Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ξανά στα ..Φώκλαντ

Δεν πάει πολύς καιρός που ακούστηκε ότι  οι Βρετανοί διεξήγαγαν μια άσκηση ειδικών δυνάμεων, που έμοιαζε κάπως με τις δικές μας τύπου "Πυρπολητής". Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκαναν, αλλά η πρώτη ίσως, που έγινε γνωστή στα ΜΜΕ.

Χρησιμοποιούν λοιπόν τις ειδικές δυνάμεις, τους SBS στον ρόλο του εχθρού και εκτελούν διείσδυση από τη θάλασσα σε διαφορετικά σημεία των νησιών ..Φώκλαντ (παρακαλώ), με σκοπό να προσεγγίσουν σημεία στόχους που τους είχαν ανατεθεί, και να αφήσουν σημειώματα, σαν ένα είδος προσομοίωσης προσβολής, ή σαν ένδειξη της επιτυχούς αφανούς διείσδυσης και αποχώρησης. 

Στη συγκεκριμένη πρόσφατη άσκηση που διέρρευσε στον τύπο, είχαν στοχοποιήσει όπως αναφέρεται, τον πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και μια στρατιωτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν ήταν βέβαια  πολλοί. Μόνο είκοσι άτομα μοιρασμένοι σε 5 περιπόλους των 4 ανδρών. Αλλά ας δούμε ποιοί έχουν αναλάβει την άμυνα των νησιών, σύμφωνα πάντα με ανοικτές πηγές.

Χάρτης των νήσων Φώκλαντ όπου φαίνεται η Βάση Mount Pleasant  και το λιμάνι Mare Harbour (Πηγή)
Οι βρετανικές δυνάμεις άμυνας των νησιών εδρεύουν στην αεροπορική βάση "Mount Pleasant" (Ευχάριστον Όρος), που βρίσκεται 48 χιλιόμετρα περίπου νοτιοδυτικά από το Stanley, την πρωτεύουσα των νησιών που βρίσκεται στο ανατολικό Φώκλαντ. Εκεί στρατωνίζονται γύρω στους 2000 στρατιωτικό προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου, όλων των κλάδων των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Αποτελούν τις "Βρετανικές Δυνάμεις Νήσων Νότιου Ατλαντικού" (British Forces South Atlantic Islands), υπό ενιαία διακλαδική διοίκηση.

Ο βρετανικός στρατός ξηράς διαθέτει δύναμη 1200 στρατιωτικών στην οποία περιλαμβάνεται ένας ενισχυμένος λόχος πεζικού, λόχος μηχανικού, λόχος διαβιβάσεων, που έχει διατεθεί σε διακλαδική μονάδα επικοινωνιών της διοίκησης και λόχος διοικητικής μέριμνας. Επιπλέον υπάρχει και μια πυροβολαρχία Α/Α άμυνας πυραύλων Rapier, που  τελεί υπό τον τακτικό έλεγχο της βρετανικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας.

Το βρετανικό βασιλικό ΠΝ, έχει τις δικές του λιμενικές διευκολύνσεις κοντά στη βάση στον φυσικό λιμένα  Mare Harbour όπου ελλιμενίζονται ή υποστηρίζονται κατά περίπτωση πλοία μιας μικτής ναυτικής διοίκησης που διαθέτει μια φρεγάτα, πλοίο υποστήριξης, ένα περιπολικό σκάφος ένα παγοθραυστικό περιπολικό σκάφος (το οποίο τους 6 μήνες του χρόνου βρίσκεται ελλιμενισμένο κοντά στην Ανταρκτική) και μάλλον διατίθεται και ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Trafalgar. Όλα τα παραπάνω αποτελούν την Βρετανική Ναυτική Δύναμη Επιχειρήσεων Νότιου Ατλαντικού, η οποία έχει σαν αποστολή την προάσπιση των βρετανικών εθνικών συμφερόντων στην περιοχή (Atlantic Patrol Tasking South Mission).

Παράλληλα, η βρετανική βασιλική πολεμική αεροπορία, η γνωστή RAF, στην οποία ανήκει και αεροπορική βάση του Mount Pleasant, διαθέτει τρία σμήνη αεροσκαφών:

  • Το σμήνος 1435 που αποτελείται από 4 μαχητικά αεροσκάφη  Eurofighter Typhoons
  • Το σμήνος 1312 με ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Voyager KC2 και ένα C-130Κ  Hercules C.3 και 
  • Το σμήνος 1564 με δύο ελικόπτερα Sea King HAR3.
Το αεροδρόμιό της μπορεί να δεχθεί μεγάλα υπερατλαντικά μεταφορικά αεροσκάφη όπως είναι το Tristar της Lockheed

Η διακλαδική μονάδα επικοινωνιών που εδρεύει εντός της βάσης, παρέχει στην διοίκηση δυνατότητα διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου και φυσικά τα μέσα διοικήσεως και ελέγχου των μονάδων των τριών κλάδων.

