Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Οι συσκευαστές




ΤΑΜΣ "ΒΕΛΟΣ 1" (Πηγή)

Κόκκινο φως! Αναμονή μερικών δευτερολέπτων ή ίσως λεπτών, πριν αρχίσει η ρίψη! Ο στατικός ιμάντας καλά σφιγμένος μέσα στο χέρι, η μασχάλη κλειστή! Το εφεδρικό καλά φορεμένο και ελεγμένο και το κύριο αλεξίπτωτο διπλοελεγμένο! Τελευταίος οπτικός έλεγχος από τον πίσω αλεξιπτωτιστή! Το αεροπλάνο μουγκρίζει δυνατά, ο αέρας κτυπά το πρόσωπο και η καρδιά κτυπά δυνατά και γρήγορα! Δεν υπάρχει πισωγύρισμα! Το άλμα είναι η μόνη διέξοδος μόλις ανάψει το πράσινο..!

Αλεξίπτωτα διπλοελεγμένα! Ο αρχηγός ρίψης τα έχει επιθεωρήσει στο έδαφος πριν  ανέβει ο αλεξιπτωτιστής στο αεροπλάνο! Μέσα σε κάθε αλεξίπτωτο, υπάρχει ένα μικρό πράσινο βιβλιαράκι, που γράφει πότε συσκευάστηκε και από ποιόν! Αυτός είναι ο ..αφανής συσκευαστής!

Άλμα την νύκτα με φόρτο μάχης κατά τη διάρκεια συνεκπαίδευσης 4ου ΤΕΑΣ και τμήματος ειδικών δυνάμεων. (Πηγή)

Από τον συσκευαστή εξαρτάται μεταφορικά αλλά και ..κυριολεκτικά η ζωή του κάθε αλεξιπτωτιστή! Λάθη δεν χωρούν ούτε συγχωρούνται! 

Για να γίνεις καλός συσκευαστής πρέπει να είσαι και καλός αλεξιπτωτιστής! Άλλωστε με τα πρώτα αλεξίπτωτα που συσκευάζει ένας συσκευαστής, κάνει ο ίδιος άλματα και βεβαιώνεται αν τα έχει συσκευάσει καλά ή όχι!

Η εκπαίδευση κοπιώδης και εξαντλητική! Οι δοκιμασίες συνεχείς και απαιτητικές. Όποιος αποτυγχάνει αλλάζει ..."επάγγελμα"! Όποιος πετυχαίνει, γίνεται μέλος μιας αφανούς κοινότητας, που προσφέρει ένα πολύτιμο και αναγκαίο έργο! Γίνεται συσκευαστής! Παίρνει όρκο γι ό,τι κάνει!

Όρκος συσκευαστού της 10ετίας του '80. Γράφει σε μήνυμά του ο κομάντος που τον έστειλε:  
"ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΣ ΜΟΥ ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΟΥ ΤΟΥ ΤΙΜΗΜΕΝΟΥ Λ.Ε.Α.Κ. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΑΝ ΜΑΤΩΝΑΝΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ 15 ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΑ ΤΟ 6ΩΡΟ !"

Μέσα στο χώρο συσκευασίας, ανοίγονται τ' αλεξίπτωτα, τινάζονται, κρεμιούνται να στεγνώσουν αν έχουν βραχεί, ξεμπερδεύονται οι αρτάνες, "θεραπεύονται" οι εμπλοκές και τ' αλεξίπτωτα  απλώνονται στους πάγκους και αρχίζει με ιεροτελεστία το δίπλωμα! Όποια έχουν υποστεί φθορά ή βλάβη βγαίνουν στο πλάι για επιδιόρθωση!

Κινήσεις χεριών σταθερές, μελετημένες, τυποποιημένες! Τα μάτια βλέπουν και τα χέρια δουλεύουν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των επιθεωρητών! Τελειώνει το ένα και αρχίζει το άλλο και το άλλο και το άλλο.. Η δουλειά πρέπει να βγει και συγκεκριμένος αριθμός αλεξιπτώτων πρέπει να είναι έτοιμος σε συγκεκριμένο χρόνο!

