Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη 2

Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε αναφέρει το άτυχο περιστατικό αδελφοκτόνων πυρών, που συνέβη αρχές Ιουνίου του 2014 στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα τον θάνατο 6 ανδρών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και του αφγανικού στρατού, από φίλια πυρά.

Πρόσφατα, δημοσιοποιήθηκε και το πόρισμα της ένορκης προανάκρισης από την στρατιωτική δικαιοσύνη, όπου δυστυχώς παρουσιάζεται η σωρεία λαθών και κακού συντονισμού, που οδήγησε στον θάνατο νέους άνδρες.

Θεωρώ σκόπιμο να επανέλθω στο τραγικό περιστατικό που  αποτελεί σαν πάθημα και ένα πολύ καλό ..μάθημα για όσους "βλέπουν και ακούουν".

Βομβαρδιστικό B1-B Lancer  (Πηγή)
Πολύ συνοπτικά, ένα  συμμαχικό καταδρομικό τμήμα που εκτέλεσε ειδική αποστολή στην επαρχία Ζαμπούλ του Αφγανιστάν, προσέγγισε νύκτα, σύμφωνα με την σχεδίαση την προκαθορισμένη ζώνη προσγείωσης (ΖΠ) για αποχώρηση. Εκεί δέχτηκε πυρά από τμήμα ανταρτών που ενέδρευε στην περιοχή. 

Ο διοικητής του τμήματος προσπάθησε να εντοπίσει την θέση των ανταρτών και μέσω του Ελεγκτού Μάχης  (ΑΕΛΑ)που διέθετε, έδωσε στα αεροσκάφη υποστήριξης τα στοιχεία του εχθρικού στόχου. Ανοίγω μια μικρή παρένθεση εδώ, για να πω ότι στη φάση της ενεργοποίησης ΖΠ τα αεροπορικά μέσα, παρέχουν κάλυψη εκτελώντας κύκλο πάνω από τον χώρο, σε ετοιμότητα επέμβασης. Για να γίνει αυτό, η ενημέρωση ενεργοποίησης ΖΠ δίνεται από το επίγειο τμήμα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός.

Όταν άρχισε η εμπλοκή τη νύκτα, ο ελεγκτής μάχης θεώρησε ότι οι αναλαμπές των πυρών από τα όπλα του προσωπικού αποτελεί και την γραμμή των φιλίων τμημάτων, ενώ εκτιμήθηκε σε συνεργασία με τον διοικητή του τμήματος ότι οι αντάρτες βρίσκονταν σε παρακείμενο ύψωμα, περίπου 300 μέτρα δυτικά. Παράλληλα, για να γίνει πιο καλά αντιληπτή η θέση των φιλίων τμημάτων, από τα βομβαρδιστικά  B1-B, ο διοικητής του καταδρομικού τμήματος, διέταξε όλο το προσωπικό του να ενεργοποιήσουν τους ατομικούς αναλάμποντες φακούς υπερύθρου φωτός.

Στη συνέχεια δόθηκε αίτηση πυρών επάνω στο λόφο. Στο λόφο όμως, ...είχε κινηθεί μια ομάδα 6 ανδρών, εκτελώντας πυρ και κίνηση για να πλαγιοκοπήσει τους αντάρτες! Αυτό δεν έγινε έγκαιρα γνωστό στο διοικητή του τμήματος, λόγω της γρήγορης εξέλιξης του αγώνα. Ούτε εντοπίσθηκε αυτή η ομάδα με άλλο τρόπο αναγνώρισης, ούτε γνώριζε η ομάδα ότι επίκειται βομβαρδισμός του λόφου!

Αυτό που επίσης δεν γνώριζαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν ότι τα αισθητήρια όργανα του παλαιού Β1-Β, δεν μπορούσαν ν' αναγνωρίζουν την υπέρυθρη ακτινοβολία των φακών!

Συνημμένη πανοραμική φωτογραφία της ένορκης προανάκρισης, που δόθηκε στη δημοσιότητα (λογοκριμένη) δείχνει το χώρο της συμπλοκής. Αριστερά φαίνεται η εναλλακτική ζώνη προσγείωσης των ελικοπτέρων (Helicopter landing Zone, Exfiltration, HLZ EXFIL) που ενεργοποιήθηκε για την αποχώρηση του καταδρομικού τμήματος. Στο κέντρο φαίνεται η αρχικά επιλεγείσα ζώνη προσγείωσης και επιβίβασης, (Pick up Zone, PZ) όπου το καταδρομικό τμήμα δέχτηκε πυρά  και δεξιά ο επίμαχος λόφος όπου οι βόμβες χτύπησαν τους 6 καταδρομείς. (Πηγή)
Έτσι χωρίς να ακολουθούνται οι συγκεκριμένες Βασικές Οδηγίες Επιχειρήσεων (ΒΟΕ) από όλους σε θέματα συντονισμού και ελέγχου και με εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν υπάρχουν φίλια στρατεύματα στο λόφο, έπεσαν οι βόμβες.

"Οι εμπλεκόμενοι στον συντονισμό Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (ΕΑΥ), απέτυχαν να εκτελέσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τους προβλεπόμενους κανόνες, γεγονός που οδήγησε σε ελλειπή επίγνωση της κατάστασης και αντικανονική ταυτοποίηση του στόχου. Αν  είχαν εφαρμοσθεί οι κανόνες και ακολουθούνταν σωστά οι ΒΟΕ, το τραγικό συμβάν δεν θα είχε συμβεί" γράφει το πόρισμα.

Η επανάπαυση της αναγνώρισης των φιλίων μόνο από τους αναλάμποντες φακούς υπέρυθρης ακτινοβολίας χωρίς να χρησιμοποιηθεί επικαλυπτικά και άλλη μέθοδος, αλλά το σοβαρότερο η άγνοια των δυνατοτήτων των αεροπορικών μέσων, θεωρήθηκε σαν μία σοβαρή παράλειψη, αδικαιολόγητη για το επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των υπευθύνων.

Βλέπετε, αυτά συμβαίνουν και  ..."στις καλύτερες οικογένειες"


Ανιχνευτής








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.