Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Έτοιμοι οι SAS;


 


 
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

 
Η βρετανική υπηρεσία SAS είναι πιθανό να κληθεί για να διασφαλίσει ότι οι ως και δέκα τόνοι αερίου της «μουστάρδας» και αερίου σαρίν που πιστεύεται ότι βρίσκονται σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στη Λιβύη δεν θα χρησιμοποιηθούν, όπως αποκαλύπτουν αμερικανικές πηγές.

Μονάδες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων πιστεύεται ότι βρίσκονται εδώ και δέκα ημέρες στη Λιβύη και έχουν ήδη διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διάσωση εκατοντάδων εργαζομένων στις εταιρίες πετρελαίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αυξάνει συνεχώς την πίεση που ασκεί στον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ζητώντας του να παραιτηθεί και προειδοποιώντας τον ότι θα αρχίσει να διαπραγματεύεται με τις ομάδες της αντιπολίτευσης.

Σε μια ένδειξη ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης ίσως κριθεί απαραίτητη, αποκαλύφθηκε ότι οι Βρετανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου Typhoon σε στρατιωτική τους βάση στην Κύπρο.

Όμως παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις τάσσονται εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, η διεθνής κοινότητα εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τα χημικά όπλα που πιστεύεται ότι ακόμη διατηρεί αποθηκευμένα το καθεστώς Καντάφι και που υπάρχουν φόβοι είτε να χρησιμοποιηθούν εναντίον των διαδηλωτών είτε να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών.

Αν και ακόμη η SAS δεν έχει δεχτεί ειδικό αίτημα από τις αμερικανικές δυνάμεις για να εμπλακεί σε επιχειρήσεις διασφάλισης αποθηκών όπλων, οι Βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι έχουν προβλεφθεί σχέδια «δια παν ενδεχόμενο».

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρώην πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ, αν ο Καντάφι χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, αυτό θα πυροδοτήσει μια στρατιωτική σύρραξη.

«Πιστεύω ότι η χρήση χημικών όπλων θα δημιουργήσει μια διαφορετική στρατιωτική προσέγγιση και έτσι πρέπει» είπε. 
 
Πηγή: In.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.