Τρίτη 1 Μαΐου 2012

MARSOC

Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) των Αμερικανών Πεζοναυτών (Marine Special Operations Command, MARSOC), αποτελεί μια "τμηματική διοίκηση" για να χρησιμοποιήσω την στρατιωτική ορολογία, της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM). Δηλαδή είναι μια υφιστάμενη διοίκηση ενός κλάδου των ενόπλων δυνάμεών τους, αφού οι Πεζοναύτες τους θεωρούνται ένας ακόμη κλάδος.

Είναι μια σχετικά πρόσφατη διοίκηση και γι' αυτό παρουσιάζει  αρκετό ενδιαφέρον ως προς την οργάνωση και τις αποστολές της. Ενεργοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2006 στο Καμπ Λεζούν (Camp Lejeune) της Βόρειας Καρολίνας, μια από τις μεγαλύτερες βάσεις των Αμερικανών Πεζοναυτών, με έκταση 640 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 

Μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις και "συντεχνιακές αντιδράσεις" μέσα στο  Σώμα των Πεζοναυτών, όπου ακούστηκαν φωνές που δεν ήθελαν διακλαδικές σχέσεις εκτός Σώματος, οργανώθηκε πιλοτικά το 2003, το "Απόσπασμα Ένα" (Detachment One, DET 1) που διατέθηκε υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της USSOCOM. Ήταν μια  μονάδα των 90 ανδρών, που έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Ιράκ αλλά και του Αφγανιστάν.

Τα αποτελέσματα της διακλαδικής συνεργασίας ήταν ενθαρρυντικά και έτσι η απόφαση για τη νέα διοίκηση λήφθηκε πολύ εύκολα και γρήγορα. Το "Απόσπασμα Ένα", διαλύθηκε το 2006 με την ταυτόχρονη σχεδόν δημιουργία της ΔΕΕ. Το προσωπικό προήλθε αρχικά από τους Force Recon για τους οποίους μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο.

Η MARSOC  έχει δύναμη περίπου 2.500 Πεζοναυτών και ναυτών, (οι Πεζοναύτες υπάγονται στο Υπουργείο Ναυτικού των ΗΠΑ) και διοικείται από ανώτατο αξιωματικό βαθμού Υποστρατήγου. Στην Διοίκηση υπάγονται:
Οι αποστολές που αναλαμβάνει η MARSOC, καλύπτουν όλο το φάσμα ειδικών επιχειρήσεων,  με έμφαση στις  άμεσες επιθετικές ενέργειες, στην ειδική αναγνώριση και στον αντιτρομοκρατικό αγώνα. Τώρα τελευταία επιδίδονται και στην παροχή στρατιωτικής υποβοήθησης σε άλλες χώρες, συναγωνιζόμενοι σε αυτό, τους Green Berets.

Το βασικό "κύτταρο" οργάνωσης ή το θεμέλιο αν θέλετε, στη δομή των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων είναι η Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (Marine Special Operations Team, MSOT). Αποτελείται από 3 στοιχεία μάχης των 4 ανδρών, ένα νοσοκόμο, ένα διαβιβαστή και τον Ομαδάρχη βαθμού Λοχαγού.(Ο-3).

Ομάδα πεζοναυτών-καταδρομέων κατά τη διάρκεια άσκησης (Πηγή)


