Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

H περίπολος

Πηγή φωτογραφίας
Το 2006, ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν, εκφράζοντας την ευχή: «Θα είμαστε ευτυχείς, να γυρίσετε από το Αφγανιστάν, χωρίς να ρίξετε ούτε μια σφαίρα». 

«Η περίπολος» είναι ένα φιλμ, που σκιαγραφεί μία επιχειρησιακή ομάδα Συμβούλων και Συνδέσμων (OMLT) του βρετανικού στρατού η οποία συμμετέχει στις επιχειρήσεις του Αφγανιστάν,  στα πλαίσια της ISAF. Για τις ομάδες αυτές είχαμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο.

Η ομάδα, που συγκροτείται σε εποχούμενη περίπολος, υποστηρίζει τμήματα του αφγανικού στρατού στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της επαρχίας Χελμάντ και αντιμετωπίζει διάφορες δύσκολες καταστάσεις. 

Καθώς κλιμακωνόταν η εξέγερση των Ταλιμπάν εναντίον των συμμαχικών στρατευμάτων το 2006, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες, προκαλούν αμφισβητήσεις μεταξύ των ανδρών για τον ρόλο τους στον πόλεμο.  Η έλλειψη καλού εξοπλισμού, ο αθέατος πολλές φορές εχθρός και η μακρά παραμονή εκτός της ασφαλούς βάσεως, περιπολώντας έξω στο εχθρικό έδαφος, στις αφιλόξενες γι' αυτούς περιοχές του Αφγανιστάν, κάμπτει το ηθικό. Ειδικά, όταν διαπιστώνουν την άσκοπη προσπάθειά τους, αφού όταν αποχωρούν από μια περιοχή έρχονται πάλι οι αντάρτες και  αρχίζουν να την ελέγχουν ξανά.

Είναι μια ταινία, όχι τόσο διαφημισμένη, αλλά αντανακλά την πραγματικότητα και την σκληρότητα της ζωής  στην πολεμοδαρμένη, φτωχή χώρα. Δίνει μια ρεαλιστική προσέγγιση της στρατιωτικής θητείας στο Αφγανιστάν, χωρίς τις υπερβολές άλλων ταινιών, με τους πολλούς σκοτωμούς και τους σούπερ ήρωες που πάντα νικούν. 

Δείτε την, πιέζοντας τον σύνδεσμο: "Η περίπολος"


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.