Δεν υπάρχει σταθερό ωράριο! Αν κάτι απαιτείται να γίνει, θα γίνει! Δεν περιμένει γι' αύριο! Τ' αλεξίπτωτα πρέπει να είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή!

Ποιοι  είναι όμως οι εκπαιδευτές των συσκευαστών; Είναι καταξιωμένοι καταδρομείς αλεξιπτωτιστές με μεγάλη πείρα και εμπειρία στ' άλματα και στ' αλεξίπτωτα! Άνθρωποι που έχουν ανδρωθεί και μεγαλώσει στο χώρο των ειδικών δυνάμεων. Πραγματικοί επαγγελματίες του χώρου! Άνθρωποι που έχουν γίνει σύμβολα στον χώρο των αλεξιπτωτιστών! 



Προσωπικό του τότε Λόχου Επισκευαστών Αλεξιπτώτων Καταδρομών, γνωστού με την σύντμηση ΛΕΑΚ. Ο  κυρ Γιάννης βρίσκεται όρθιος στο κέντρο, με πράσινη στολή χωρίς διακριτικά. Στα χαρτιά απόστρατος, στην πραγματικότητα όμως πάντα εν ενεργεία! Πολλοί, πιθανόν να αναγνωρίσετε πρόσωπα και φίλους εδώ!

(Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά του κομάντος που επισημαίνεται με αστέρι πάνω από το κεφάλι του που ήταν και ο Επιλοχίας του Λόχου, ο Χρήστος Σιδεράς. )





Ένας τέτοιος ήταν και ο κυρ Γιάννης, όπως τον αποκαλούν ακόμη οι νεώτεροι αλεξιπτωτιστές! Ο Γιάννης Ζουμής, που ποτέ δεν έλειπε το χαμόγελο από τα χείλη του ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Ο άνθρωπος που γαλούχησε γενιές αλεξιπτωτιστών. Όλοι του χρωστούν απέραντη ευγνωμοσύνη για την προσφορά του που ακόμη συνεχίζεται με τη μελέτη κατασκευής νέου τύπου εξάρτησης και συσκευασίας αλεξιπτώτων.


"ΔΙΔΑΧΘΗΚΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΡΥΛΙΚΟ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ ΖΟΥΜΗ ΜΕ ΤΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΑ ‘’ΗΕ DID’’ TOY (AKOMA KAI TO ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ …ΚΑΨΩΝΙ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΤΩΝ ΘΙΓΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΩΝ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ)" γράφει για τον κυρ Γιάννη ο Χρήστος.

Ο Χρήστος Σιδεράς, μου θύμισε ότι από τότε, από το 1980, ξεκίνησε η εκπαίδευση και εφέδρων υπαξιωματικών Καταδρομών στην ελεύθερη πτώση! Ήταν ένας από τους πρώτους που πέρασε την εκπαίδευση. 

Το 1982 που τοποθετήθηκα στο ΕΤΑ, βρήκα αρκετούς έφεδρους ελεύθερης πτώσης, αλλά και με άλλους, ξεκινήσαμε μαζί την εκπαίδευση! Πάντα ο κυρ Γιάννης ήταν παρών με τις συμβουλές του και τ' αστεία του! 

