Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μάχη της Λέρου

Βομβαρδισμός της Λέρου από την γερμανική πολεμική αεροπορία, αρχές Νοεμβρίου του 1943 (Πηγή)
Η μάχη της Λέρου!  Μια μεγάλη μάχη που διαδραματίστηκε τέτοιες μέρες, την χρονιά του 1943! Γράφτηκαν σελίδες ηρωισμού και υπήρξαν πράξεις ανδρείας, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα για τους συμμάχους, που ήταν οι μεγάλοι ηττημένοι, μαζί με τους προσχωρήσαντες Ιταλούς.

Οι εντυπώσεις αυτών που συμμετείχαν στη μάχη πολλές και σε αρκετούς τραυματικές!

Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές μαζί με τους αμφίβιους καταδρομείς τους, επικράτησαν, έχοντας την απόλυτη αεροπορική υπεροχή! 

Για την μάχη αυτή είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο! Μπορείτε όμως να διαβάσετε και άλλες λεπτομέρειες ΕΔΩ.

Παράλληλα με την μάχη που ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου  και έληξε στις 16 Νοεμβρίου του 1943, υπήρξαν μικρότερης κλίμακας ενέργειες, που τις ανέλαβαν νεοζηλανδικά τμήματα καταδρομών, αλλά.. η κακή τακτική χρησιμοποίησή τους, οδήγησε στην εξόντωσή τους, σ' ένα μικρό νησάκι καταμεσής του Αιγαίου, τη Λέβιθα! Αν δεν την ξέρετε την ιστορία, διαβάστε τι έγινε τότε, ΕΔΩ!

Η προσβολή του ελληνικού αντιτορπιλικού "Βασίλισσα Όλγα" δεξιά και του βρετανικού "Interpid" αριστερά (Πηγή)
Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1943, τα γερμανικά αεροπλάνα έπληξαν καίρια και βύθισαν το ελληνικό αντιτορπιλικό "Βασίλισσα Όλγα" μέσα στο Λακί,  και το βρετανικό "Interpid", τα οποία είχαν καταπλεύσει, προς υποστήριξη των χερσαίων συμμαχικών τμημάτων. Ήταν η τελευταία αποστολή του ελληνικού πλοίου,  αλλά και του βρετανικού, μετά από μια ένδοξη δράση κατά τη διάρκεια του πολέμου!

"Την ημέρα της βύθισής του, στο Βασίλισσα Όλγα επέβαιναν ως πλήρωμα 211 Έλληνες αξιωματικοί και ναυτοδίοποι και 11 Άγγλοι ναύτες, συνολικά δηλαδή 222 άνδρες. Από αυτούς έχασαν την ζωή τους ο κυβερνήτης, πέντε αξιωματικοί, 10 υπαξιωματικοί, 54 ναυτοδίοποι και τρεις Άγγλοι ναύτες. Από τους συνολικά 141 Έλληνες διασωθέντες υπήρχαν 23 τραυματίες. Επίσης ως επισκέπτες επέβαιναν στο αντιτορπιλικό 15 Λέριοι πολίτες και 7 Έλληνες ναύτες από το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου Taganrod. Από αυτούς έχασαν την ζωή τους 3 Λέριοι και 4 ναύτες"

Λέγεται ότι η εγκληματική αδράνεια των ιταλικών παρατηρητηρίων έγκαιρης ειδοποίησης, οδήγησε στην θανάσιμη προσβολή των συμμαχικών πλοίων!

Παλιές ιστορίες, που δεν πρέπει  να ξεχνιούνται!



Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.