Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Η συνθήκη της Γενεύης και η αντιμετώπιση των ανταρτών

Ενδιαφέρον παλιό αλλά επίκαιρο εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ του αμερικανικού στρατού σχετικά με την εφαρμογή της συνθήκης της Γενεύης στα πλαίσια του ανταρτοπόλεμου.

Οι COIN, (counterinsergency) operations, δηλαδή οι επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών, άρχισαν συστηματικά μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ειδικά σε χώρες με κατάφωρη καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από δικτατορικά ή αποικιακά καθεστώτα, αλλά και σε χώρες με ανερχόμενη κομμουνιστική πολιτική παράταξη. Εκεί άρχιζε ν' "ανθίζει" το αντάρτικο αρχικά. 

Εκεί δηλαδή που είχαν συμφέροντα μεγάλες δυνάμεις της εποχής, όπως η Βρετανία, η Γαλλία αλλά και οι ΗΠΑ. Τώρα έχει αρχίσει το αντάρτικο και σε περιβάλλον θρησκευτικού φανατισμού, σε χώρες όπου η θρησκεία "μπλέκεται" με τη λειτουργία του κράτους.

Το ντοκιμαντέρ περιγράφει το τι ΔΕΝ πρέπει να γίνεται από τις  κυβερνητικές δυνάμεις που καταδιώκουν αντάρτες. Εφαρμόζονται; Αν το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο και πειθαρχημένο, ναι. Εκτός από περιπτώσεις που ...σκόπιμα δεν γίνονται! Αλλά το μίσος φουντώνει και οι αντεκδικήσεις γίνονται πιο σκληρές!

Θέλει έξυπνο χειρισμό η υπόθεση. Ακόμη και ο πιο οργανωμένος και εξοπλισμένος στρατός δεν μπορεί να καταβάλει τους αντάρτες, αν δεν εφαρμόσει κατάλληλη στρατηγική, τακτική και τεχνική.

Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.