Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Οι εκρηκτικοί ..ποντικοί!

Είναι μια ιστορία από τα παλιά! Η μέθοδος όμως ίσως ελαφρώς παραλλαγμένη εξακολουθεί και παραμένει επίκαιρη. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανοί οργάνωσαν μια ειδική υπηρεσία, γνωστή σαν (Special Operations Executive, SOE).

Ήταν στην ουσία μια ειδική μονάδα που στρατολογούσε τολμηρούς νέους και νέες, τους εκπαίδευε σε εξειδικευμένα στρατιωτικά αντικείμενα και τους έστελνε στα μετόπισθεν του εχθρού, στις   κατεχόμενες από τον άξονα χώρες, για να οργανώσουν κινήματα αντίστασης, να κάνουν σαμποτάζ και να προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα στα στρατεύματα του άξονα. Ήταν αυτοί που "θα έκαναν την Ευρώπη να γεμίσει κρότους και λάμψεις", όπως έλεγε ο Τσόρτσιλ, όταν οργανώθηκε η υπηρεσία. Η δουλειά τους ήταν τριπλή. Έμπαιναν κρυφά στα μετόπισθεν του εχθρού, για να κάνουν προπαγάνδα, να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να εκτελούν σαμποτάζ.

Μέσα στο "οπλοστάσιό" τους περιλάμβαναν του κόσμου τις περίεργες συσκευές και παγιδεύσεις με σκοπό να μπορούν να αιφνιδιάζουν τον αντίπαλο εκεί που δεν το περίμενε. Μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα μέσα στα αποδεσμευμένα αρχεία του Φόρεϊν Όφις (Foreign Office) ήταν οι παγιδευμένοι ...ποντικοί.

Τι έκαναν δηλαδή: Εκμεταλλευόμενοι την φυσική απέχθεια του ανθρώπου γι αυτά τα μικρά τρωκτικά, τα έπιαναν και αφού τα σκότωναν, τα έγδερναν και αφαιρούσαν το σώμα αφήνοντας μόνο το κεφάλι και τα πόδια.  Τοποθετούσαν στο μέρος της  κοιλιάς τους εμπυρευματισμένη πλαστική εκρηκτική ύλη και έραβαν το δέρμα, προσδίδοντας  το σχήμα ενός ψόφιου ποντικού. Δείτε στην παρακάτω εικόνα, απόκομμα του σχετικού εγχειριδίου οδηγιών!


Στη συνέχεια, οι πράκτορες της SOE μέσα από τις αντιστασιακές οργανώσεις και όχι μόνο, προσπαθούσαν να "αδειάζουν" εκρηκτικούς ποντικούς σε καρβουναποθήκες που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί και οι Ιταλοί στην Ευρώπη, για την κίνηση ατμομηχανών σε τραίνα και εργοστάσια, με σκοπό την πρόκληση εκρήξεων, τον τραυματισμό προσωπικού και την πρόκληση ζημιών, έτσι ώστε να επιβραδύνονται όλες οι λειτουργίες του αντίπαλου.

Θεωρούσαν φυσική αντίδραση το πέταμα των ποντικών στη φωτιά, όταν θα τους έβλεπαν οι εργαζόμενοι. Το κόλπο, έπιασε στην αρχή, αλλά αποκαλύφθηκε πολύ γρήγορα. Αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης και εκπαίδευσης των Γερμανών στρατιωτών! Τόσο εντύπωση τους έκανε. Βέβαια οι SOE δεν σταμάτησαν εκεί! Συνέχισαν αμέσως μετά με εκρηκτικά κάρβουνα 140 διαφορετικών σχημάτων, τα μπουκάλια κρασί για τους Ιταλούς και με εξωτικά μπιμπελό για τους Ιάπωνες.

Φαγουρόσκονη, εκρηκτικές τρόμπες ποδηλάτων, απωθητικές ουσίες για σκύλους και χάπια αυτοκτονίας, ήταν κάποια από τα ειδικά υλικά τους. Το πιο χρήσιμο όμως που μέχρι πρόσφατα ήταν σε αποθήκες πολλών στρατών, ήταν τα χημικά μολύβια χρόνου, όπως έλαβαν την ονομασία τους οι πυροκροτητές επιβράδυνσης με χημική ουσία. .

Τα μολύβια χρόνου περιείχαν ένα μικρό φιαλίδιο με καυστικό υγρό. Όταν κάποιος πίεζε το φιαλίδιο, το υγρό χυνόταν και άρχιζε να φθείρει ένα ψηλό συρματάκι, το οποίο όταν έσπαγε ενεργοποιούσε μηχανικά με επικρουστήρα τον πυροκροτητή, που με τη σειρά του, ενεργοποιούσε την εκρηκτική ύλη. Τα χρώματα αντιστοιχούσαν σε ανάλογο χρόνο

Οι πρακτορικές εφευρέσεις στα βιβλία του Ίαν Φλέμιγκ για τον Τζέιμς Μποντ, από εδώ έχουν την ρίζα τους. Η ιδέα και μόνο χρήσης τέτοιων μεθόδων και  συσκευών, δημιουργούσε έντονη ανησυχία και  καχυποψία  δολιοφθοράς. Στην πράξη επέφεραν μεγάλο ψυχολογικό αποτέλεσμα στον αντίπαλο και δημιούργησαν τον φόβο και το δέος για τους υπερκατασκόπους της SOE.

Ακόμη και στο θέμα της αντοχής του προσωπικού στους πόνους των βασανιστηρίων που τους έκαναν σε περίπτωση σύλληψης έκαναν ειδική έρευνα οι ψυχολόγοι για να αναπτύξουν την τάση τους στο "σαδομαζοχισμό"! Απίστευτο αλλά αληθινό!

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η SOE επιστράτευσε 10.000 άνδρες και 3.000 γυναίκες. Από αυτούς  αναπτύχθηκαν 6.000 πράκτορες σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων. Σκοτώθηκαν 800, σε 36 χώρες.

Ανιχνευτής

Πηγή








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.