλοι παλιοί και νέοι, Στρατηγοί και απλοί οπλίτες, παλαιοί πολεμιστές βετεράνοι του 2ου Παγκόσμιου πολέμου και της Κύπρου και οι των νεότερων μεταπολεμικών εποχών. Μαχητές με εμπειρία σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων, παλιά και σύγχρονα. Φίλοι, συμπολεμιστές και συγγενείς αυτών που έφυγαν. Εκπρόσωποι της εκκλησίας και όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της πολιτείας. Σύλλογοι και Σύνδεσμοι Καταδρομών από παντού. Όλοι όσοι μπορούν να έλθουν και να συναντήσουν φίλους, συναδέλφους και γνωστούς. Όλοι όσοι ξέρουν, καταδρομείς και μη, που θέλουν να τιμήσουν τους νεκρούς.
Είναι μνημόσυνο και ταυτόχρονα μία πανηγυρική σύναξη! Είναι συγκινητικό να βλέπεις γέροντες πολεμιστές, να συναντούν τους παλιούς ηγήτορές τους με σεβασμό και αγάπη! Να βλέπεις άνδρες μεγάλους να αγκαλιάζονται και να αστειεύονται σαν νεαροί! Τιμούνται οι νεκροί και γίνεται ανανέωση του πνεύματος των Καταδρομών, των Ειδικών Δυνάμεων! Γιατί αυτή η τελετή δεν αφορά μόνο στους Καταδρομείς του Στρατού, αλλά σε όλους όσους ανήκουν στις Ειδικές Δυνάμεις. Άλλωστε, ο Ιερός Λόχος περιλάμβανε βαθμοφόρους και οπλίτες από όλους τους κλάδους. Ήταν διακλαδικός με ένα κοινό στόχο! Έτσι όπως πρέπει να είναι οι Ειδικές Δυνάμεις.
Πόσοι είναι οι πεσόντες, αναγράφεται επάνω σε μαρμάρινες πλάκες και στο Καβούρι και στη Ρεντίνα. Δεν θα το γράψω εδώ, γιατί θα ήθελα πολύ να σας παρακινήσω να παραβρεθείτε εκεί. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Εκεί λοιπόν, ελάτε όλοι την Κυριακή, στις 29 του Μάη. Μπορεί να είναι η "αποφράδα ημέρα" της άλωσης της Πόλης από τους Τούρκους, αλλά είναι το πιο κατάλληλο σημείο για ψυχική και εθνική ανάταση γιατί επανέρχονται στη μνήμη ιστορίες δόξας και ηρωισμού.
Ανιχνευτής
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.