Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Η καταδρομή στο Σαιν Ναζέρ

Επιχείρηση "Chariot"! Η μεγαλύτερη καταδρομική επιχείρηση που έγινε στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Μια τολμηρή επιχείρηση των Βρετανών κομάντος, έλαβε χώρα την νύκτα της 28 Μαρτίου του 1942 στις προβλήτες του  γαλλικού αλλά γερμανοκρατούμενου Σαιν Ναζέρ.

Ήταν μια ηρωική καταδρομική επιχείρηση, και παρά τις πολλές απώλειες σε προσωπικό, είχε επιτυχές αποτέλεσμα για τους συμμάχους. Κατάφερε σοβαρό πλήγμα στο γόητρο του μέχρι τότε αήττητου γερμανικού στρατού. Οι ηρωικές πράξεις των Βρετανών κομάντος ανταμείφθηκαν με  την απονομή  5 σταυρών της Βικτόρια και ακόμη 80 παράσημων για επίδειξη ανδρείας.

Παρακάτω δείτε ένα σχετικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την επιχείρηση, αλλά και την εκπαίδευση Βρετανών κομάντος-πεζοναυτών με λεπτομέρειες. Προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σύγκριση της τότε εκπαίδευσης με την σύγχρονη που δεν έχει αλλάξει πολύ.

Έμφαση δινόταν και εξακολουθεί να δίνεται στην φυσική αγωγή μάχης! Πρωτοποριακή εκπαίδευση εκείνη την εποχή, διατηρεί την πρωτοκαθεδρία μέχρι σήμερα σε όλους τους σύγχρονους στρατούς και ιδιαίτερα στις ειδικές δυνάμεις.

Ανιχνευτής  






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.