Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Silmido

Δορυφορική εικόνα που δείχνει το νησί Σίλμιντο, νότια του διεθνούς αεροδρομίου της Ιντσόν στη Νότιο Κορέα. (Πηγή)


Το Σίλμιντο (Silmido), είναι ένα ακατοίκητο μικρό νησί, δίπλα από το μεγαλύτερο νησί Μιουίντο (Muuido) που βρίσκεται στην Κίτρινη Θάλασσα, κοντά στις δυτικές ακτές της Νότιας Κορέας. Εκεί οργανώθηκε και εκπαιδεύτηκε μια μυστική ειδική μονάδα καταδρομών της Νότιας Κορέας, το 1968, η οποία είχε άσχημο τέλος.

Μετά από την ανεπιτυχή καταδρομή για τη δολοφονία του τότε προέδρου της Ν. Κορέας, τον Ιανουάριο του 1968 από τμήμα ειδικών δυνάμεων των Βορειοκορεατών, η ηγεσία της Νότιας Κορέας, αποφάσισε την μυστική συγκρότηση ειδικής καταδρομικής δύναμης, προκειμένου να εκτελέσει παρόμοια αποστολή, σαν αντίποινο της πράξης των Βορείων. Η αποστολή ήταν μία και μοναδική! Η δολοφονία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Il-sung.

Η συγκρότηση, που ανατέθηκε στον διοικητή της νοτιοκορεατικής Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1968, και γι' αυτό η μονάδα έγινε γνωστή με την ονομασία: "Μονάδα 684". (4ος μήνας του '68) Η κανονική κωδική ονομασία της ήταν: " Απόσπασμα 209 του 2325 Συγκροτήματος", και ανήκε στην πολεμική αεροπορία.

Η εκπαίδευση του "επιλεγμένου" προσωπικού που ακολούθησε, ήταν πολύ σκληρή, ξεπερνώντας τα όρια της στρατιωτικής δεοντολογίας. Το προσωπικό αποτελούνταν από 31 μικροαπατεωνίσκους άνεργους εθελοντές νέους, στους οποίους υποσχέθηκαν, απαλλαγή από ποινές, εργασία και οικονομική αποκατάσταση, μετά την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της βάρβαρης εκπαίδευσης, 7 από τους εκπαιδευόμενους άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Σίλμιντο. Στο διάστημα που μεσολάβησε, μετά από διπλωματικές επαφές, άρχισε μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των 2 χωρών και έτσι το σχέδιο δολοφονίας του Βορειοκορεάτη ηγέτη, αναβλήθηκε.

Στις 23 Αυγούστου του 1968, για άγνωστους λόγους, όπως επίσημα ανακοινώθηκε, το προσωπικό της μονάδας στασίασε και σκοτώνοντας όλους τους φρουρούς εκτός από έξι, του μυστικού στρατοπέδου τους, ξεκίνησε πάνοπλο, επιβιβασμένο σ' ένα λεωφορείο που κατέλαβε, να κατευθύνεται προς την Σεούλ, την πρωτεύουσα.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις του Στρατού της Νότιας Κορέας για να τους σταματήσουν σε μια τοποθεσία κοντά στην Σεούλ. Ακολούθησε μάχη κατά την οποία 20 μέλη της μονάδας 684 σκοτώθηκαν είτε από πυρά του στρατού, είτε αυτοκτονώντας με χειροβομβίδες. Οι επιζώντες, συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν τον Μάρτιο του 1972, μετά από καταδικαστική απόφαση του στρατοδικείου.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, απέκρυψε τις λεπτομέρειες αυτής της θλιβερής ιστορίας, ακόμη και από τα συγγενικά πρόσωπα των θανόντων "πρακτόρων". Το 2003, μετά από μια ταινία με τον τίτλο "Silmido", ήλθε στην αντίληψη του κοινού το γεγονός και επέσυρε δυσμενείς κριτικές. Οι συγγενείς τους, μόλις τους αποκαλύφθηκε η αλήθεια ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα και δικαιώθηκαν μόλις το 2010, λαμβάνοντας χρηματική αποζημίωση 268 χιλιάδων δολαρίων ΗΠΑ. 

Το δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι οι εκπαιδευόμενοι "πράκτορες", δεν είχαν ενημερωθεί πλήρως για τους κινδύνους που περίκλειε η αποστολή τους και για την βασανιστική εκπαίδευσή τους και έτσι οδηγήθηκαν σε πράξεις απελπισίας, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό προκάλεσε ψυχική και ηθική βλάβη στις οικογένειες των νεκρών, αποκρύβοντάς τους τον θάνατο των παιδιών τους.

Η ανάθεση τέτοιου είδους δύσκολων και λεπτών αποστολών σε άτομα που δεν διαθέτουν την ανάλογη στρατιωτική αγωγή και την κατάλληλη εκπαίδευση, μοιραία οδηγεί σε πράξεις ανεξέλεγκτης βίας και στην αποτυχία. Η εκπαίδευση του προσωπικού μπορεί να είναι σκληρή και επίπονη, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το επίπεδο ασφάλειας προσωπικού, γιατί τότε παύει να είναι εκπαίδευση και μεταβάλλεται σε βάναυση και εγκληματική συμπεριφορά.

Πιστεύω το πάθημα να έγινε μάθημα. Δείτε παρακάτω και ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σ' αυτήν την περίεργη ιστορία. Αλλά υπάρχει και το φιλμ που μπορείτε να δείτε πιέζοντας ΕΔΩ.


Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.