Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Επικοινωνίες και επιχειρησιακή αντίληψη

Η εταιρεία Harris έλαβε 36 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την επιτάχυνση και διάθεση των νέων φορητών  σταθμών ασυρμάτου επικοινωνίας (Σ/Α)  τύπου FALCON III wideband (ευρείας δέσμης) AN/PRC-117G και AN/PRC-152A στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Η επιδίωξη είναι με αυτούς τους νέους ασυρμάτους να μπορεί το προσωπικό να επικοινωνεί ακόμη και στις πιο απόμακρες και δύσκολες περιοχές επιχειρήσεων. 

Οι επιχειρησιακές δυνατότητές τους, περιλαμβάνουν την διασύνδεση τους τόσο με το στρατιωτικό  όσο και το πολιτικό διαδίκτυο, την αποστολή και λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails), εικόνων, βίντεο και φωνητικής επικοινωνίας μέσω internet (Voice Over Internet Protocol, VOIP). 

Με αυτού του είδους τις επικοινωνίες, αποκτάται σε ικανοποιητικό βαθμό η επιχειρησιακή αντίληψη (situational awareness). Επειδή σαν έκφραση ακούγεται όμορφα αλλά σαν νόημα ίσως να μη λέει κάτι σε μη ειδικούς, "επιχειρησιακή αντίληψη" σημαίνει να ξέρεις τι γίνεται γύρω σου, τι κάνουν οι φίλοι σου και τι οι εχθροί σου. Τι συνέπειες μπορούν να επιφέρουν οι δικές σου ενέργειες και τι οι ενέργειες των άλλων επάνω σου! 

Πιο απλοϊκά να ξέρεις τι σου γίνεται, τι κινήσεις πρέπει να κάνεις, για ν' αποφεύγεις τα λάθη που θα σου κοστίσουν ακριβά αν τα κάνεις! Τι χρειάζεται να έχεις για να καλύπτεις τις αδυναμίες σου! Βέβαια υπάρχει ολόκληρη διαδικασία και κανόνες που οδηγούν στην επίτευξή της! Αυτά ισχύουν σε όλα τα επίπεδα διοίκησης στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες της ανθρώπινης ζωής. Εννοείται και στην πολιτική, κάτι που μάλλον είναι λίγο για να μην πω ότι ίσως μας λείπει ολοσχερώς εδώ!

Μιλώντας όμως γι' ασυρμάτους, ένα βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουν είναι η διαλειτουργικότητα, δηλαδή να είναι συμβατοί και να συνεργάζονται με οποιοδήποτε άλλο τύπο ασυρμάτου διαθέτουν οι κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων. Ιδιαίτερα απαραίτητο για τις ειδικές επιχειρήσεις! Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί, με την κατεύθυνση και τον έλεγχο της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων, σε διακλαδικό επίπεδο.

Οι ασύρματοι αυτοί, που αγοράζονται με μέριμνα της αμερικανικής SOCOM, εξασφαλίζουν ακριβώς αυτό! Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος της στην ουσία! Δόγμα, εκπαίδευση, εξοπλισμοί! Τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων την αναλαμβάνουν οι κατά τόπους περιφερειακές στρατιωτικές διοικήσεις, κάτι που δεν πολυαρέσει  στο ναύαρχο Μακ Ρέιβεν. Αλλά τι να κάνει;

Προς το παρόν φαίνεται να έχει πείσει τη γερουσία της χώρας του για αυξημένο προϋπολογισμό 2014, που θα του επιτρέπει τη αποστολή κινητών ομάδων εκπαιδευτών σε πολλές χώρες του κόσμου για "σύσφιγξη σχέσεων" που θα επιφέρει τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών κατά των ΗΠΑ. 

"Μικρή παρουσία και μεγίστη συνεργασία" είναι το νέο δόγμα που αναπτύσσεται για το ρόλο των αμερικανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Οι προτεραιότητες που έχει δώσει η αμερικανική SOCOM μέχρι το 2020 έχουν ήδη παρουσιασθεί στη Γερουσία. Αυτό όμως απαιτεί άριστα δίκτυα επικοινωνιών και διεθνή κοινή "επιχειρησιακή αντίληψη" και εικόνα.


Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.