Τέσσερις MSOTs συγκροτούν ένα Λόχο Ειδικών Επιχειρήσεων. Αντίστοιχα τέσσερις Λόχοι συγκροτούν το Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων. Το σημαντικό όμως σημείο είναι ότι κάθε Ομάδα MSOT είναι δομημένη, ώστε να μπορεί να δρα μόνη της. Έτσι, ανεξάρτητα από την οργανωτική δομή, οι Ομάδες μπορούν να επιχειρούν στα πλαίσια άλλων κλάδων, να αποσπώνται και να προσκολλώνται χωρίς πρόβλημα.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των Αμερικανών Πεζοναυτών, "πρώτα Πεζοναύτης και μετά οτιδήποτε άλλο" εφαρμόζεται και στην περίπτωση της MARSOC  σε υπερθετικό βαθμό. Ανεξάρτητα από καθήκοντα και εργασία, είτε σε γραφείο, είτε στη διοικητική μέριμνα, είτε σε όπλα υποστήριξης, είτε σε ιπτάμενα μέσα, είτε στα τεθωρακισμένα, όλοι είναι πρώτα Πεζοί μαχητές. Όλοι εκπαιδεύονται στα πρώτα τους βήματα στο Σώμα όχι μόνο στην ατομική τακτική εκπαίδευση, αλλά και στον αγώνα μικρών κλιμακίων στην ξηρά. Μετά ακολουθούν την ειδικότητα στην οποία έχουν επιλεγεί. Τι σημαίνει αυτό; Κοινή αντίληψη, κοινή γλώσσα, μεγίστη συνεννόηση και άριστος συντονισμός μεταξύ επιτελείων, μέσων υποστήριξης και Πεζών μαχητών.



Μιλώντας όμως για ειδικότητα, θα ήθελα να σταθώ λίγο εδώ. Οι ειδικότητες που υπάρχουν στο Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών, είναι πολλές. Δεν γίνεται διαφορετικά σ' ένα στράτευμα των 40.000 και πλέον μαχητών που περιέχει μέσα, υλικά και οπλικά συστήματα σε διακλαδικό επίπεδο. Στο χώρο όμως των ειδικών επιχειρήσεων, και μετά από πολλές μελέτες και δοκιμές, κατέληξαν  και θέσπισαν τον Οκτώβριο του 2011, μια ενοποιημένη ειδικότητα (δηλ. ειδικότητα που εμπεριέχει και άλλες). Την ονόμασαν σε ακριβή μετάφραση "Μαχητής Κρισίμων Δεξιοτήτων" (Critical Skills Operator) με Κωδικό Αριθμό Στρατιωτικής Ειδικότητας (Military Occupational Specialty, MOS) 0372. 

Θα μπορούσαμε σε πιο ελεύθερη μετάφραση να την αναφέρουμε με την λέξη "Καταδρομέας", αλλά κάτω από αυτή τη λέξη, κρύβονται όλες οι κύριες και δευτερεύουσες ειδικότητες που απαιτούνται στο χώρο των μονάδων Ειδικών επιχειρήσεων της MARSOC. Πρακτικά, "λύθηκαν τα χέρια" του Αρχηγείου των Πεζοναυτών, γιατί όποιος Πεζοναύτης επιθυμεί να υπηρετήσει σε τέτοια μονάδα, θα πρέπει να αποκτήσει αυτή την ειδικότητα αφού θεωρηθεί κατάλληλος μέσα από αυστηρή επιλογή και τελειώσει με επιτυχία, το βασικό σχολείο των Ειδικών Επιχειρήσεων. Μετά μπορεί να εκπαιδευτεί για οτιδήποτε άλλο χωρίς περιορισμό.

Παλιότερα, αυτοί που υπηρετούσαν στις μονάδες της MARSOC, ήταν αναγκασμένοι να παραμένουν μόνο για 5 χρόνια,  γιατί είχαν μετατεθεί εκεί, εκτός οργανικής θέσης τους από τις άλλες μονάδες των Πεζοναυτών και θα έπρεπε να επανέλθουν. Επίσης  δέσμευε πολύ η  μέχρι τότε αποκτηθείσα ειδικότητα και έπρεπε οι αρμόδιοι χειριστές των θεμάτων επιλογής προσωπικού ειδικών επιχειρήσεων, να αναζητούν άτομα, διαλέγοντας κατά περίπτωση μέσα από αυτές τις ειδικότητες που τους έλειπαν. Τώρα αυτά με το νέο σύστημα εξέλειπαν και γλύτωσαν μεγάλο κομμάτι γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων.