Όπως διαπιστώνεται, οι Βρετανοί έχουν οργανώσει μια διακλαδική δύναμη επιχειρήσεων υπό ενιαία διοίκηση, της οποίας οι διοικητές και το επιτελείο προφανώς, εναλλάσσονται  και από τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων. 

Από τον ντόπιο πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 3000 άτομα, συγκροτείται ένας λόχος πεζικού από εθελοντές, σαν ένα είδος εθνοφυλακής, ο οποίος συμμετέχει στο σχέδιο άμυνας των νησιών. Για να υπάρχει μια εικόνα για τι έκταση μιλάμε, τα δύο μεγάλα νησιά μαζί είναι σαν μιάμιση Κρήτη!

Προσωπικό του λόχου εθελοντών των Φώκλαντ σε εκπαίδευση (Πηγή)
Η δύναμη άμυνας των νησιών, συγκροτήθηκε έτσι ώστε να έχει δυνατότητα αεράμυνας, ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων και βέβαια αγώνα στην ξηρά, ανάλογα με την κατάσταση. Η επιδίωξη είναι να υπάρχει ισορροπημένη συγκρότηση και τα διατιθέμενα μέσα της διακλαδικής δύναμης να επιτρέπουν τον έγκαιρο εντοπισμό της εχθρικής δύναμης για την αντιμετώπισή της πριν καν προσεγγίσει τις ακτές.

Ο δυνητικός αντίπαλος παραμένει η Αργεντινή, η οποία δεν έχει αποποιηθεί της διεκδίκησης των νησιών, παρά το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στα νησιά Φώκλαντ το 2013, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους υπό το Ηνωμένο Βασίλειο.

Και πώς ν' αποποιηθεί όταν κυριολεκτικά μπροστά στα πόδια της οι Βρετανοί κατέχουν τα νησιά των οποίων η ΑΟΖ περιέχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Θέματα αμφισβήτησης χωρικών υδάτων, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας είναι τα καίρια σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών.

Όταν μάλιστα έγινε γνωστό ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν πρόσωπα και πράγματα στην Αργεντινή ασκώντας και κάποιας μορφής προπαγάνδα, οι διαφορές ήλθαν πιο έντονα στην επιφάνεια, ενώ η μονομερής έναρξη προπαρασκευαστικών εργασιών για την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, προκάλεσε διαμαρτυρίες σε διπλωματικό επίπεδο.

Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν με δύο λόχους πεζικού κατ' ουσία , να εξασφαλιστεί η άμυνα των νησιών της έκτασης των 12.173 τ.χλμ; Τα διατιθέμενα μέσα καλύπτουν την άμυνα των νησιών;

Η απάντηση προφανώς είναι ότι το δόγμα άμυνάς τους δεν έχει σχέση με την πλήρη περιμετρική οχύρωση των νησιών, αλλά μάλλον με την ορθολογική εξέταση των εχθρικών δυνατοτήτων, σε συνδυασμό με την προσεκτική μελέτη της πιθανής περιοχής επιχειρήσεων.

Βρετανοί αλεξιπτωτιστές  σε πορεία  στον πόλεμο των Φώκλαντ, το 1982 (Πηγή)
Μέχρι πρότινος, οι Βρετανοί έβλεπαν ότι η Αργεντινή δεν είχε τη δυνατότητα αλλά ούτε και την θέληση να επαναλάβει την πολεμική προσπάθεια του 1982. Επομένως η παρεχόμενη τοπική αεροναυτική δύναμη, επέτρεπε στους Βρετανούς την άνεση χώρου και χρόνου για την έγκαιρη αντιμετώπιση μιας κρίσης. Με την Μικτή Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης (Joint Rapid Reaction Force) που διαθέτουν, θα μπορούσαν εντός 24 ωρών να αρχίσουν να ενισχύουν την Δύναμη Άμυνας των Φώκλαντ και ν' αντιμετωπίσουν την όποια απειλή.

Η Μικτή Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης σε πρώτο χρόνο χρησιμοποιεί σαν χερσαίο Στοιχείο Αιχμής, τμήματα SAS και SBS και ένα ελαφρύ και ταχυκίνητο τάγμα πεζικού ή πεζοναυτών. Παράλληλα διαθέτει από πλευράς ΠΝ δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο και λοιπά βοηθητικά πλοία υποστηρίξεως.

Ακολουθεί το 1ο Κλιμάκιο που περιλαμβάνει μια Ναυτική Δύναμη Επιχειρήσεων (ΝΔΕ) και μια Αμφίβια Δύναμη Επιχειρήσεων (ΑΔΕ) της οποίας τα αποβατικά στρατεύματα προέρχονται από την 3η Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Αν  απαιτείται,  η χερσαία δύναμη άμεσης επέμβασης  να είναι ή/και αερομεταφερόμενη, χρησιμοποιούνται μονάδες της 16ης Αεροκίνητης ταξιαρχίας.

