Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Οι ειδικές επιχειρήσεις σε .."γκρίζες ζώνες"

Εκκένωση τμήματος ειδικών δυνάμεων από  κορυφή υψώματος στο Αφγανιστάν, μετά από καταδρομή σε βάση ανταρτών  (Πηγή)
Τι είναι οι "γκρίζες ζώνες"; Μία πρώτη άποψη είναι ότι  "γκρίζες ζώνες χαρακτηρίζονται περιοχές που υφίσταται εχθρική απειλή και αναμένεται εχθρική επίθεση".  Άλλη άποψη είναι ότι "γκρίζες ζώνες αποτελούν περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά σε καθεστώς επίσημης κατάστασης πολέμου". 

Γενικά όμως, οι γκρίζες ζώνες που δεν προσδιορίζονται και δεν περιορίζονται μόνο εδαφικά, σημαίνουν ασάφεια, αδιαφάνεια, αναμέτρηση και ανταγωνισμό εθνικών συμφερόντων και απροσδιόριστες ή μη αντιμετωπίσιμες απειλές. Διαφέρουν βεβαίως σε ορισμό από κράτος σε κράτος, ανάλογα με τις αντίστοιχες εθνικές επιδιώξεις και τις αδυναμίες.

Την τελευταία 10ετία, συνηθίζεται να λέγεται και να χαρακτηρίζεται σαν "γκρίζα ζώνη" η μορφή του ανορθόδοξου και "άτακτου" πολέμου που εμπεριέχει τις ασύμμετρες απειλές, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η διεθνής τρομοκρατία. Είναι η περιοχή μέσα στην οποία ο αδύναμος τα βάζει με τον ισχυρό, αφού ο τελευταίος δεν μπορεί να αντιπαρατάξει τις ισχυρές δυνάμεις και τα μέσα του για να εξαλείψει την απειλή, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο, χρησιμοποιώντας αναγκαστικά ισοδύναμες, ανορθόδοξες μεθόδους.

Ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με τον "άγνωστο πόλεμο των ΗΠΑ στην Αφρική", μου επανέφερε στη μνήμη ένα αντίστοιχο δικό μου του 2011. Σαν συμπλήρωμα, μπορούμε να παραθέσουμε και τις παρακάτω πληροφορίες, που αφορούν στο θέμα, το οποίο έχει συνάφεια με τις ειδικές επιχειρήσεις σε γκρίζες ζώνες..

Το 2006, μόνο το 1% των Αμερικανών κομάντος που στέλνονταν υπερπόντια, δρούσαν στην Αφρική. Το 2016, το ποσοστό έφτασε  το 17, 62%, που αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος, σε σύγκριση με τον αριθμό του προσωπικού ειδικών επιχειρήσεων που ενεργεί στην ευρεία Μέση Ανατολή και Ασία (Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία και Υεμένη).

Ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Αφρικής (SOCAFRICA),  ταξίαρχος Μπόλντακ, σε δήλωσή του, είχε περιγράψει την εμπλοκή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, σαν βοήθεια προς τις αφρικανικές χώρες που την ζητούν, για την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας,

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η δράση τους δεν περιορίζεται μόνο στην στρατιωτική υποβοήθηση, όπως συνηθιζόταν παλιά, αλλά συμμετείχαν στην προσβολή και εξουδετέρωση τρομοκρατικών συμμοριών, υπό την έννοια των "Ενσωματωμένων Ομάδων Εκπαίδευσης" (Embedded Training Teams, ETTs).

Ανάπτυξη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Αφρική. Οι χώρες στις  οποίες οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις διαθέτουν Ομάδες εκπαίδευσης και αξιωματικούς συνδέσμους , φαίνονται με πορτοκαλί χρώμα. (Πηγή)
To 2014, είχαν αναπτυχθεί περί τα 700 στελέχη Ειδικών Δυνάμεων, για να φθάσουν το 2016, τον αριθμό των 1700 στελεχών, τα οποία ενεργούν σε 33 διαφορετικές αφρικανικές χώρες, προς υποστήριξη 7 μεγάλων επιχειρήσεων κατά τρομοκρατών και ανταρτών.

Το οξύμωρο είναι στην προκειμένη περίπτωση, ότι αρκετές από τις χώρες στις οποίες έχουν εγκατασταθεί για συνεργασία ομάδες αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, αναφέρονται από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι  η Αλγερία, το Μπουρούντι, η Μπουρκίνα Φάσο, το Τζιμπουτί, η Μαυριτανία, η Νιγηρία, η Τανζανία, το Καμερούν, το Κονγκό κ.α.

Ειδικά το Σουδάν χαρακτηρίζεται, μαζί με το Ιράν και την Συρία, σαν "χώρες που υποθάλπουν και στηρίζουν την τρομοκρατία"

Είναι οι "γκρίζες ζώνες" στις οποίες, οι ειδικές δυνάμεις αποκτούν πλέον εξειδίκευση, αφού ο τρόπος ενεργείας τους, είναι οικονομικότερος, αποδοτικότερος και ακριβέστερος στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών.  Αυτό που χρειάζονται είναι ο καλύτερος, τελειότερος  και αποτελεσματικότερος εξοπλισμός σε όλους τους τομείς!

Όποιος συγκρίνει τις ειδικές δυνάμεις με τον υπόλοιπο συμβατικό στρατό κάνει μεγάλο λάθος! Οι ειδικές δυνάμεις, αποτελούν πολυεργαλείο για κάθε περίπτωση, επείγουσα ή μη. Για να είναι όμως χρήσιμες, πρέπει να εκπαιδεύονται σκληρά, απαλλαγμένες από  "οπισθέλκουσες" υποχρεώσεις που μπορούν να αναλάβουν άλλες συμβατικές μονάδες, να έχουν επαρκές προσωπικό και να εξοπλίζονται σωστά και εκτός ..."προβλεπομένης κλίμακας" του υπόλοιπου στρατού.

Για να το πω πιο παραστατικά, με την χρηματική αξία ενός ..άρματος, εξοπλίζεις τέλεια μια μονάδα ειδικών επιχειρήσεων, αν γίνεται αντιληπτό! Τα άρματα μάχης, των οποίων δεν υποβαθμίζω την χρησιμότητα, μπορεί σπάνια ή  ποτέ να μην χρησιμοποιηθούν, μέσα σ' αυτό το ασταθές και ευμετάβλητο περιβάλλον των γκρίζων ζωνών! Οι ειδικές δυνάμεις όμως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε κατάσταση. 

Βλέπετε, είναι θέμα ταξινόμησης προτεραιοτήτων και εκτίμησης της απειλής. Με 10 άρματα λιγότερα, μπορούμε να κάνουμε. Χωρίς ειδικές δυνάμεις όμως...;


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.