Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ιταλική Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων

Ιταλοί καταδρομείς (αλπινιστές), αλεξιπτωτιστές και βατραχάνθρωποι σε παλαιότερη φωτογραφία. (Πηγή)
"Γεννήθηκε" και επίσημα πριν από λίγες ημέρες, στις 19 Σεπτεμβρίου 2014, η νέα Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του ιταλικού στρατού (Comando Forze Speciali dell' Esercito - COMFOSE). Η τελετή έναρξης έγινε στο στρατόπεδο των Ιταλών αλεξιπτωτιστών, στην πόλη Πίζα.

Η συγκρότηση της νέας αυτής διοίκησης ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, για να ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση του ταξίαρχου διοικητή της, αρχές Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα οι μονάδες των ιταλικών ειδικών δυνάμεων, ήταν κατανεμημένες σε διαφορετικές  διοικήσεις (αποτυχημένο πείραμα και στην Ελλάδα στο παρελθόν). 

Στη νέα Διοίκηση υπάγονται: το 4ο τάγμα Αλπινιστών-Αλεξιπτωτιστών, το 9ο τάγμα Αλεξιπτωτιστών "Col. Moschin" της ταξιαρχίας "Folgore", το 185 τάγμα αναγνώρισης  και το 28 τάγμα ψυχολογικών επιχειρήσεων. Αναμένεται δε μέχρι το τέλος του 2015, να υπαχθεί στη Διοίκηση και η 26 Μοίρα ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων, η οποία μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα μετασχηματιστεί σε "3ο τάγμα ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων" και θα διέλθει 3 φάσεις επιχειρησιακής αξιολόγησης, μέχρις υπαγωγής της.

Όπως φαίνεται, οι Ιταλοί γείτονες ακολουθούν κατά κάποιο τρόπο το αμερικανικό δόγμα στον χαρακτηρισμό των μονάδων ειδικών δυνάμεων. Τα δύο τάγματα αλεξιπτωτιστών τους, έχουν σύνθεση παρόμοια με τις δικές μας ΜΑΛ, αν και για το 9ο τάγμα αλεξιπτωτιστών, αναφέρουν ότι μοιάζει περισσότερο με τους SAS.  Σε μελλοντικό άρθρο, θα αναφερθούμε εκτενέστερα για τις ιταλικές ειδικές δυνάμεις.  

Αξιοπερίεργος είναι ο ρόλος της ιταλικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, η οποία θα υπάγεται απ' ευθείας στον Υπαρχηγό του ιταλικού ΓΕΣ. Κατ' αρχήν απ' ότι φαίνεται, πιθανόν να είναι ενσωματωμένη διοίκηση εντός του ιταλικού ΓΕΣ(;) Δεν θα διαθέτει αναπτυσσόμενο στρατηγείο, για να διευθύνει επιχειρήσεις! Επιχειρησιακά, οι παραπάνω μονάδες θα τίθενται υπό την ιταλική Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) (Comando interforze per le Operazioni delle Forze Speciali, COFS), που έχει έδρα στη Ρώμη.

Η ιταλική Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων, μάλλον θα έχει ανάλογες αρμοδιότητες με αυτές της ελληνικής ΔΕΔ, με την οργάνωση της εκπαίδευσης, την διαμόρφωση δόγματος, με την προμήθεια εξοπλισμού και με την προετοιμασία γενικά αυτών των μονάδων για επιχειρησιακή χρησιμοποίηση από την ΔΔΕΕ, κυρίως σε διεθνείς αποστολές. Βλέπετε οι Ιταλοί, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι, δεν διαβλέπουν απειλή περί τα σύνορά τους πλέον (τυχεροί) και ασχολούνται με τα διεθνή!

Άλλωστε όλες αυτές οι μονάδες που προαναφέρθηκαν, έχουν κατά καιρούς διαθέσει τμήματα σε επιχειρήσεις στο Ιράκ, αλλά και στο Αφγανιστάν μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ιταλοί έχουν μέχρι πρόσφατα, την ευθύνη της "Δυτικής Περιφερειακής Διοίκησης" (Regional Command West) στο Αφγανιστάν. Είναι "παίκτες" και έτσι έχουν πιο "άνετη" παρουσία στα διεθνή fora. 

Η νέα Διοίκηση σχεδιάζεται να έχει στενή συνεργασία με αντίστοιχες συμμαχικές διοικήσεις ειδικών δυνάμεων και κυρίως με την αμερικανική USASOC, την γαλλική Brigade des Forces Spéciales Terre (BFTS), και την γερμανική KommandoSpezialKräfte (KSK).


Ανιχνευτής



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.