Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

H τεχνολογία των στερεών λιπαντικών στην συντήρηση φορητού οπλισμού


Βρετανοί στρατιώτες συντηρούν τον οπλισμό τους στα χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α' ΠΠ (Φωτογραφία Αρχείου)
Το βασικότερο μέλημα ενός στρατιώτη είναι η καλή συντήρηση του φορητού οπλισμού του. Και αν σε ειρηνική περίοδο, αποτελεί ρουτίνα επιθεώρησης, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί από την καλή λειτουργία του όπλου εξαρτάται η ζωή του μαχητή.

Να θυμίσω σε όσους έχουν υπηρετήσει στρατιώτες και έχουν κάνει βολές, (γιατί υπάρχουν και αυτοί που δεν..) πόσο χρόνο τρώγαμε για να καθαρίσουμε το όπλο και να βγάλουμε την κάπνα και τα κατάλοιπα πυρίτιδας από το κλείστρο, τη θήκη του και από την κάννη. Πρώτα λάδι κάθαρσης, να και ο οβελός ή ο σχοινοκαθαριστήρας με την "ψήκτρα" στην κάννη, απανωτά πανάκια (μερικές φορές δυσεύρετα) και πάλι τρίψιμο και καθάρισμα  και τελικά λάδωμα με λάδι συντήρησης. Βλέπαμε την κάννη με το νύχι του αντίχειρα για να διαπιστώσουμε το καθρέφτισμα, οπλίζαμε και πυροδοτούσαμε πολλές φορές για να δούμε ότι το κλείστρο κινείται εύκολα και βέβαια προσέχαμε να μην αφήσουμε σκουριά πουθενά γιατί αποτελούσε αιτία ..."καμπάνας", τον παλιό καλό καιρό!

Ασκήσεις , πορείες, τα υλικά καθαριότητας οπλισμού από κοντά! Μόλις τελείωνε η πορεία στη δοκιμασία "Πορεία-Βολή", πριν ξεκινήσουν οι βολές, ρίχναμε ένα γρήγορο καθάρισμα, για να μην έχουμε φασαρία με εμπλοκές!

Συντήρηση οπλισμού επάνω στο καΐκι. Προσωπικό του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής (Φωτογραφία Αρχείου ΓΕΣ)
Στις επιχειρήσεις, τα πράγματα είναι πιο ζόρικα! Δεν κάνουμε συντήρηση για ν' αποφύγουμε "καμπάνα", αλλά για να γλυτώσουμε από τον θάνατο σε περίπτωση εμπλοκής. Όποιος δεν προσέχει την "πατάει", ή για να το πω καλύτερα, όποιος κάνει τα λιγότερα λάθη κερδίζει! Η συντήρηση και η καθαριότητα οπλισμού επομένως πρέπει να γίνεται με την πρώτη ευκαιρία! Το πρόβλημα στις επιχειρήσεις είναι ο χρόνος!  Ο φόβος είναι η εμπλοκή!

Το πρόβλημα της συντήρησης του ατομικού οπλισμού, στο πεδίο της μάχης και όχι μόνο, ήλθε να το λύσει η τεχνολογία των στερεών λιπαντικών. Μία από τις πολλές επιχειρησιακές απαιτήσεις που πρόβαλαν τα τελευταία χρόνια, στον αμερικανικό στρατό, ήταν και εύρεση τρόπου συντήρησης του οπλισμού σε λιγότερο χρόνο και για μεγαλύτερη διάρκεια. Έτσι οι επιστήμονες  οδηγήθηκαν σε μια τεχνολογία που πραγματικά λύνει τα χέρια. Στο στερεό λιπαντικό, ή όπως λέγεται στ' αγγλικά "Durable Solid Lubricant, DSL". 

Με αυτή την τεχνολογία που δεν είναι πρωτότυπη ούτε νέα, γιατί έχει εφαρμογές στην βιομηχανία και στην διαστημική, επιστρώνονται οι μεταλλικές επιφάνειες του όπλου με ειδικό υλικό και έτσι επιτυγχάνονται τρία πράγματα! Η χαμηλή τριβή των μεταλλικών μερών, μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά και καλύτερη προστασία από την οξείδωση!

Ο στρατιώτης το μόνο που πρέπει να κάνει είναι απλά να ξεσκονίζει τ΄όπλο του και με ένα βουρτσάκι να τρίβει τα σημεία όπου έχουν επικαθίσει υπολείμματα πυρίτιδας ή άλλες βρωμιές, για να λειτουργήσει τ' όπλο του κανονικά χωρίς εμπλοκές.   

Κλείστρο όπλου επικαλυμμένο με στερεό λιπαντικό, τοποθετείται στη θήκη του, οι επιφάνειες της οποίας είναι επίσης επικαλυμμένες. Εκτιμάται ότι με το στερεό λιπαντικό η συντήρηση του όπλου δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα για το μαχητή επί του πεδίου. (Πηγή)
Με  την επίστρωση του ειδικού υλικού, δεν χρειάζεται ούτε φωσφάτωση του οπλισμού. Η μέθοδος αυτή  βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και σε πρώτο χρόνο αφορά σε ατομικό οπλισμό και σε ελαφρά πολυβόλα, χωρίς ν' αποκλείεται στο μέλλον η χρήση της νέας μεθόδου και σε μεγαλύτερα οπλικά συστήματα και πυροβόλα. Έχουν δοκιμαστεί έως και 27 διαφορετικοί συνδυασμοί υλικού επίστρωσης για να καταλήξουν στους τέσσερεις πιο αξιόπιστους.

Η δοκιμασία οπλισμού γίνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και περιλαμβάνει αντοχή σε παρατεταμένης διάρκειας βολές, βολή με λάσπη, άμμο, πάγο, υψηλή θερμοκρασία, αλατόνερο κλπ.

Η ανακοίνωση που προκαλεί το ενδιαφέρον είναι ότι κατά την εκτέλεση βολής  15.000 φυσιγγίων, τα όπλα με την κλασσική λίπανση παρουσίασαν απώλεια της φωσφάτωσης σε ποσοστό 75% στην επιφάνεια της θήκης του κλείστρου και κατά 90% στην επιφάνεια του κλείστρου. Τα τυφέκια με επίστρωση στερεού λιπαντικού, παρουσίασαν φθορά στις αντίστοιχες επιφάνειες μόνο κατά 5%!

Τα πρώτα πειράματα απόδειξαν ότι η μέθοδος του στερεού λιπαντικού υπερτερεί των "ελαίων συντηρήσεως και καθάρσεως οπλισμού"  ή στ' αγγλικά "Cleaner, Lubricant, Preservative, CLP".

Η επανάληψη των πειραμάτων θα αποδείξει την πλήρη αξιοπιστία για να αρχίσει η χρήση της τεχνολογίας με τελικό αποδέκτη τον μαχητή. Πάντως οι στρατιώτες, καλό θα είναι να μαθαίνουν να συντηρούν τα όπλα τους σωστά γιατί "...ποτέ μη λες ποτέ.."

ΑνιχνευτήςΔεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.