Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Η στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση


Η στρατιωτική ελεύθερη πτώση, έχει ένα και μοναδικό σκοπό. Την μεταφορά μιας σχετικά μικρής στρατιωτικής δύναμης σε περιοχές που υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση με άλλο τρόπο. Είναι μια μέθοδος διείσδυσης από τον αέρα. 

Συνήθως γίνεται κατά τη νύκτα και το προσωπικό εξοπλισμένο με τον απαραίτητο φόρτο του και τον οπλισμό του, εκτελεί άλμα από  μεγάλο ύψος που μπορεί να φτάνει και τα 30.000 πόδια ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί, ανοίγει το αλεξίπτωτό του  σε μεγάλο ύψος και μετά διεισδύει "πετώντας" σε προεπιλεγμένη πορεία για να προσγειωθεί σε προκαθορισμένο σημείο που μπορεί να είναι μέχρι και 30 χιλιόμετρα μακριά. Αυτό είναι το λεγόμενο άλμα μεγάλων υψών ή "Μεγάλο ύψος-Ψηλό άνοιγμα" (High Altidude-High Opening, HAHO)

Δύσκολη και απαιτητική η εκπαίδευση γι' αυτή τη μέθοδο, που διευκολύνει την αφάνεια του αεροσκάφους, αλλά και των αλεξιπτωτιστών που μπορούν να διεισδύσουν σε δυσπρόσιτες ή ακόμη και καλά επιτηρούμενες περιοχές. Σε πολύ μεγάλο ύψος, με αραιή ατμόσφαιρα και πολύ κρύο, καλούνται οι αλεξιπτωτιστές να ίπτανται για αρκετή ώρα εκτεθειμένοι σε αντίξοες συνθήκες. Χρειάζονται να αναπνέουν οξυγόνο από ειδική συσκευή για να μη πάθουν υποξία και να φορούν ειδικό ιματισμό προστασίας.   

Υπάρχει όμως και ο τρόπος της ρίψης από μεγάλο ύψος αλλά το άνοιγμα του αλεξιπτώτου γίνεται σε χαμηλό ύψος που μπορεί να φτάνει στα 1800 πόδια από το έδαφος. "Μεγάλο ύψος-Χαμηλό Άνοιγμα"  (High Altitude-Low Opening, HALO). Γιατί να το κάνουν αυτό; Με αυτόν τον τρόπο μικραίνουν τον χρόνο παραμονής τους στον αέρα, όταν η κατάσταση το απαιτεί, για να μην είναι ευάλωτοι σε εχθρική παρατήρηση και πυρά. Συντομεύουν τον χρόνο πτήσης και συγκεντρώνονται γρήγορα στο έδαφος στη καθορισμένη ζώνη προσγείωσης για να συνεχίσουν την αποστολή τους. 

Εκπαιδευόμενοι Αμερικανοί στην ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο (Πηγή: US Army)
Στις ειδικές δυνάμεις όλων των χωρών υπάρχει αυτού του είδους η εκπαίδευση διείσδυσης απ' αέρος που διδάσκεται συνήθως σε στρατιωτικές σχολές αλεξιπτωτιστών. Στο παρελθόν κάποιοι την αμφισβητούσαν για το αποτέλεσμα ίσως ακόμη και σήμερα. Δεν πιστεύουν στην εφαρμογή τους.

Εγώ θα έλεγα ότι δεν ξέρουν για ποιο πράγμα συζητάμε. Είναι μια πολύ καλή μέθοδος διείσδυσης, αρκεί να έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό, την κατάλληλη εκπαίδευση αλλά και τα κατάλληλα αεροπορικά μεταφορικά μέσα! Εδώ "κολλάει" η διακλαδικότητα και η συνεργασία ή "συνέργεια" όπως  τελευταία  εμφανίζεται στην στρατιωτική μας ορολογία, ίσως επηρεασμένη από την ..ελληνικής καταγωγής αγγλική λέξη "synergy".

Αυτό πλέον, την διακλαδικότητα για την εκτέλεση επιχειρήσεων σ' όλο τον κόσμο με σκοπό την επιτυχή πρόσβαση σε μακρινά θέατρα επιχειρήσεων,  το έχουν κάνει από τον Ιανουάριο του 2012,  δόγμα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σκέφτηκαν λοιπόν στο χώρο των δικών τους ειδικών δυνάμεων, να θεωρούν από εδώ και στο εξής την εκπαίδευση στην στρατιωτική ελεύθερη πτώση, σαν αναπόσπαστο κομμάτι στο σχολείο ειδικών δυνάμεων, προσαρμοζόμενοι και αυτοί στο νέο δόγμα της πρόσβασης. Θεωρούν ότι οι ειδικές ομάδες τύπου Α των 12 ατόμων (ODA) θα πρέπει να είναι ικανές να διεισδύουν όλες, με αυτό τον τρόπο που συνεχώς κερδίζει έδαφος, για περιοχές στην Ασία και στην Αφρική, αλλά και στη Ευρώπη! 

Οι "δυνητικοί" αντίπαλοι είναι πλέον εξοπλισμένοι με καλά υλικά επιτήρησης και εντοπισμού στόχων και επομένως για τις ειδικές δυνάμεις η ελεύθερη πτώση δίνει περισσότερες πιθανότητες αφάνειας.

Ο τρόπος εκπαίδευσης , θα εξακολουθήσει να είναι ο ίδιος αλλά με περισσότερους εκπαιδευτές, μέσα  και σχολεία, ώστε μέχρι το 2015 να φθάνουν να "παράγουν" πάνω από 800 εκπαιδευμένους στην στρατιωτική ελεύθερη πτώση. Ο στόχος είναι οι "ειδικοδυναμίτες" να μπορούν να φτάνουν παντού  όπου χρειασθεί με το μπέργκιν τους, πηδώντας από το αεροπλάνο ..ελευθέρας!  Ο στατικός  ιμάντας αρχίζει να χάνει έδαφος στις ειδικές επιχειρήσεις.


Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.