Οι ακολουθούσες δυνάμεις, το 2ο Κλιμάκιο δηλαδή, μπορούν να είναι άλλοι σχηματισμοί, με πιο βαρύ υλικό.

Εννοείται ότι η όλη παραπάνω δύναμη υποστηρίζεται από πολεμική αεροπορία και ελικόπτερα που απαιτούνται.

Η σύσφιγξη όμως των σχέσεων Αργεντινής-Ρωσίας, μετά το εμπάργκο των Ευρωπαίων κατά της Ρωσίας σε είδη τροφίμων, θορύβησε τους Βρετανούς, αφού ακούστηκε ότι ο πρόεδρος Πούτιν και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ, συμφώνησαν στην "ανταλλαγή προϊόντων", δηλαδή τρόφιμα έναντι στρατιωτικής τεχνολογίας που πιθανόν να περιλαμβάνει και ...leasing 12 μαχητικών υπερηχητικών αεροσκαφών παντός καιρού, Sukhoi Su-24 Fencer, με ακτίνα δράσης 2.000 μιλίων.

Έτσι η Αργεντινή θα μπορεί να κάνει εναέριες περιπολίες (και όχι μόνο) με υπέρπτηση πάνω από τα νησιά άνετα όποτε θέλει. Και όλα αυτά, ανατρέπουν (κατά τους Βρετανούς) την ισορροπία, αφού η Βάση τους και τα λιμάνια τους γίνονται πιο ευάλωτα σε απ' αέρος βομβαρδισμούς!

Οι Βρετανοί  ανησυχούν, γιατί ενώ αρχίζει η εκμετάλλευση των πετρελαίων, αν εκδηλωθούν έντονες και πιθανόν "έμπρακτες" διεκδικήσεις της Αργεντινής, θα προκαλέσουν πρόβλημα. Επιπλέον, από στρατιωτικής πλευράς, το πρόγραμμα της Αργεντινής για μίσθωση μαχητικών αεροσκαφών από τη Ρωσία πιθανόν να υλοποιηθεί πολύ πριν από το 2020, που είναι ο χρονικός στόχος των Βρετανών για την επιχειρησιακή ενεργοποίηση  του αεροπλανοφόρου τους "HMS Queen Elizambeth" που θα διαθέτει  μαχητικά αεροσκάφη F-35B κάθετης απονήωσης/προσνήωσης και  ελικόπτερα μεταφορικά και μαχητικά για την υποστήριξη των 250 πεζοναυτών που θα μπορεί να μεταφέρει.

Αυτό το αεροπλανοφόρο θα μπορούσε να είναι το αντίβαρο της περιοχής και η έλλειψή του παρουσιάζει (κατά τους Βρετανούς) επιχειρησιακό κενό. Έτσι η βέλτιστη λύση του προβλήματος είναι η από τώρα ενίσχυση της Δύναμης Άμυνας των Φώκλαντ με επιπλέον προσωπικό και η βελτίωση του συστήματος αεράμυνας με αντικατάσταση εντός της πενταετίας, των ..ξεπερασμένων πυραύλων Rapier με άλλο σύγχρονο Α/Α σύστημα, αξίας 228 εκατομμυρίων λιρών!

Η περικοπή των αμυντικών δαπανών των Βρετανών που είχε επίπτωση και στην άμυνα των Φώκλαντ, μάλλον ενοχλεί και τους στενούς συμμάχους τους.

Η αύξηση της δύναμης μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί, και να φτάσει γύρω στις 2.000  προσωπικό διαφόρων όπλων και σωμάτων, όπως ήταν και παλιότερα, στην 10ετία του '90. Τμήματα αλεξιπτωτιστών, διαδέχονται πεζοναύτες και αυτούς μονάδες πεζικού, εκ περιτροπής κατά τακτά χρονικά διαστήματα, για την διατήρηση της δύναμης στο επιθυμητό επίπεδο.

Η ετοιμότητα της δύναμης διατηρείται πάντα σε υψηλό επίπεδο και δοκιμάζεται συνεχώς με ειδικές ασκήσεις διπλής ενέργειας, όπως αυτή που αναφέρθηκε προηγουμένως ή με ασκήσεις επί χάρτου για τα διάφορα επιτελεία που εμπλέκονται στο σχέδια άμυνας των νησιών. Το βασικό σημείο σε τέτοιου είδους καταστάσεις είναι η διακλαδικότητα των ενεργειών και ο καλός  συντονισμός, με την σωστή διεύθυνση και τον έλεγχο των επιχειρήσεων, πράγμα που Βρετανοί φαίνεται ότι το χειρίζονται εξαιρετικά.

Τελικά το πετρέλαιο είναι το κλειδί για το μέλλον των νησιών Φώκλαντ! Κατά τ' άλλα οι κάτοικοι των νησιών, συνεχίζουν τη δική τους ανέμελη ζωή.


Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.