Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Οι Καναδικές Ειδικές Δυνάμεις και το Μάλι


Οι Καναδοί, ενδιαφέρονται πολύ για το Μάλι. Ενισχύουν τους Αμερικανούς συναδέλφους τους φαίνεται!

Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε μιλήσει για τη δραστηριότητα των Ειδικών Δυνάμεων στη Σαχάρα. Τώρα προστίθεται και το προσωπικό του καναδικού Συντάγματος Ειδικών Επιχειρήσεων (Canadian Special Operations Regiment, CSOR).

Η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην εξουδετέρωση του δικτύου της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ.(Al Qaeda in the Islamic Maghreb, AQIM) Το δίκτυο αυτό, κατηγορείται για δολοφονίες και απαγωγές ξένων εντός της χώρας. Υπάρχουν βάσεις εκπαίδευσης κάπου στο βόρειο Μάλι, που στρατολογούν και εκπαιδεύουν νέους τρομοκράτες, τους οποίους διασπείρουν παντού. Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας την αδυναμία της σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, δέχεται, προφανώς με διμερή συμφωνία, την υποστήριξη των δυτικών δυνάμεων, οι οποίες πολύ ευχαρίστως την προσφέρουν. Να δείτε ότι δεν θα έχουν καλά ξεμπερδέματα εκεί! Μυρίζει πόλεμο!

Σιγά-σιγά καταφθάνει προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων, για να παρέξει εκπαίδευση στις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας ή και του αντάρτικου θα μπορούσαμε να προσθέσουμε. Μια από τις αποστολές που αναλαμβάνουν οι Ειδικές Δυνάμεις, είναι και αυτή της στρατιωτικής υποβοήθησης, όπως έχουμε ξαναπεί. Παράλληλα συλλέγουν πληροφορίες και δικτυώνονται με "φίλια προσκείμενους".


Καναδός εκπαιδευτής των ειδικών δυνάμεων εξασκεί στρατιώτες του Μάλι στη βολή με πιστόλι..


Μέσα από κοινές εκπαιδεύσεις και ασκήσεις, όπως αυτή με την ονομασία "Flintlock", οι αμερικανικές και άλλες συμμαχικές Ειδικές Δυνάμεις, προσπαθούν να οργανώσουν τις αντίστοιχες τοπικές Ειδικές Δυνάμεις των αφρικανικών χωρών, παρέχοντας εκπαίδευση και υλική βοήθεια, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία. Αμφιλεγόμενη η μέθοδος αυτή, ακόμη και μέσα στην αμερικανική γερουσία. Παιχνίδια επιρροών και εξουσίας!

Οι Καναδοί λοιπόν, μη έχοντας άλλη σοβαρή απειλή κοντά στη χώρα τους, μπορούν και διαθέτουν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και όχι μόνο, τμήματα σε κάθε γωνιά του πλανήτη , όπου υπάρχουν συγκρούσεις και ανοικτά μέτωπα. Θέμα εξωτερικής τους πολιτικής. Στο Μάλι δεν έχουν πολλούς, γύρω στα 20 στελέχη Ειδικών Δυνάμεων ως τώρα, αλλά δίνουν ενεργητικά το παρόν.





Θα σταθώ στις Ειδικές τους Δυνάμεις, γιατί παρουσιάζουν ενδιαφέρον στην οργάνωσή τους. Κατ'αρχήν, πολύ πρόσφατα, το 2006, αφού παρακολούθησαν επισταμένως άλλες χώρες σ'αυτό τον τομέα, οργάνωσαν την Καναδική Διοίκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Canadian Special Operations Forces Command, CANSOFCOM), επιπέδου Ταξιαρχίας. Η γενική αποστολή της είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας οπουδήποτε και οποτεδήποτε κατόπιν εντολής της Καναδικής κυβέρνησης για την υπεράσπιση των εθνικών αλλά και συμμαχικών συμφερόντων. Βέβαια εκτελούν όλα τα είδη ειδικών επιχειρήσεων, δηλαδή άμεσες επιθετικές ενέργειες, ειδική αναγνώριση, στρατιωτική υποβοήθηση, αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις

Η Διοίκηση αυτή, όπως φαίνεται είναι διακλαδική και διαθέτει:
Η Μικτή Δύναμη 2 προϋπήρχε, σαν απόγονος της καναδικής  "Πρώτης Ειδικής καταδρομικής Δύναμης" του 2ου ΠΠ, της γνωστής First Special Service Force ,(FSSF).Το προσωπικό αυτής της δύναμης, δεν ξεπερνά τους 100 με 150  μαχητές και είναι κάτι ανάλογο με τους Βρετανούς SAS.

