Είμαι βέβαιος ότι όλοι έχετε ακούσει για το Μακεδονικό Αγώνα που ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σαν αποτέλεσμα του Μακεδονικού ζητήματος. Ήταν ένας ανταρτοπόλεμος ανάμεσα σε Βούλγαρους κομιτατζήδες και Έλληνες αντάρτες, μέσα στην τότε Οθωμανική αυτοκρατορία.
Μακεδονομάχοι (Πηγή) |
"Ήταν ένας σκληρός, βάρβαρος, ελληνοβουλγαρικός κυρίως πόλεμος, που είχε την ιδιοτυπία να διεξάγεται σε ξένο έδαφος και κάτω από τη μύτη ξένης δυνάμεως. Έμοιαζε κληρονομική διαμάχη για το δέρμα της αρκούδας, που ήταν ακόμη ζωντανή και είχε όλα τα νύχια και τα δόντια της"
όπως πολύ παραστατικά τον περιγράφει ένας παλιός αείμνηστος μακεδονομάχος ο Γιώργος Μόδης.
Οι Μακεδονομάχοι, αντάρτες, ήταν αυτοί που κράτησαν τους "λύκους" μακριά, μέχρι την ώρα της απελευθέρωσης της Μακεδονίας, δυστυχώς όχι όλης, από τον ελληνικό στρατό.
όπως πολύ παραστατικά τον περιγράφει ένας παλιός αείμνηστος μακεδονομάχος ο Γιώργος Μόδης.
Οι Μακεδονομάχοι, αντάρτες, ήταν αυτοί που κράτησαν τους "λύκους" μακριά, μέχρι την ώρα της απελευθέρωσης της Μακεδονίας, δυστυχώς όχι όλης, από τον ελληνικό στρατό.
Μάχες, προσβολές εχθρικών "λημεριών", δηλαδή Χώρων Αποκρύψεως (ΧΑ) ανταρτών, ενέδρες, εκτελέσεις προδοτών, κρύπτες ή "κρυψάνες", γιάφκες και άλλες πολλές τακτικές εφαρμόστηκαν , αλλά και τρομοκρατία πληθυσμού , δολοφονίες και εκτελέσεις αμάχων σε αυτό τον ιδιότυπο ανορθόδοξο πόλεμο. Κατά μια άλλη άποψη, ήταν ένας βρώμικος και ανελέητος πόλεμος!
Δύσκολες, πολύ δύσκολες εποχές, που μπροστά τους η σημερινή οικονομική κρίση, μοιάζει με "κουκλοθέατρο"!
Πολλοί Έλληνες πατριώτες εκείνης της εποχής, αρκετοί στρατιωτικοί, πέρναγαν κρυφά τα τότε σύνορα και οργάνωναν μαζί με τους ντόπιους, ανταρτικά σώματα για να πολεμήσουν τους αντίπαλους, τους κομιτατζήδες!
Ένα από αυτούς ήταν και Μίκης Ζέζας. Αν δεν έχετε ακούσει τίποτα γι' αυτόν, σίγουρα έχετε ακούσει για τον Παύλο Μελά! Είναι το ίδιο πρόσωπο, που χρησιμοποιούσε το πρώτο όνομα σαν ψευδώνυμο, για λόγους ασφαλείας.
Το όνομά του έχει καθιερωθεί και συνδεθεί άρρηκτα με τον μακεδονικό αγώνα, όντας ο ίδιος από τους πρώτους επώνυμους νεκρούς του αγώνα. Ποιός σκότωσε τον Παύλο Μελά; Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τη δράση του και τις συνθήκες του θανάτου του! Το βέβαιο όμως είναι ότι ο πρόωρος θάνατός του, αποτέλεσε το έναυσμα για ένα πιο πεισματικό αγώνα! Ενθάρρυνε τους αγωνιστές, αντί να τους αποθαρρύνει, δίνοντάς τους κάποιο σύμβολο!
Η πλέον αναγνωρίσιμη φωτογραφία της 21ης Αυγούστου του 1904, όπου ο Παύλος Μελάς φωτογραφήθηκε ένστολος (με τη γνωστή στολή του Μακεδονομάχου) (Πηγή) |
"...Βούλγαρος να μη μείνει"
Έτσι πέρασε στην ιστορία.
Υπάρχει και μια ελληνική ταινία για τη ζωή του, που κάπου διάβασα ότι παλιά είχε λογοκριθεί! Δείτε τη παρακάτω.
Ανιχνευτής
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.