Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Η αναβάθμιση

M-24

Αυτό που προβλημάτιζε τους Αμερικανούς ελεύθερους σκοπευτές στο Αφγανιστάν τα τελευταία 2 χρόνια, ήταν η επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού βεληνεκούς. Μέχρι το 2009 χρησιμοποιούσαν πολύ το τυφέκιο Μ-24. 

Ο αμερικανικός στρατός, αποδεχόμενος τις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις, αναβάθμισε το παραπάνω μοντέλο  και διέθεσε περίπου 39 εκατομμύρια φυσίγγια .300 Winchester Magnum με κόστος ανά φυσίγγιο 1,3 $. Αυτό που άλλαξε, εκτός από κάννη και κλείστρο ήταν ο γεμιστήρας των 10 φυσιγγίων αντί των 5 που είχε μέχρι τότε, αντικαταστάθηκε η διόπτρα 10x με αντίστοιχη  25x και προστέθηκε ένας πολύ καλός φλογοκρύπτης. Η αναβάθμιση στοίχισε γύρω στα 4.000$ ανά τυφέκιο. Οι βελτιώσεις στο όλο στο σύστημα, συνεχίζονται.


Μ-24


Η επιμονή στη διατήρηση του Μ-24, οφείλεται στην προσπάθεια να υπάρχει ένα τυφέκιο με μεγάλο βεληνεκές, αλλά όχι τόσο βαρύ, όπως είναι τα διαμετρήματος .50 (12,7χιλ) τα οποία είναι πολύ καλά σε αποστάσεις 2000 μέτρων, αλλά ζυγίζουν γύρω στα 15 κιλά. Αυτή άλλωστε είναι και η αντίληψη της αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, από την δεκαετία του'90.

Η αλλαγή κάννης και κλείστρου με αντίστοιχη διαμετρήματος .300(7,62x67χιλ), ανέβασε το ωφέλιμο βεληνεκές στα 1200 μέτρα, έναντι των 800 μέτρων που επιτυγχάνεται με φυσίγγιο 7,62x51 χιλ τύπου ΝΑΤΟ.  Με μία βελτιωμένη έκδοση φυσιγγίων, αναμένεται να αυξήσουν το βεληνεκές κατά 200 μέτρα και να το πάνε στα 1400 μέτρα.


Barrett M98B .338 Lapua (8,6mm)


Υπάρχει  και η σκέψη για την χρησιμοποίηση του διαμετρήματος .338 Lapua (8,6 χιλ) που μπορεί να φτάσει τα 1600 μέτρα ίσως και παραπάνω και έχει δοκιμασθεί με επιτυχία στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν από τους Βρετανούς. Ήδη η εταιρία Barrett που παράγει τα βαριά τυφέκια των 12,7χιλ, διαβλέποντας την ζήτηση που έχει το διαμέτρημα 8,6χιλ κατασκεύασε νέο μοντέλο με βάρος 6,5 περίπου κιλών.



M-110


Μέχρι τώρα, είναι κοινή αντίληψη ότι τα επαναληπτικά τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού, παρέχουν μεγάλη ακρίβεια κατά την βολή. Η επιχειρησιακή απαίτηση όμως, να γίνεται εμπλοκή πολλαπλών στόχων σε μικρές αποστάσεις, ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές, όπως διαπιστώθηκε στο θέατρο επιχειρήσεων του Ιράκ, οδήγησε τον αμερικανικό στρατό στην υιοθέτηση του ειδικού ημιαυτόματου τυφεκίου Μ110 SASS(Semi Automatic Sniper System) 7,62χιλ., που βασίζεται στο παλιό AR-10. Ζυγίζει περίπου 7 κιλά.


Mk-11


Τα ημιαυτόματα τυφέκια δεν φημίζονταν για την ακρίβεια τους στο παρελθόν, παρά την ταχυβολία που προσφέρουν. Η σύγχρονη τεχνολογία  κατορθώνει σιγά-σιγά να αντιστρέψει αυτή την φήμη. Οι SEALs του αμερικανικού ΠΝ χρησιμοποιούν προς το παρόν το Mk-11 SRS (Sniper Rifle System) των 7,62χιλ που αποτελεί μία παραλλαγή του Μ-16 με άλλο διαμέτρημα. Έχουν όμως και το Mk-12 SPR (Special Purpose Rifle) των 5,56χιλ. για κοντινότερες αποστάσεις.






Mk-12


Αυτό που σχεδιάζεται για το μέλλον, είναι να αντικατασταθούν τα Μ-24 σταδιακά με τα Μ-110 και να παραμείνει ένας αριθμός Μ-24 με διαμέτρημα .300 Winchester Magnum για ειδικές περιπτώσεις που χρειάζεται το μεγάλο βεληνεκές, όπως είναι το θέατρο επιχειρήσεων του Αφγανιστάν. 


Εδώ που τα λέμε, το νέο Barrett των 8,6χιλ. δεν είναι καθόλου άσχημο! Ποιά είναι η γνώμη σας κομάντος;




Ανιχνευτής


Πηγή: Strategy page





1 σχόλιο :

  1. Βασικά θα πρέπει οι ίδιοι οι Αμερικάνοι να δουν τί θέλουν... Στο κάτω κάτω, στους πολέμους που έχουν τους χρειάζεται πιο πολύ ένας DM παρά ένας Sniper. Θέλουν ένα DM μέσα σε κάθε ομάδα, ώστε να εμπλέκει στόχους που η υπόλοιπη ομάδα δεν μπορεί.

    Όντως σε αυτό το ρόλο τα Barrett M82A1, M95 και Chey Tac M200 είναι βαριά. Θες ευελιξία και κίνησα, και τα συγκεκριμένα δεν κάνουν για αυτό. Κάνουν για sniper, να στηθείς να περιμένεις το στόχο σου να ρίξεις και να φύγεις.

    Για άλλη μια φορά οι Marines δίνουν τα φώτα, πολύ απλά γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν πολεμήσει παντού με τους πάντες.

    Όσον αφορά το M98 φαίνεται καταπληκτικό! Το LaPua είναι τρομερό διαμέτρημα! Το ρεκορ ο Βρετανός με το L115A3 στο LaPua δεν το έκανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.