Έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από την καταδρομή στο Bilal του Πακιστάν, για την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν από τους Αμερικανούς SEALs. Η επιχείρηση που έγινε γνωστή πλέον με την αποκαλυφθείσα κωδική ονομασία της: Operation "Neptune Spear" (Δόρυ του Ποσειδώνα),(γιατί δόρυ και όχι τρίαινα, άραγε;) αποτελεί σήμερα το νέο βασικό παράδειγμα σύγχρονης ειδικής επιχείρησης με στρατηγικά αποτελέσματα προς όφελος μιας χώρας. Θεωρείται τουλάχιστον από τους Αμερικανούς, χαρακτηριστικό αντικείμενο διδασκαλίας για τη μελέτη ειδικών επιχειρήσεων στις στρατιωτικές σχολές και όχι μόνο.
Εκατοντάδες σελίδες έχουν γραφτεί για το τι και για το πως έγινε αυτή η επιχείρηση που εκτόξευσε στα ύψη την προβολή της αμερικανικής κυβέρνησης Ομπάμα, το ηθικό του αμερικανικού λαού αλλά ταυτόχρονα και το κύρος των ειδικών δυνάμεων με "πρωτοκαθεδρία" την ειδική μονάδα βατραχανθρώπων DEVGRU.
Υπήρξαν στο παρελθόν και πολλές άλλες επιτυχημένες αλλά και ανεπιτυχείς καταδρομικές επιχειρήσεις όπως αυτή η επιχείρηση για την απελευθέρωση ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης, το 1980 που κατάληξε σε πανωλεθρία, με αποτέλεσμα να θιγεί η αξιοπιστία των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων εκείνης της εποχής, για επιχειρήσεις μακράς ακτίνας δράσης.
Είχε προηγηθεί το 1976 η θρυλική, για την ιστορία, καταδρομή των Ισραηλινών στο Έντεμπε που και αυτή αποτελεί θαυμάσιο υλικό για εκπαίδευση σπουδαστών σε ειδικές επιχειρήσεις. Η επιχείρηση "Αστροπελέκι" ή στ' αγγλικά: Operation "Thunderbolt", αποτελεί θα έλεγα, την πρώτη μεγάλης ακτίνας αντιτρομοκρατική ειδική επιχείρηση "αμέσου πλήγματος" του 20ου αιώνα. Φάνηκε χαρακτηριστικά το στρατηγικό πλεονέκτημα που μπορεί να προσδώσει μια ειδική επιχείρηση αν σχεδιαστεί και εκτελεστεί σωστά, ακόμα και σε μεγάλο βάθος εντός εχθρικής περιοχής.
Ποιά είναι είναι τα κοινά σημεία αυτών των δύο επιχειρήσεων; Το πρώτο είναι η συντονισμένη, λεπτομερής και ορθή αρχική σχεδίαση. Το δεύτερο και κυριότερο είναι οι συνεχείς και εξαντλητικές δοκιμές με βάση ακριβείς και νωπές πληροφορίες περί του χώρου ενέργειας και των αντιπάλων. Χωρίς αυτές τις δοκιμές ίσως τ' αποτελέσματα να μην ήταν θετικά γιατί δεν θα μπορούσαν οι καταδρομικές δυνάμεις να εκμεταλλευθούν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού με γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις.
Στην περίπτωση της καταδρομής εναντίον του Μπιν Λάντεν μεγάλο ρόλο έπαιξε η συνεργασία της CIA με την μονάδα ειδικών επιχειρήσεων. Ο σωστός διαχωρισμός ευθυνών και ο απόλυτος συντονισμός της CIA με την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα από τακτικής αλλά και στρατηγικής πλευράς. (Πολύ καλή περίπτωση για ειδική μελέτη).
Εκεί που έχω κάποιες επιφυλάξεις, είναι η ..επί τόπου εκτέλεση του Μπιν Λάντεν. Αν σκοτώθηκε στη μάχη η πράξη είναι θεμιτή στα πλαίσια του πολέμου. Το αποτέλεσμα θα ήταν πολλαπλάσιο σε αξία αν αιχμαλωτιζόταν και ερχόταν ζωντανός, αντιμέτωπος με δικαιοσύνη.
Παρόλα αυτά, τίποτα δεν αμφισβητεί την απόλυτα επιτυχή καταδρομική επιχείρηση. Δοκιμή,δοκιμή,δοκιμή! Η καλύτερη συνταγή για αποτελεσματική και επιτυχή καταδρομή.
Ανιχνευτής
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.