Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ο πάντα χρήσιμος κώδικας Μορς


Κάρτα επιβίωσης με το λατινικό αλφάβητο φωνητικό και  σε Μορς, ενώ δεξιά δείχνει τα βασικά σήματα επικοινωνίας εδάφους - αέρος 
"Ποτέ μη λες ποτέ"! Ο κώδικας Μορς που "γεννήθηκε" πριν από δύο σχεδόν αιώνες, παραμένει πάντα επίκαιρος, όχι μόνο για στρατιωτική χρήση, αλλά σε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση χρειασθεί.

Αυτά τα συνθηματικά ηχητικά μηνύματα με παύλες και τελείες, αποτέλεσαν ένα έξοχο τρόπο μετάδοσης μηνυμάτων παγκόσμια στο παρελθόν και εξυπηρέτησαν τον κόσμο σε μεγάλο βαθμό.

Η σύγχρονη τεχνολογία της ασύρματης και δορυφορικής επικοινωνίας, με τους ιδιαίτερα αξιόπιστους κρυπτογραφικούς κώδικες και τρόπους ασφαλείας, άφησαν στο πλάι τα σήματα Μορς, προσπαθώντας να τα "απαξιώσουν".

Και όμως, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος ηχητικής και οπτικής επικοινωνίας απ' αυτά, ειδικά σε περιπτώσεις μειζόνων καταστροφών, ή σοβαρών και δυσάρεστων καταστάσεων σε ατυχήματα σε απομονωμένες περιοχές, εκεί όπου η τεχνολογία δεν φαίνεται να βοηθάει, όταν τα πάντα καταρρέουν.

Με μία μόνο προϋπόθεση! Να τα ξέρουμε, ή τουλάχιστον να ξέρουμε τα βασικά! Πόσοι ξέρουν τι σημαίνει: ...---...

Είναι το κλασσικό τρίγραμμα SOS που διεθνώς αναγνωρίζεται σαν το σήμα διάσωσης και έχει συνδεθεί με τις αγγλικές εκφράσεις "save our ship" 'η "save our soul" ή "send out succour" δηλαδή "σώσατε το πλοίο μας" ή "σώσατε τις ψυχές μας" ή "στείλατε βοήθεια", που όμως αποτελούν ευφυήματα προσαρμογής των αρχικών, χωρίς να έχει επινοηθεί το τρίγραμμα γι' αυτά, αλλά για έναν πιο απλό λόγο.  Αποτελείται από εννιά χαρακτήρες και το κάνει να διαφέρει από άλλους παρόμοιους τριγράμματους συνδυασμούς που δεν ξεπερνούν τους οκτώ χαρακτήρες. Έτσι τραβάει πιο εύκολα την προσοχή.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Χρειάζεται να ξέρουμε και κάτι περισσότερο, που θα μας βοηθήσει σε ώρα ανάγκης.,,  Δηλαδή σε καταστάσεις επιβίωσης.

 Εννοείται ότι μέσα στο στράτευμα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο εκμάθησης, όχι μόνο σε διαβιβαστές, αλλά και σε όσους λόγω καθηκόντων και ειδικότητας έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκτεθούν σε εχθρική περιοχή, όπως είναι οι πιλότοι αεροσκαφών και φυσικά οι ειδικές δυνάμεις. Μάθημα επιβίωσης λοιπόν!

Κάποιες καλές ιδέες και μεθόδους εκμάθησης μπορείτε να δείτε ΕΔΩ, που θυμίζουν αυτές που εφαρμόζαμε παλιά

Η σφυρίχτρα για τους ήχους  και ο φακός για το βράδυ, απαραίτητα εξαρτήματα για την αναμετάδοση σημάτων. και όσο για οπτικά σήματα την ημέρα, (δεν μιλάω για τα σημαιάκια των σηματωρών του ναυτικού) κάποτε είχαμε στη συλλογή επιβίωσης και μια γυαλιστερή μεταλλική μικρή πλακέτα με τρύπα στη μέση, από την οποία σκοπεύαμε το σημείο που θέλαμε και με τις μετακινήσεις της ως προς τον ήλιο, και με τα χέρια μας, δημιουργούσαμε τη σηματοδοσία Μορς που θέλαμε. Προϋπόθεση να υπάρχει ηλιοφάνεια. Σήμερα βέβαια, και με ένα CD, κάνεις τη δουλειά σου. (Να ένα ακόμη πραγματάκι που μπορεί κάποιος να έχει στη συλλογή του).

Μιλάμε για επιβίωση, χωρίς πολλά-πολλά ηλεκτρονικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα τις ατομικές συσκευές beacon εκτάκτου ανάγκης, EPIRB (emergency position indicating radiobeacon station) με τις οποίες είναι εφοδιασμένοι κατά κανόνα οι πιλότοι και οι ειδικές δυνάμεις όλου του κόσμου.

Τα GPS και τα gadgets είναι όλα καλά, αλλά.... πρέπει να ξέρουμε και τις πρωτόγονες  μεθόδους, γιατί "ποτέ μη λες ποτέ". Τα σήματα Μορς πάντα είναι χρήσιμα.

Μια και μιλήσαμε για gadgets, να ξέρετε ότι υπάρχουν και στο κινητό  μερικές χρήσιμες εφαρμογές (apps)   που οι "τεμπέληδες" μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την μετάδοση ή και την ανίχνευση σημάτων Μορς. Καλόν είναι να τις έχετε στο τηλέφωνο για όποτε... Άλλωστε δεν πιάνουν και πολύ χώρο.

Η μία ονομάζεται MorseCoder εκπέμπει σήματα και φως από την οθόνη του κινητού σας, που μέσα στο σκοτάδι βοηθούν. Απλά προτοποθετείς ένα μήνυμα, όπως γράφεις στο κινητό, και η εφαρμογή το μεταφράζει αυτόματα σε σήματα Μορς. Δεν χρειάζεται σύνδεση με διαδίκτυο.

Τώρα πέρα από τη δυνατότητα να στέλνεις, είναι χρήσιμο να έχεις και τη δυνατότητα να λαμβάνεις και να διαβάζεις σήματα Μορς μέσα στην οθόνη του κινητού σου. Γι' αυτό είναι κατάλληλη η εφαρμογή Morse Code Reader. Ό,τι ακούει το διαβάζει και το μετατρέπει σε γράμματα.

Θέλετε να ξέρετε και τα γνωστότερα σήματα επείγουσας ανάγκης στην ξηρά στην θάλασσα και στον αέρα; Περάστε και την εφαρμογή Signals και  αν.. όποτε.... θα με θυμηθείτε.


Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.