Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Οι Καταδρομείς της Ερήμου


The Long Range Dessert Group (LRDG) δηλαδή το Συγκρότημα Ερήμου Μακράς Ακτίνας Δράσης, ήταν ίσως η πρώτη μονάδα ειδικής αναγνώρισης και καταδρομών που οργανώθηκε τον Ιούνιο του 1940 στην Αίγυπτο. Στην αρχή η μονάδα περιελάμβανε αποκλειστικά Νεοζηλανδούς, αλλά αργότερα κατετάγησαν εθελοντές Βρετανοί και άποικοι της Ροδεσίας. Η δύναμή της ποτέ δεν ξεπερνούσε τους 350 άνδρες.

Όχημα τύπου Chevrolet του Συγκροτήματος Ερήμου (Πηγή)


Οι αποστολές που λάμβαναν αρχικά, ήταν βαθιές διεισδύσεις στα μετόπισθεν των γερμανοϊταλικών στρατευμάτων στη Βόρειο Αφρική και καταστροφή στόχων ευκαιρίας. Κινούνταν με ειδικά για την εποχή τους οχήματα, κατάλληλα διασκευασμένα να αντέχουν σε περιβάλλον ερήμου. Στην αρχή που η μονάδα ξεκίνησε με λίγο προσωπικό, ήταν οργανωμένη σε περιπόλους  των 16 έως 18 ανδρών με 4 έως 5  ειδικά οχήματα. Μετεξελίχθηκε αργότερα με την αύξηση της δύναμης,  σε δύο Μοίρες, ενώ οι περίπολοι  έγιναν των 10 ανδρών με 2 οχήματα.

Οι περίπολοι ερήμου ενεργούν συνεχώς πίσω από τις γραμμές του άξονα, από το τον Δεκέμβριο του 1940 μέχρι τον Απρίλιο του 1943, επιφέροντας μεγάλα πλήγματα στον αντίπαλο. Οι άνδρες του Συγκροτήματος γίνονται ειδικοί στην πλοήγηση της ερήμου και χρησιμοποιούνται σαν οδηγοί και μεταφορείς των SAS και μυστικών πρακτόρων των συμμάχων. Λαμβάνουν μέρος σε πολλές καταδρομικές αποστολές. Μαζί τους στην έρημο συνεργάσθηκε και ο ελληνικός Ιερός Λόχος.

Η περιοχή ενεργείας τους ήταν κυρίως η λιβυκή έρημος, μια αχανής έκταση σε βάθος 1500 χιλιομέτρων νότια από τις ακτές της Μεσογείου μέχρι τα βουνά Τιμπέστι και τα βουνά  Γκαμπάλ Αλ Ουγαϊνάτ και 1900 χιλιόμετρα πλάτος από τον Νείλο μέχρι τα βουνά της Τυνησίας και της Αλγερίας. Δεν υπήρχαν δρόμοι τότε, παρά μόνο μονοπάτια και όχι παντού. 

Η θερμοκρασία ημέρας έφτανε τους 60 βαθμούς Κελσίου και έπεφτε  το βράδυ κάτω από το σημείο τήξεως. Νερό υπήρχε μόνο σε μικρές οάσεις και χάρτες της περιοχής δεν είχαν γίνει ακόμη. Έτσι οι περίπολοι έπρεπε να βασίζονται σε πολύ γενικούς χάρτες, να προσέχουν τον προσανατολισμό τους με τις πυξίδες τους και να χαρτογραφούν την περιοχή που περνούσαν με λεπτομέρειες για μελλοντικές αποστολές

Μετά την παράδοση των δυνάμεων του άξονα τον Μάιο του 1943, το Συγκρότημα αλλάζει αποστολή και αναλαμβάνει αμφίβια πλέον δράση στην ανατολική μεσόγειο και ιδιαίτερα στο χώρο του Αιγαίου, αλλά και στην Ιταλία και τα Βαλκάνια. Πάλι υπάρχει στενή συνεργασία με τον Ιερό Λόχο. Το Συγκρότημα διαλύεται τον Αύγουστο του 1945, μετά τη λήξη του πολέμου.

Δείτε όμως μια σειρά από βίντεο, που πολύ παραστατικά, παρουσιάζουν την ιστορία αυτού του ειδικού συγκροτήματος, προγόνου των σύγχρονων ειδικών δυνάμεων.

Ανιχνευτής












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.