Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Οι διακλαδική ειδική επιχείρηση των Γάλλων

Έχετε ακούσει για την επιχείρηση  "Barkhane"; Είναι η επιχείρηση σταθεροποίησης που έχει αναλάβει η Γαλλία στην ευρεία υποσαχάρια περιοχή   (ζώνη Σαχέλ) και περικλείει τις 5 χώρες, Μαυριτανία, Μάλι, Νίγηρα και Μπουρκίνα Φάσο. Ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2014, μετά την επιχείρηση Serval στο Μάλι. 

Χάρτης που δείχνει την εγκατάσταση γαλλικών δυνάμεων στην υποσαχάρια περιοχή στα πλαίσια της επιχείρησης Barkhane. Στην Ντζαμένα του Τσαντ, βρίσκεται το στρατηγείο της μικτής δύναμης επιχειρήσεων, ενώ στην Ουαγκαντουγκού της Μπουρκίνα Φάσο, σταθμεύουν οι ειδικές δυνάμεις.  ((Πηγή)
Ο σκοπός της είναι η δημιουργία πλέγματος ασφάλειας, μεταξύ των παραπάνω χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υποβοηθώντας τις ένοπλες δυνάμεις τους στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατών και συμβάλλοντας στην αποτροπή δημιουργίας χώρων απόκρυψης ανταρτών στην ευρεία περιοχή.

Μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί 3.000 Γάλλοι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από σμήνος 6 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Mirage 2000, 20 ελικόπτερα, 200 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 10 μεταγωγικά αεροσκάφη τακτικών μεταφορών και 3 μη επανδρωμένα αεροχήματα (ΜΕΑ) ή drones όπως έχει καθιερωθεί να λέγονται διεθνώς. 

Γάλλοι στρατιώτες, πιθανόν στελέχη των ειδικών δυνάμεων, επιβιβασμένοι σε ελικόπτερο, προετοιμάζονται για αποστολή αναγνώρισης. Προσέξτε το πολυβόλο ΜΙΝΙΜΙ para, που φέρει ο πρώτος, με σκοπευτικό τύπου Red dot, όπως και το κράνος kevlar που έχει. (Πηγή)
Περιπολίες, αναγνωρίσεις, έρευνα - επιτήρηση περιοχής, συλλογή πληροφοριών και αιφνιδιαστικές προσβολές χώρων απόκρυψης ανταρτών, είναι οι βασικές αποστολές της μικτής εκστρατευτικής δύναμης επιχειρήσεων.

Σε όλες σχεδόν τις αποστολές εμπλέκονται οι ειδικές δυνάμεις! Πριν από λίγο καιρό, σε καταδρομική επιχείρηση εναντίον βάσης ανταρτών στο Μάλι, απελευθέρωσαν και ένα Ολλανδό όμηρο που τον κρατούσαν οι αντάρτες από το 2011!

Αυτό που μπορεί να παρατηρήσει αμέσως κάποιος, είναι διακλαδική σύνθεση της δύναμης επιχειρήσεων, υπό ενιαία διοίκηση! Σχήμα ευέλικτο, που επιτρέπει τον ταχύ συντονισμό και την άμεση αντίδραση όπου χρειαστεί. Αυτή είναι πλέον η μοντέρνα αντίληψη διεξαγωγής επιχειρήσεων., κάτι που όμως από παλιά πρέσβευαν μέσα στο σώμα των Αμερικανών πεζοναυτών.

Έτσι λοιπόν η επιχείρηση "Αμμοθίνα", γιατί αυτό σημαίνει η λέξη "Barkhane" παίρνοντας τ' όνομά της από το είδος της αμμοθίνας που δημιουργείται σε ερήμους με σχήμα ημισελήνου, επιδιώκει την δημιουργία αναχώματος για την αναχαίτιση του "ανέμου" της  τρομοκρατίας των ακραίων ισλαμιστών, όπως κάνει η αμμοθίνα στην έρημο.

Δεν είναι η μοναδική επιχείρηση με την οποία ασχολούνται οι Γάλλοι, υποστηρίζοντας τα εθνικά τους συμφέροντα ασφαλώς! Είναι και η επιχείρηση "Sangaris" στην κεντρική Αφρική, η παρουσία τους στον Λίβανο στα πλαίσια της UNIFIL, η συμμετοχή στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και όπου αλλού ήθελε προκύψει.

Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις.



Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.