Για όσους αποτυγχάνουν στην επιλογή, υπάρχει ο δρόμος της επιστροφής. Για όσους μετά από κάποιο διάστημα, θέλουν να αλλάξουν μονάδα, η εκπαίδευση που έχουν υποστεί δίνει την ευχέρεια προσδιορισμού ειδικότητας και μετατίθενται σε πιο συμβατικές μονάδες ή απολύονται, αν αυτό επιθυμούν. 

Η επιλογή για τον χώρο των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων έχει 2 φάσεις. Η πρώτη φάση  γίνεται σε τρία στάδια και αφορά μόνο σε ανδρικό προσωπικό επί του παρόντος. Το πρώτο στάδιο είναι ο έλεγχος των απαιτουμένων ατομικών  εγγράφων. Ακολουθεί το 2ο στάδιο με ιατρικές και ψυχιατρικές εξετάσεις και συνεχίζει το 3ο στάδιο με αθλητική δοκιμασία. 

Η 2η φάση περιλαμβάνει το προπαρασκευαστικό σχολείο επιλογής και ενημέρωσης για 3 εβδομάδες, που είναι υποχρεωτικό για προσωπικό με βαθμό λοχία και κάτω, με προϋπόθεση ότι ο κάθε υποψήφιος έχει την ικανότητα να ανταπεξέλθει στις καθορισμένες σωματικές επιδόσεις. Στη συνέχεια, ακολουθεί το σχολείο αξιολόγησης και επιλογής πάλι για διάστημα 3 εβδομάδων. Όποιος πετυχαίνει σε δοκιμασίες συνεχίζει. Όποιος δεν μπορεί κόβεται και φεύγει στην παλιά του μονάδα. Όποιος τελειώνει με επιτυχία, είναι έτοιμος για να περάσει στο βασικό σχολείο μαχητού.

Ήλθε όμως και η στιγμή να μιλήσουμε γι' αυτό το νέο βασικό σχολείο μαχητού ειδικών επιχειρήσεων ή όπως το ονομάζουν επίσημα "Σχολείο Ατομικής Εκπαίδευσης" (Individual Training Course) που διεξάγεται στην MSOS. Το πρώτο σχολείο οργανώθηκε  το 2008 σε πιλοτική βάση. Τώρα πλέον λειτουργεί κανονικά και θεωρείται προαπαιτούμενο για την απόκτηση της ειδικότητας του "Μαχητού Κρισίμων Δεξιοτήτων". 


Η διάρκειά του είναι 7 μήνες και έχει σαν σκοπό να δημιουργήσει μαχητές, ικανούς να ενεργούν είτε μόνοι τους είτε σε μικρές ομάδες, σε όλο το φάσμα των ειδικών επιχειρήσεων, κάτω από τις πιο δυσμενείς καιρικές συνθήκες και σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Η εκπαίδευση είναι έντονη και απαιτητική αγγίζοντας τα όρια της βασανιστικής σκληρότητας, με συνεχή επιτήρηση και αξιολόγηση των εκπαιδευτών. Χωρίζεται σε 4 φάσεις:
  • 1η Φάση. Διάρκεια 10 εβδομάδες. Στόχος η ανάπτυξη βασικών ατομικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων.
     Φυσική αγωγή μάχης, κολύμπι και πάλη σώμα με σώμα είναι καθημερινές δραστηριότητες για την ανάπτυξη της αντοχής και την μυική ενδυνάμωση για προετοιμασία του μαχητή στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Στα πλαίσια της προκεχωρημένης ατομικής τακτικής εκπαίδευσης, γίνονται αντικείμενα τοπογραφίας, προσανατολισμού και τήρησης κατεύθυνσης, περιπόλων, επιβίωσης και διαφυγής, αντίστασης σε ανάκριση και απόδρασης, πρώτων βοηθειών πεδίου μάχης, αιτήσεις πυρών υποστήριξης και επικοινωνιών.
  • 2η Φάση. Διάρκεια 8 εβδομάδες. Στόχος η τακτική μικρών κλιμακίων.
      Αμφίβια εκπαίδευση με πλωτά μέσα, εκπαίδευση ανιχνευτών θαλάσσης(κολυμβητές επιφανείας), χειρισμός ομαδικών όπλων, καταστροφές, τεχνικές φωτογράφησης στόχων σε ανοικτό και αστικό περιβάλλον και συλλογή-αναφορά πληροφοριών είναι τα κύρια αντικείμενα αυτής της φάσης. Οι εκπαιδευόμενοι αξιολογούνται σε 2 πλήρεις ασκήσεις που απαιτούν χρήση όλων των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν  μέχρι εκείνη την περίοδο.
  • 3η Φάση. Διάρκεια 5 εβδομάδες. Στόχος οπλομηχανήματα-Βολές
 Πεζοναύτες- καταδρομείς , εκπαιδεύονται στη βολή

