Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Οι δύο πλευρές του λόφου



Είναι πραγματικά ενδιαφέρον! Πρώτη φορά βρήκα βίντεο τραβηγμένο τη νύκτα από αντάρτη Ταλιμπάν. Όπως θα διαπιστώσετε πρόκειται για μαχητές που έχουν έλθει από αλλού. Φαίνονται  άτομα με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, βόρειοι, Άραβες, Ουζμπέκοι  και Αζέροι. Δεν μοιάζουν για νότιους Παστούν, αν και φευγαλέα διακρίνεται και ένας πιο σκούρος.

Οι αντάρτες δέχονται πολλά πυρά από συμμαχικό τμήμα. Τα πυρά είναι ακριβείας και εξοστρακίζονται στα βράχια της περιοχής. Οι αντάρτες  ανταποδίδουν και προσέχουν πολύ να εφαρμόζουν την πειθαρχία πυρός! Ακούγονται εντολές στ' Αραβικά, για βολή κατά βολή! Άλλο ένα στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι ξενόφερτοι μαχητές.

Ο αρχηγός τους δίνει εντολή να χρησιμοποιήσουν τον όλμο που διακρίνεται σ' ένα σημείο. Δεν μπορούν, γιατί έχει πάθει ζημιά. Μάλλον πρέπει να έχουν αιφνιδιασθεί, δεχόμενοι επίθεση μέσα στη νύκτα. Βρίσκονται σε πρόχειρα οργανωμένη αμυντική τοποθεσία, αν λάβει κάποιος υπ' όψη του τα σακιά με χώμα που έχουν χρησιμοποιήσει για την κατασκευή θέσεων μάχης

Ένας έχει κτυπηθεί σοβαρά. Φαίνεται ότι δεν αντιδρά. Κάποιος φωνάζει "Αλλάχ Άκμπαρ"( Ο θεός είναι μεγάλος)! Φωνή για εμψύχωση ή φωνή για τη θαρραλέα αντιμετώπιση του θανάτου που πλησιάζει! Ένας άλλος ζητάει βοήθεια γιατί κτυπήθηκε στο πόδι και ένας άλλος αναφέρει ότι δεν μπορούν να υποχωρήσουν!

Τέλος ο "Αχμάν" όπως τον φωνάζουν, προσπαθεί να κάνει αντεπίθεση ...απελπισίας με το οπλοπολυβόλο του, μάλλον είναι ένα RPD ή ίσως ένα PKP. Δεν διακρίνω καθαρά. Η ύπαρξη οπλοπολυβόλου και όλμου μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η δύναμη των ανταρτών είναι επιπέδου, τουλάχιστον διμοιρίας.

Τραγικές στιγμές! Γιατί οι αντάρτες "τραβάνε" στιγμιότυπα της επίθεσης που δέχονται, είναι άγνωστο! Πώς βρέθηκε το βίντεο, δεν ξέρω. Εκτιμώ ότι κάποιος από την αντίπαλη πλευρά, το μάζεψε μετά τη μάχη και Live Leak το "έβγαλε" στον αέρα. Σίγουρα έχει τύχει της ανάλογης αξιοποίησης.

Ακούγεται το πλατάγισμα των σφαιρών που δέχονται. Άρα η απόσταση των αντιπάλων τους είναι... Για να  δω αν θυμάστε από την ατομική τακτική τα ακουστικά φαινόμενα! Πόσο εκτιμάται η απόσταση του αντιπάλου  όταν ακούγεται μόνο το πλατάγισμα των βολίδων του και πόσο όταν ακούγεται πλατάγισμα και μετά σφύριγμα;

Ακολουθούν αμέσως δύο άλλα βίντεο από την "άλλη πλευρά του λόφου". Αμείλικτο κτύπημα στο δεύτερο,σε εγκλωβισμένους αντάρτες μέσα στη νύκτα, πριν την τελική έφοδο, όπως φαίνεται από διόπτρα υπερύθρων ακτίνων.

Καταιγισμός πυρών κατά των ανταρτικών θέσεων στο τρίτο, που μάλλον προσπαθούσαν να προσβάλουν στρατιωτικό φυλάκιο.

Βίντεο που μπορούν να φανούν χρήσιμα, ακόμη και για εκπαίδευση.


Ανιχνευτής
 
Πηγή: LiveLeak.com




2 σχόλια :

  1. ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ(ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ)ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΠΛΑΤΑΓΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΥΡΙΓΜΑ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΒΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 1000-1200μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1.Όταν ακούγεται πλατάγισμα και εκπυρσοκρότηση χωρίς να ακούγεται σύριγμα: απόσταση μικρότερη από 1000 μέτρα.

    2.Όταν ακούγεται πλατάγισμα, μετά σύριγμα και εκπυρσοκρότηση: απόσταση 1000-1200 μέτρα.

    3.Όταν ακούγεται πλατάγισμα μετά εκπυρσοκρότηση και τελευταίο το σύριγμα: απόσταση μεγαλύτερη από 2100 μέτρα.

    Όσο μεγαλύτερος χρόνος υπάρχει μεταξύ εκπυρσοκρότησης και συρίγματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση.

    Όταν ακούς το πλατάγισμα δεξιά σου, σημαίνει ότι το όπλο που πυροβολεί βρίσκεται πιό αριστερά από τη διεύθυνση που φαίνεται ότι προέρχεται το πλατάγισμα και τόσο πιο αριστερά, όσο πιό κοντά και πιό έντονα ακούγεται αυτό. Το αντίστροφο συμβαίνει, όταν το πλατάγισμα ακούγεται αριστερά.

    Απλά πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε στρατιώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.