Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η "Μαύρη Σφήκα"



Δεν ξέρω αν τα έχετε ξανακούσει, αλλά έχουν αρχίσει και γίνονται πολύ της μόδας τελευταία! Μικροσκοπικά τηλεχειριζόμενα, αθόρυβα αεροπλανάκια ή ελικοπτεράκια ή ακόμα και ...τεχνητά έντομα, με ενσωματωμένες μικροσκοπικές κάμερες, γίνονται πολύτιμοι βοηθοί, στην συλλογή πληροφοριών. 

Ιδανικά για πεζοπόρες περιπόλους  αναγνωρίσεων και όχι μόνο! Πολύ χρήσιμα για τμήματα Ειδικών επιχειρήσεων. Φαντασθείτε λοιπόν ένα τμήμα με αποστολή την αιφνιδιαστική προσβολή και κατάληψη για περιορισμένο χρόνο, ενός  συγκεκριμένου εδαφικού σημείου ή χώρου, για παράδειγμα ενός κτιρίου, ή ενός υψώματος που υπάρχει η ένδειξη εχθρικής παρουσίας.



Η περίπολος, μέσα στη νύκτα, κάνει μια στάση ασφαλείας και ο περιπολάρχης βγάζει από την τσέπη του ένα μικρό κουτί, στο μέγεθος σημειωματάριου. Το ανοίγει και από τα τρία ελικοπτεράκια που περιέχει, συναρμολογεί το ένα και το θέτει αμέσως μετά από γρήγορο προγραμματισμό, σε κίνηση. 

Το ελικοπτεράκι σηκώνεται αθόρυβα και πετώντας 10 μέτρα πάνω από το έδαφος, κατευθύνεται προς το στόχο του εκπέμποντας ταυτόχρονα εικόνα που ο περιπολάρχης βλέπει μέσα από οθόνη ενός κινητού! Το ελικοπτεράκι, προσπερνάει μια θέση μάχης που βρίσκονται δύο μαχητές με πολυβόλο, στραμμένο προς τον άξονα κίνησης της περιπόλου, σε απόσταση 500 μέτρα από αυτήν. Στα 50 μέτρα πιο πέρα αρχίζουν να φαίνονται μέσα στην οθόνη του περιπολάρχη και άλλοι κρυμμένοι αντίπαλοι. 



Το ελικοπτεράκι κάνει ένα κύκλο και αθέατα επιστρέφει και πέφτει στα 20 μέτρα κοντά στο σημείο ασφαλείας της περιπόλου. Έχει εκτελέσει την αποστολή του. Ο περιπολάρχης τώρα ξέρει πως να κινηθεί για να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο.

Σας φαίνεται σαν ιστοριούλα επιστημονικής φαντασίας; Και όμως δεν είναι! Έχει γίνει πραγματικότητα! Ήδη η εταιρεία κατασκευής, σε συνεργασία με μία βρετανική εταιρεία αμυντικού υλικού στον τομέα τηλεπικοινωνιών, έχει συνάψει συμβόλαιο με το βρετανικό ΥΕΘΑ για την παραγωγή και παράδοση ενός αριθμού τέτοιων UAVs στις Ειδικές Δυνάμεις και όχι μόνο, για την άμεση χρήση τους στις επιχειρήσεις του Αφγανιστάν.

Με ελάχιστο βάρος μόλις 15 γραμμαρίων, ταχύτητα 10 μέτρων/δευτερόλεπτο, διάρκεια πτήσεως 30 λεπτών, εμβέλεια 1000 μέτρων και δυνατότητα πλοήγησης με GPS, λήψης εικόνων και βίντεο, αυτόματης ή και προγραμματισμένης πλοήγησης με αισθητήρες, καθώς  και υπέρπτησης σε σταθερό σημείο ή προγραμματισμένων επίσης κινήσεων, το νάνο-ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένο Αερόχημα), για να χρησιμοποιήσω και την ελληνική ορολογία, είναι ένα σπουδαίο εργαλείο. Το κουτί συσκευασίας του ζυγίζει μόλις ένα κιλό και με διαστάσεις 20x15x5 εκατοστά με τα τρία ελικοπτεράκια μέσα. Συνδέεται με φορητό υπολογιστή για μεταφορά δεδομένων και άλλα πολλά.

Και για κόντρα στον άνεμο ή την επίδραση βροχής και ανέμου επάνω του, έχει δοκιμαστεί και κρατάει ικανοποιητικά. Μπορεί να αντισταθμίσει την κατάσταση και να ανταπεξέλθει σε ανέμους μέχρι 10 κόμβους.

Το πλεονέκτημά του είναι  ότι μπορεί να πετάξει εκεί που τα μεγαλύτερα τέτοιου είδους τηλεχειριζόμενα "πετούμενα" δεν μπορούν, αθόρυβα, ανάμεσα από εμπόδια ή μέσα σε κτίρια. Όλα αυτά είναι η αρχή! Υπάρχουν και πολλές άλλες "αποστολές" που μπορούν να δοθούν σε τέτοια ιπτάμενα αντικείμενα, εκτός από την αναγνώριση σε πολιτικό ή στρατιωτικό τομέα. Ακόμη και επιθετικές με εκτόξευση χημικών ουσιών σε ζωντανό στόχο, που με αυτό τον τρόπο αδρανοποιείται αναίμακτα σε ειδικές καταστάσεις ομηρίας για παράδειγμα.

Αξίζει περισσότερο ψάξιμο για όποιον ενδιαφέρεται! Δείτε παρακάτω και ένα βιντεάκι με τις αρχικές δοκιμές του πρωτότυπου της εταιρείας για την "Μαύρη Σφήκα" (Black Hornet) όπως λέγεται το νάνο-ελικόπτερο αναγνώρισης.

Ανιχνευτής









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.