Βολές τυφεκίου πολυβόλου, υποπολυβόλου και πιστολίου ημέρα και νύκτα, ασκήσεις άμεσης αντίδρασης  και βασικές οδηγίες ενεργειών σε ύπαιθρο και κατοικημένους τόπους, είναι τα κύρια αντικείμενα εκπαίδευσης που αξιολογούνται στο τέλος με εκτέλεση σχετικής καταδρομικής άσκησης.
      Σε αυτή την τελευταία και πιο "βαριά" φάση οι εκπαιδευόμενοι μυούνται στον ανταρτοπόλεμο και στον τρόπο συνεργασίας με αντάρτες, στον τρόπο δημιουργίας κινήματος αντίστασης, στον αγώνα εναντίον ανταρτών και στον αγώνα εναντίον τρομοκρατών και του οργανωμένου εγκλήματος. Διεξάγεται μια μεγάλη άσκηση που πλέον τα περιλαμβάνει όλα όσα έχουν διδαχτεί, πρακτικά και θεωρητικά. 

Εκπαίδευση στον Ορεινό Αγώνα. Επαναφορά των ..ημιόνων στο προσκήνιο.
Όσοι τα πάνε καλά, αποφοιτούν, παίρνουν την ειδικότητα του "Μαχητού Κρισίμων Δεξιοτήτων" και τοποθετούνται αρχικά, σε ένα από τα τρία Τάγματα της MARSOC. Στη συνέχεια ο δρόμος είναι ανοικτός για πολλές άλλες ειδικές εκπαιδεύσεις και ειδικότητες. Αλεξίπτωτα, καταδύσεις, CQB, εκπαίδευση Ελεύθερου Σκοπευτή, χειριστού ταχυπλόων σκαφών, ξένες γλώσσες και άλλα πολλά ακολουθούν, ανάλογα με την κλίση και τις ικανότητες.

Σε αυτό που δίνεται έμφαση είναι η διαμόρφωση του μαχητή σαν άτομο και ταυτόχρονα σαν μονάδα. Άλλωστε το λογότυπο που χρησιμοποιείται στο βασικό σχολείο, είναι στα λατινικά,"Vis gregis est Lupus" (Η δύναμη της αγέλης είναι ο λύκος), δανεισμένο, από ένα ποίημα του Άγγλου ποιητή Ράντγιαρντ Κίπλινγκ (Rudyard Kipling) Έτσι επισημαίνουν την ανάπτυξη πρωτίστως του ατόμου-μαχητή.


Δεν νομίζω ότι η φιλοσοφία αυτή είναι πρωτόγνωρη σε μας. Τουναντίον θα έλεγα ότι είναι προερχόμενη από εμάς και αξιοποιημένη στο έπακρο. 

Υπάρχουν αρκετά σημεία στο πολύ ενδιαφέρον μοντέλο μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των Αμερικανών Πεζοναυτών, που μπορούν ίσως να φανούν χρήσιμα στους ασχολούμενους με ανάλογα θέματα.

Ανιχνευτής



          









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.