Το ίδιο παλιά είναι και Μοίρα Ελικοπτέρων. Το Τμήμα Άμεσης Αντίδρασης είναι επιπέδου διμοιρίας, ΠΒΧΑ (Πυρηνικής, Βιολογικής, Χημικής  Άμυνας) προς άμεση αντιμετώπιση τέτοιας φύσεως απειλών, τρομοκρατικών και μη. Προέρχεται από τον καναδικό Διακλαδικό Λόχο ΠΒΧΑ που υποστηρίζει τις καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Άνδρες των καναδικών ειδικών δυνάμεων εκτελούν εκπαιδευτικό άλμα ελεύθερης πτώσης, από αεροσκάφος 17 Globemaster III κατά τη διάρκεια της ετήσιας κοινής άσκησης ειδικών επιχειρήσεων με αμερικανικές ειδικές δυνάμεις,  Emerald Warrior, στο Hurlburt Field,της Florida. (Πηγή)

Η νέα μονάδα είναι το "Σύνταγμα Ειδικών Επιχειρήσεων", που στην πραγματικότητα είναι επιπέδου μονάδας, με ονομασία Συντάγματος, κατά την βρετανική παράδοση. Οργανώθηκε κατά βάση από επίλεκτες άλλες μονάδες του καναδικού στρατού, κυρίως από αλεξιπτωτιστές. Ακολουθήθηκε επίσης το βρετανικό δόγμα ειδικών επιχειρήσεων κατά την οργάνωσή του, αφού συγκροτήθηκε όπως το Συγκρότημα Υποστηρίξεως Ειδικών Δυνάμεων της βρετανικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων.

Η δύναμή του "Συντάγματος", κυμαίνεται, γύρω στους 250 με 300 μαχητές. Ήδη προσωπικό αυτής της μονάδας, έχει λάβει μέρος σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, αλλά και σε αποστολές στρατιωτικής υποβοήθησης στη Σενεγάλη, στη Τζαμάικα και τώρα στο Μάλι. Οι Καναδοί κάνουν ό,τι τους περνάει από το χέρι για να είναι "ενεργοί παίκτες".

Τέλος η καταδρομική Δύναμη "Arrowhead"  δηλαδή "Αιχμή Βέλους" σε ελεύθερη μετάφραση, μάλλον είναι περιστασιακή συγκρότηση τμήματος, με βασική αποστολή επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Συνολικά η Ταξιαρχία, δεν ξεπερνάει τους 1000 άνδρες και γυναίκες σε προσωπικό. Σίγουρα υποστηρίζεται από άλλες καναδικές μονάδες Διοικητικής Μέριμνας, αφού δεν φαίνεται στην οργάνωσή της κάποια εντεταγμένη μονάδα υποστήριξης ΔΜ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Διοίκηση αυτή είναι απόλυτα διακλαδική, με προσωπικό που προέρχεται από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων του Καναδά και εξυπηρετεί επίσης όλους τους κλάδους, κατά περίπτωση. Υπάγεται απ' ευθείας στο καναδικό ΓΕΕΘΑ και είναι μία από τις 7 διοικήσεις των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ποιός είναι  ο Α/ΓΕΕΘΑ; Η βασίλισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου, που εκπροσωπείται όμως από τον εκάστοτε κυβερνήτη του Καναδά! Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς τη δομή των καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων. Έχει ενδιαφέρον!

Οι καναδικές Ειδικές Δυνάμεις εκπαιδεύονται συστηματικά, ακολουθώντας πρότυπα κατά βάση βρετανικά, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις αμερικανικά. Επιδιώκουν τις αυστηρές προδιαγραφές και τηρούν με κάθε τρόπο την παράδοση, που ξεκινά από τον 2ο ΠΠ. Έχουν ενσωματώσει αλεξιπτωτιστές, ορεινούς καταδρομείς και αμφίβιους, συμπεριλαμβανομένων των βατραχανθρώπων. Διατηρούν μικρή δύναμη, αλλά πολύ αποτελεσματική, όπως οι ίδιοι υπερηφανεύονται. Το προσωπικό τους το αξιοποιούν για την επίτευξη πολιτικοστρατιωτικών και άλλων διπλωματικών επιδιώξεων ανά τον κόσμο.

Δείτε ένα επίσημο διαφημιστικό βίντεο που έχουν βγάλει, από τα πολλά που κυκλοφορούν. Όποιος ξέρει από εκπαίδευση,  μπορεί να κάνει σύγκριση. Πιέστε στον σύνδεσμο: CSOR

Ανιχνευτής

Πηγή





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.