Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Τα τέσσερα στοιχεία ηγεσίας στις Ειδικές Δυνάμεις


Τέσσερα είναι τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν τον τρόπο ηγεσίας στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων:

  • Ν' αντιλαμβάνεσαι σωστά το  ρόλο του ηγήτορα
  • Κράτα το προσωπικό σου πάντα ενωμένο
  • Μην "πέφτεις" θύμα του σεβασμού
  • Αντιμετώπιζε τις "διαφορές"
Ν΄αντιλαμβάνεσαι σωστά το ρόλο του ηγήτορα

"Ηγούμαι" σημαίνει "διευθύνω", "ελέγχω", "πείθω", "εμπνέω εμπιστοσύνη". Δεν είναι απλά η επιβολή διοίκησης με φόβο και καταναγκασμό! Δεν είναι "κάνε ό,τι σου λέω". Τουλάχιστον δεν είναι και δεν πρέπει να είναι έτσι στις ειδικές δυνάμεις. Αν το προσωπικό σου δεν σε εμπιστεύεται για τις ικανότητές σου, παύει να σε σέβεται και βέβαια στην δύσκολη στιγμή, που ξέρει ότι "παίζει" με τη φωτιά, δεν σε ακολουθεί.

Ο ηγήτορας στις ειδικές δυνάμεις αντλεί τη δύναμή του από το προσωπικό του. Ανοίγει το δρόμο και δίνει το παράδειγμα. Το μέλημά του πρέπει να είναι η απομάκρυνση όλων των "εμποδίων" από το χώρο, που δεν αφήνουν το προσωπικό να ενεργεί σωστά, ενώ ενθαρρύνει όσους εργάζονται αποτελεσματικά με πρωτοβουλία και ευρηματικότητα. Όσο περισσότερες επιτυχίες έχουν οι υφιστάμενοί του, τόσο περισσότερο αναδεικνύεται ο ηγήτορας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τους εκπαιδεύσει σωστά για να δουλεύουν αποδοτικά. Όχι όμως να τους υποκαθιστά, κάνοντας τη δική τους δουλειά! Αν το κάνει έτσι "χάνει το δάσος, ψάχνοντας για το δέντρο". 

Η αποστολή για τον ηγήτορα των ειδικών δυνάμεων έχει την κύρια προτεραιότητα, πάντα όμως σε σχέση με το προσωπικό, γιατί αν η αποστολή αποτύχει, και το προσωπικό καταστρέφεται! 

Κράτα το προσωπικό σου πάντα ενωμένο

Με σωστή, απαιτητική εκπαίδευση, διαμορφώνεις το προσωπικό σου και το προετοιμάζεις για τα δύσκολα. Η εκπαίδευση  καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί αλληλοσεβασμό και ισχυρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στο προσωπικό. Οποιαδήποτε περίπτωση διασάλευσης αυτής της ενότητας, πρέπει ν' αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά.

Μην "πέφτεις" θύμα του σεβασμού


Ο σεβασμός είναι δίκοπο μαχαίρι. Ο σεβασμός δεν επιβάλλεται αλλά αποκτάται με την επίδειξη γνώσεων και ικανοτήτων. Ο ηγήτορας δεν πρέπει να επιζητεί ανθρώπους να τον σέβονται μόνο για τη θέση και τον βαθμό που κατέχει, αλλά για το ενδιαφέρον του προς το προσωπικό του, την αντικειμενική του κρίση και το αίσθημα περί δικαίου που διαθέτει. Δεν αποτελεί ελάττωμα για ένα ηγήτορα να αναγνωρίσει την έλλειψη γνώσεων για εξειδικευμένα αντικείμενα και να ζητήσει την υποστήριξη και την συμβουλή ειδικών υφισταμένων του. Αντίθετα θα ισχυροποιήσει τις σχέσεις του με το προσωπικό του, διότι παρουσιάζεται σαν άτομο που έχει αυτεπίγνωση.

Αντιμετώπιζε τις "διαφορές"

Η κοινή γλώσσα ομιλίας, δεν σημαίνει και κοινή αντίληψη μιας κατάστασης. Ο ηγήτορας πρέπει πάντα να έχει κατά νου ότι μέσα στο προσωπικό του, υπάρχουν πάντα διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Πρέπει όλοι οι συνεργάτες του, να αφήνονται να εκφράζουν αβίαστα τη γνώμη τους και να την τεκμηριώνουν με τα επιχειρήματά τους. Στο τέλος η απόφασή του θα στηρίζεται σε ορθά δεδομένα και όλοι θα την τηρούν με αφοσίωση.

Χρειάζεται προσοχή στον εντοπισμό αυτών των διαφορών. Αν οι διαφορετικές απόψεις είναι καλές, υιοθετούνται, αν όχι απορρίπτονται. Έτσι "σβήνουν" οι διαφορές και δεν δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των υφισταμένων


Όλα αυτά και πολλά άλλα, που αποτελούσαν και πιστεύω εξακολουθούν ν' αποτελούν καθημερινή πρακτική στο χώρο των ειδικών δυνάμεων, θεωρούνται σαν μοντέρνα αντίληψη του management σε πολλές μεγάλες πολυεθνικές και μη εταιρίες. Και γιατί όχι; Αυτός ο τρόπος ηγεσίας, έχει δοκιμασθεί με μεγάλη επιτυχία σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις, μεταξύ ζωής και θανάτου.

Ανιχνευτής


Πηγή

  


1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος22/5/11, 11:19 μ.μ.

    Και αυτός που τα έμαθε αυτά τα στοιχεία και τα παραθέτει;
    Από όσα βρήκα, ένας ανακριτής ήταν που υποστήριζε τις ειδικές δυνάμεις. ....αααα πέρασε και κάποια σχολεία...
    πηγή http://www.mindatwar.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.