Σχεδιαζόμενο μοντέλο οχήματος μάχης μέσω της ιστοσελίδας ArmyCoCreate με τη μέθοδο του πληθοπορισμού (Πηγή) |
Μια σχετικά πρόσφατη αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία μελετών-ερευνών η "Υπηρεσία Άμεσου Εξοπλισμού της Δύναμης" (Rapid Equipping Force, REF,) συνεργαζόμενη με εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων, την Local Motors , που έχει ήδη ιστοσελίδα ιδεών και προσκαλεί όποιον ενδιαφέρεται να καταθέσει ιδέες για κατασκευή η βελτίωση μηχανών, δίτροχων ή αυτοκινήτων, κατασκεύασε μια παρόμοια ιστοσελίδα την ArmyCoCreate σε πειραματικό στάδιο, προς το παρόν.
H REF εργάζεται για να αντιμετωπίζει άμεσα τις συνεχώς εξελισσόμενες ιδιαίτερες καταστάσεις, που αντίστοιχα αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες στο πεδίο. Συγκροτήθηκε το 2002, προς υποστήριξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και συνεργάζεται με βιομηχανικούς, πανεπιστημιακούς και άλλους κύκλους προκειμένου να βρίσκει άμεσες λύσεις στα προβλήματα των στρατιωτών.
Έχουν οργανώσει "εργαστήρια εκστρατείας" στο Αφγανιστάν, μέσα σε μεγάλες βάσεις και δέχονται απ' ευθείας από το στρατιωτικό προσωπικό παρατηρήσεις ή αναφορές για αστοχία υλικού ή εξοπλισμού ή ακόμη και ιδέες για κατασκευή ή τροποποίηση υλικών και μέσων! Τα εργαστήρια αυτά έχουν άμεση πρόσβαση με επιστημονικές ομάδες και συνεργάτες στις ΗΠΑ, που αναλαμβάνουν κατά προτεραιότητα ανάγκης την επεξεργασία των προβλημάτων, παρακάμπτοντας ενδεχομένως, τον βραδύτερο κύκλο της ΔΜ.
Αυτή είναι άλλωστε και η φιλοσοφία ύπαρξης αυτής της υπηρεσίας: Επίλυση προβλημάτων μέσα σε 90 έως 180 ημέρες!
Η νέα πειραματική ιστοσελίδα, αποτελεί μια προέκταση της όλης προσπάθειας. Δίνουν έτσι τη δυνατότητα σε χιλιάδες στρατιώτες και όχι μόνο, να καταθέτουν απόψεις και ιδέες με τη χρήση του ίντερνετ για πληθώρα θεμάτων, με απ' ευθείας σύνδεση.
Επιλέχθηκε η Local Motors για την υποστήριξή της στη δημιουργία της ιστοσελίδας, γιατί απλούστατα έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία της δικής της ιστοσελίδας μαζικής συγκέντρωσης ιδεών (crowdsourcing) αλλά προφανώς και διότι έχει συνεργαστεί με την DARPA στη σχεδίαση ενός πειραματικού στρατιωτικού οχήματος μάχης του XC2V με τη μέθοδο του πληθοπορισμού.
Η ιστοσελίδα ιδεών ArmyCoCreate του αμερικανικού στρατού ξεκίνησε από τον περασμένο μήνα και σχεδιάζεται η λειτουργία της και ένα χρόνο τουλάχιστον προκειμένου να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα για την απόδοσή της. Με τη χρήση μεθόδων ανταλλαγής απόψεων, (brainstorming) συνομιλίας μεταξύ κοινού, οργανώνοντας forum ανά αντικείμενο ενδιαφέροντος και γενικά δουλεύοντας όλα τα "εργαλεία" του διαδικτύου, ευελπιστούν σε μεγάλη και μαζική συμμετοχή εθελοντών Αμερικανών κατ' αρχήν και ίσως και από άλλες χώρες, αφού προς το παρόν τα θέματα που πραγματεύονται δεν είναι διαβαθμισμένα από πλευράς ασφαλείας.
"Βασικοί συντελεστές είναι οι στρατιώτες που ζουν καθημερινά τον κίνδυνο στις περιοχές επιχειρήσεων και μπορούν να έχουν άποψη και καλύτερες ιδέες για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων τους" λέει ο Αρχιλοχίας Άνταμ Ασκληπιάδης, που (προφανώς ελληνικής καταγωγής) εργάζεται στο πρόγραμμα.
Το σύστημα λειτουργεί σε 4 στάδια: Συγκέντρωση και προτεραιοποίηση προβλημάτων, Λύσεις, Επεξεργασία και Δημιουργία πρωτοτύπου.
Στο πρώτο στάδιο αναγνωρίζονται τα προβλήματα που βιώνουν οι στρατιώτες και ανάλογα με τον αριθμό των αιτημάτων που συγκεντρώνονται για κάθε πρόβλημα, γίνεται η προτεραιοποίησή τους.
Στο δεύτερο στάδιο αρχίζει η ανταλλαγή απόψεων για τη διαμόρφωση της καλύτερης λύσης στο κάθε πρόβλημα. Δημιουργούνται σχέδια ή σχεδιαγράμματα. Γίνεται μια σφυγμομέτρηση για τις καλύτερες ιδέες και λύσεις.
Στο τρίτο στάδιο αρχίζει η επεξεργασία της καλύτερης ιδέας, από ειδικές επιστημονικές ομάδες της υπηρεσίας πλέον όπου η λύση συγκεκριμενοποιείται, με μεγέθη βάρους, δύναμης, αντοχής και λειτουργικότητας. Και πάλι για συγκεκριμένες πτυχές του έργου μπορεί να ζητηθεί άποψη από τα μέλη της "κοινότητας" του διαδικτύου.
Στο τελικό στάδιο ο στόχος είναι η δημιουργία πρωτοτύπου, όπου καλούνται αυτοί που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία λύσης να συμμετέχουν. Για το 2013 σχεδιάζεται η φιλοξενία των ομάδων εργασίας πρωτοτύπων στο στη Βάση του Φορτ Μπένινγκ "Κέντρο Αρίστευσης Ελιγμού"(Maneuver Center of Excellence, MCoE) για δύο εβδομάδες, μέσα στο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του 2014 αντίστοιχα όπου θα διαμορφωθούν τα πρωτότυπα με τη βοήθεια εκτυπωτών 3D
Κατά την εξέλιξη, πολλά πρακτικά λειτουργικά θέματα θα εξετασθούν, όπως τρόπος συμμετοχής κοινού, κριτήρια που πρέπει να θεσπιστούν, εγγραφές ενδιαφερομένων και βέβαια θέματα ασφάλειας.
Καλή ιδέα και όχι τόσο πολυέξοδη. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί εύκολα για ένα σωρό θέματα μέσα από στρατιωτικές ιστοσελίδες.
Για τις ειδικές επιχειρήσεις, είναι μεν πολύ καλό σαν ιδέα, αλλά επειδή αρκετά αντικείμενα ερευνών μάλλον είναι διαβαθμισμένα, θα πρέπει σίγουρα να υπάρχει "φιλτράρισμα" συμμετεχόντων.
Δείτε παρακάτω ένα βίντεο για τα θέματα που ενδιαφέρεται η REF και τα οποία παρουσιάζει ο Αρχιλοχίας Ασκληπιάδης.
Ανιχνευτής
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.