Ανιχνευτής




7 σχόλια :

  1. Σαν συσκευαστής στην ΣΧΑΛ στο υπέροχο ΛΕΑΚ με Σιακαβέλα και Σιδηρόπουλο στα μέσα της δεκαετίας του 80 και με τον ΚΥΡΙΟ Γάννη το Ζουμή με το μικρό μίνι κούπερ αισθάνομαι μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια που κάποιος αναφέρθηκε στους συσκευαστές που πραγματικά έκαναν και κάνουν το πιο σημαντικό έργο στις πτώσεις από τους συναδέλφους.
    Και πάλι πολλά μπράβο!!!
    ΦΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποια η διαφορα μεταξυ ΛΕΑΚ και
    καI του 865 ΤΕΝΕΦ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λεακ(λόχος εναέριων αποστολών καταδρομων) υπάγεται στη σχαλ(σχολή αλεξιπτωτιστών) ,ανήκει στις ειδικές δυνάμεις και συσκευαζει ατομικά αλεξίπτωτα.Το τενεφ(ταγμα εναέριου εφοδιασμού) δεν ανήκει στις ειδικές δυνάμεις και συσκευαζει αλεξίπτωτα φόρτου και επιδιορθώσει πάντως τύπου αλεξίπτωτα.

      Διαγραφή
  3. Ονομαζομαι Μαμφρεδας Σπυρος και ειμαι απο την Ζακυνθο υπηρετησα στο Λ.Ε.Α.Κ. απο τον απριλιο του 81 εως τον οκτωβρη του 82 (149 σειρα) τυχαια μπηκα σε αυτην την σελιδα και ενιωσα σαν να κανω αλμα χωρις αλεξιπτωτο! ηρθαν στην μνημη μου ολες αυτες οι στιγμες που δεν υπαρχουν λογια να της περιφραψεις. Βλεποντας την φωτογραφια συγκινηθηκα .Ειμαι καθιστος 3ος απο δεξια (Λοχιας) Μαζι με τον Σιδερα αναγνωριζω και θυμαμαι τους περισσοτερους φιλους. Αναμεσα στους αξ/κους ο κ.Γιαννης Ζουμης που ειχα την τυχη να ειμαι μαθητης του. Τι να πεις για αυτον τον ανθρωπο;;; TEΛΕΙΟΣ. περα απο αυτα που αναφερεις θυμαμαι της φοβερες ατακες του οπως: σγουψε καθαρμα και ξεχνα της βυζαρουδες. Λες πως πηγες στα Ε.Τ.Α. το 82 πρεπει να ειχαμε γνωριστει γιατι ημουν στην ομαδα επιδειξεων μαζι με τα παιδια των Ε.Τ.Α. να εισαι καλα φιλε και ευχαριστω για τις αναμνησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΖΟΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗ.ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΡΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΑΠΟ ΤΗΣ 22/7/1991 ΕΩΣ ΤΗΣ22/10/1992 ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ.Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΨΑΡΡΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΛΕΑΚ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το 865 τενεφ συσκευαζει αλεξιπτωτα φόρτου. Το λεακ τα αλεξιπτωτα των αλεξιπτωτιστων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φώτη Ρουμελιωτη, τι κανεις ρε παλιό σειρά... έχω σοκαριστεί αυτή την στιγμή. Τυχαία έψαχνα και μπήκα στην δημοσίευση. Μαζι υπηρετήσαμε με Νιφορα, Δελλιεζα Τσαρμπόπουλο, Βαρβαρέσο. Φυσικα με Λοχαγούς Σιακαβελα, Σιδηροπουλο Μαν. διοίκητης σχολής Κυριάκος και Νικολαιδης στο Σύνταγμα. Τι να πει για αυτον τον άνθρωπο τον Γιάννη τον Ζουμη. ΠΑΤΕΡΑΣ των αλεξιπτωτών Ελλάδα. Τα αγαπούσε περισσότερο και απο παιδια του. Δικες του πατέντες πάνω στα αλεξίπτωτα για καλυτερη και πιο ασφαλή έξοδο και προσγειωση (οπως το διχτάκι γύρω απο τον θολό)κ.α. Φευγωντας κάθε πρωί απο την σχολή πηγαίναμε και τον πέρναμε από το σπίτι του, λιγο πριν απο το αεροδρόμιο και πηγαίναμε για συσκευασία. Μεγάλη μου τιμή που ήμουν μαθητής του, και επιτέλεσα τόσο σοβαρό και υπεύθυνο έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.