Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η "ατομική" γεννήτρια

Δεν μιλάμε για πυρηνική ενέργεια, αλλά για μία μικρή συσκευή που μεταφέρεται πολύ εύκολα από ένα άτομο. Φορτίζεται με την κίνηση του σώματος, με το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, τη κωπηλασία κλπ. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να την βάλεις στο σακκίδιό σου, ή κάπου στο σώμα σου και την αφήνεις να "γεμίζει". 

Είναι σε θέση να φορτίσει το κινητό τηλέφωνο, το GPS, κάμερα και οποιοδήποτε άλλο όργανο μπορεί να έχει μαζί του κάποιος, είτε στην πόλη, είτε ακόμη περισσότερο σε περιοχές που δεν υπάρχει εύκολη  πρόσβαση σε πηγή ενέργειας. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλώδιο USB και συνδέεται με την αντίστοιχη συσκευή που χρειάζεται φόρτιση.



Η συσκευή που βλέπεται στην παραπάνω φωτογραφία, ονομάζεται "nPower PEG" (Personal Energy Generator) και κατασκευάζεται από την ομώνυμη αμερικανική εταιρία. Μέχρι στιγμής, "συνεργάζεται" με 3.000 διαφορετικά είδη  φορητών μικροσυσκευών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της, που όμως είναι συμβατές με USB 2.0.  

 Οι χρήσεις της συσκευής στην καθημερινή ζωή είναι πολλές και ποικίλες από ανθρώπους των πόλεων, ταξιδιώτες, λάτρεις της περιπέτειας και των αθλητικών δραστηριοτήτων. Διαφαίνεται σαφώς και η χρησιμότητά της για στρατιωτικούς σκοπούς. Απαλλάσσεται ένας μαχητής από την μεταφορά μεγάλου αριθμού μπαταριών διαφόρων μεγεθών και τύπων για τα όργανα που χρησιμοποιεί επάνω του. Πολύ περισσότερο στο χώρο των ειδικών δυνάμεων. Ήδη το έχουν "πιάσει" οι Αμερικανοί Πεζοναύτες και οι Ειδικές Δυνάμεις.

Πηγή
Το εξωτερικό περίβλημα είναι από τιτάνιο, έχει μήκος 23 εκατοστά, πλάτος στο παχύτερο τμήμα λιγότερο από 4 εκατοστά και βάρος 311 γραμμάρια. Έχει δυνατότητα αποθήκευσης 1000 mAh σε μπαταρία λιθίου ιόντων πολυμερούς. Έχει τάση 5Volt και ισχύ 2,5 Watts. Λειτουργεί σε θερμοκρασίες από -30 έως 60 βαθμούς Κελσίου. Πολύ χοντρικά σε ό,τι αφορά την απόδοσή της, ο κατασκευαστής δίνει για ένα λεπτό φόρτιση, κίνηση δηλαδή, 1 λεπτό ακρόαση, με iPod Nano, για 11 λεπτά περπάτημα 1 λεπτό ομιλίας με iPhone 2G και για 26 λεπτά περπάτημα, 1 λεπτό ομιλία με iPhone 3G.

Πηγή
Ο τρόπος λειτουργίας της  είναι σχετικά απλός και σίγουρος. Βασίζεται στην αρχή του μηχανικού συντονισμού με χρήση ελατηρίου συστήματος. Η ταλάντωση του ελατηρίου παράγει με τη βοήθεια μαγνητών και πηνίων ηλεκτρισμό, που αποθηκεύεται. Για παράδειγμα, έχει υπολογισθεί ότι ένας άνθρωπος που ανεβαίνει τις σκάλες δύο ορόφων καταναλίσκει ισχύ περίπου 200 Watt.  Για την πλήρη φόρτιση ενός κινητού απαιτείται ισχύς μόλις 2,5 Watt. Η συσκευή, θα "μαζέψει" αυτή την κινητική ενέργεια του ανθρώπου και θα την αποθηκεύσει σε μορφή ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση όποτε χρειασθεί.  Όσοι θέλουν περισσότερα στο τεχνολογικό κομμάτι, ας ρίξουν μια ματιά στην αντίστοιχη κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας.

Η ίδια αρχή μπορεί ακόμη να εφαρμοσθεί και σε μεγαλύτερη κλίμακα παραγωγής ηλεκτρισμού, με  μεγαλύτερα μεγέθη τέτοιων συσκευών, ειδικά σε θαλάσσιο χώρο. Πάντως η μικρή γεννήτρια φαίνεται να είναι πολύ καλό "εργαλείο" για ένα μαχητή και όχι μόνο. Κοστίζει γύρω  στα 160$ το κομμάτι, αλλά αξίζει τα λεφτά. Είδα και κάτι άλλο ακόμα. Ασύρματη μεταφορά ενέργειας! Επιστημονική φαντασία; Δεν νομίζω! Το μέλλον πλησιάζει καλπάζοντας! 

Ανιχνευτής



.


  


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.