Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Το ουράνιο τόξο..

 Μια καταπληκτική φωτογραφία από την επίδειξη των ελληνικών ειδικών δυνάμεων στο ΚΕΕΔ, προς τιμή του Αιγυπτίου ΥΠΑΜ Στρατηγού Sedki Sobhi Sayed, που έγινε την Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015, παρουσία του ΥΕΘΑ κ. Καμμένου και όλης της στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Εκτελείται η καθαίρεση λέμβων  και jet ski (helocast) από ελικόπτερο Chinook, το οποίο αιωρείται λίγο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ένα ουράνιο τόξο σχηματίζεται στα σταγονίδια του θαλασσινού νερού που σηκώνουν στον αέρα οι έλικες του ελικοπτέρου, τον πίτυλο, ή την αλισάχνη!

H τεχνική αυτή, εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια από τις ειδικές δυνάμεις όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών και χρησιμοποιείται για διείσδυση  από θαλάσσης κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων "πέραν του ορίζοντος" (over the horizon operations) ή για την έγκαιρη προσέγγιση σε νησιωτικές ή παράκτιες περιοχές.


2 σχόλια :

  1. καθέλκυση ειναι η σωστή λέξη καί οχι καθαίρεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Παναγιώτη,

      Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον που δείχνεις στο ιστολόγιό μας. Και η δική σου λέξη εννοιολογικά είναι σωστή. Στη στρατιωτική ναυτική όμως ορολογία, έχει καθιερωθεί η λέξη "καθαίρεση" όπως και η αντίθετή της "αναίρεση", για τέτοιου είδους δραστηριότητες.

      Όντας παλιός, και συνηθισμένος στην ορολογία ενεργειών που έχω εκτελέσει κατά κόρον στο παρελθόν, την χρησιμοποιώ και τώρα. Πάντως ειλικρινά χάρηκα που πρόσεξες αυτή την λεκτική λεπτομέρεια.

      Φιλικά,

      Ανιχνευτής

      Διαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.