Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Επιχείρηση επίλεκτων Αμερικανικών δυνάμεων κατά Μπιν Λάντεν


Ο πρόεδρος Ομπάμα και οι στενότεροι σύμβουλοι του ενημερώνονται για την επιχείρηση στο Πακιστάν από ειδική αίθουσα του Λευκού Οίκου


Η επι χρόνια αναζήτηση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ολοκληρώθηκε με το θάνατο του μετά από δύσκολη επιχείρηση Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων εναντίον συγκροτήματος κατοικιών στο Πακιστάν, όπου κρυβόταν.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε το θάνατο του Μπιν Λάντεν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από το Λευκό Οίκο αργά τη Κυριακή το βράδυ.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, Τζον Μπρένναν, έδωσε λεπτομέρειες της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από επίλεκτη ομάδα των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ειδικές δυνάμεις κατέβηκαν με σκοινιά από ελικόπτερα μέσα στο κτηριακό συγκρότημα, βόρεια της Ισλαμαμπάντ, και πυροβόλησαν τον Μπιν Λάντεν στο κεφάλι όταν δέχτηκαν πυρά από τον ίδιο.  Ο κ. Μπρένναν δήλωσε ότι ένας απ’ τους στόχους ήταν η σύλληψη του Μπιν Λάντεν.
Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των ΗΠΑ χαρακτήρισε την 40λεπτη επιχείρηση «την πλέον αγχωτική περίοδο» για τους αξιωματούχους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Ομπάμα, που παρακολουθούσε την επιχείρηση από ειδική αίθουσα στο Λευκό Οίκο.  «Τα λεπτά έμοιαζαν με μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρένναν.  Πάντως δεν υπήρξαν απώλειες από Αμερικανικής πλευράς.
Η Πακιστανική κυβέρνηση ενημερώθηκε για την επιχείρηση μετά την αποχώρηση των ελικοπτέρων από τον Πακιστανικό εναέριο χώρο, λόγω ανησυχιών για παρεμβολή του Πακιστανικού στρατού.  Ο κ. Μπρένναν άφησε να εννοηθεί ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έχαιρε κάποιας υποστήριξης από μέρους του Πακιστάν, γιατί το κτηριακό συγκρότημα στο οποίο διέμενε βρισκόταν στην Αμποταμπάντ, μια πόλη με στρατιωτική βάση, περίπου 60 χιλιόμετρα από την Ισλαμαμπάντ.  Οι περισσότερες μέχρι σήμερα αναφορές έφεραν τον Μπιν Λάντεν να έχει αναζητήσει καταφύγιο στο ορεινό δυτικό Πακιστάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Μπιν Λάντεν «ετάφη» στη θάλασσα μετά από παραδοσιακή μουσουλμανική επιμνημόσυνη δέηση, κατά τη διάρκεια της οποίας η σωρός του πλύθηκε και τυλίχθηκε με άσπρο σεντόνι.
Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι ταυτοποίηση με την μέθοδο του DNA έδειξε με ακρίβεια σχεδόν 100% ότι ο νεκρός που οι Αμερικανοί είχαν στα χέρια τους ήταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα.
Ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν προκύπτει 5 μήνες πριν την 10η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.


1 σχόλιο :

  1. Καλησπέρα και μπράβο για την άριστη ενημέρωση που παρέχετε σε στρατιωτικά ζητήματα.


    Μία «παρατήρηση». Μην αναπαράγετε θέματα ηλικίας 24 ωρών σε ένα θέμα με συνεχή εξέλιξη όπως αυτό του Μπιν Λάντεν. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα να προσθέσετε στο blog σας. πχ http://www.naftemporiki.gr/infographics/graph.asp?id=36917

    Πήρα αρκετό θάρρος για να σας παρατηρήσω διότι σας διαβάζω με σεβασμό.

    Να είστε πάντα καλά,

    με τιμή

    Β.Η.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.