Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Jegertroppen. Η μονάδα των αμαζόνων "Κυνηγών" της Νορβηγίας

Jegertroppen. Εκπαίδευση γυναικών, σε  πορείες επί χιονοσκεπών περιοχών.  Ο ατομικός φόρτος πλησιάζει τα 30 κιλά! Οι άνδρες μεταφέρουν 6 κιλά περισσότερα! Προσέξτε όμως και το ahkio , δηλαδή το έλκηθρο που έχουν πίσω τους! Πόσα κιλά άραγε; (Πηγή)
Τελικά οι Νορβηγοί προχώρησαν και συγκρότησαν την μονάδα γυναικών Ειδικών Δυνάμεων, όπως είχαν προγραμματίσει από το 2013. Ξεκίνησε πιλοτικά για ένα χρόνο και παρατάθηκε το πρόγραμμα για άλλα τρία χρόνια. Η μονάδα αυτή που ασχολείται πρωτίστως με την εκτέλεση ειδικής αναγνώρισης, υπάγεται απ' ευθείας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, στις οποίες συμμετείχαν οι νορβηγικές ειδικές δυνάμεις, προέβαλαν την επιχειρησιακή ανάγκη ύπαρξης γυναικών στις τάξεις τους, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με τον ντόπιο γυναικείο πληθυσμό, στον οποίο οι άνδρες δεν είχαν εύκολη πρόσβαση λόγω των περιορισμών της μουσουλμανικής θρησκείας. Αυτό σήμαινε ότι δεν υπήρχε πρόσβαση στον μισό πληθυσμό για απόκτηση πληροφοριών, ούτε η δυνατότητα ανάπτυξης στενότερων σχέσεων.

Εκπαίδευση στην επιβίωση, για τις  Jegertroppen. Αντικείμενα  στα οποία εκπαιδεύονται  κατά τη διάρκεια του 12μηνης εκπαίδευσης τους είναι: Περίπολοι, Αναγνωρίσεις, Βολές, Επικοινωνίες, Α' Βοήθειες, Χειμερινός αγώνας, CQB, Πάλη, Μηχανοδήγηση, Αγώνας σε αστικό περιβάλλον. (Πηγή)
Η ίδια ανάγκη υπήρξε και υπάρχει και σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων με μουσουλμανικό πληθυσμό και όχι μόνο, όπως στο Ιράκ, στη Σομαλία και πιο πρόσφατα στη Συρία. Και επειδή οι Νορβηγοί θέλουν να συμμετέχουν στα διεθνή στρατιωτικά δρώμενα με το μέρος των δυτικών συμμάχων, αποφάσισαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχουν την δυνατότητα που τους δίνουν οι θηλυκοί κομάντος.

Τον Ιανουάριο του 2015, άρχισε η ισχύς της  νέας νομοθεσίας περί στρατολογίας, σύμφωνα με τον οποίο, οι γυναίκες αποκτούν τις ίδιες υποχρεώσεις  με τους άνδρες στην κατάταξη στο στρατό. Από το 1985, οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανοίξει μάχιμες  θέσεις για τις γυναίκες εκτός από τις ειδικές δυνάμεις, που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια. Αλλά με τον νέο νόμο, είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ, που προσκαλεί πλέον για στράτευση γυναίκες, όπως κάνει και με τους άνδρες, πέραν από προκήρυξη θέσεων, όπως γινόταν στο παρελθόν. (Θα πρέπει όμως εδώ να πούμε ότι το Ισραήλ σ' αυτόν τον τομέα ίσως κρατεί την πρωτιά  διεθνώς)

Οι Νορβηγοί, έλυσαν το πρόβλημα της διαφοράς φύλων, που προκαλούσε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, με πρωτότυπες μεθόδους, τις οποίες παρακολουθούν με ενδιαφέρον όλοι οι άλλοι στρατοί του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα οι Αμερικανοί! Όπως είναι γνωστό, από τον Δεκέμβριο του 2015, με υπουργική απόφαση, και οι Αμερικανοί άνοιξαν όλες τις μάχιμες θέσεις για τις γυναίκες και μεταξύ αυτών και τις θέσεις των ειδικών δυνάμεων. Έτσι  έστειλαν αξιωματικούς τους να δουν από κοντά πώς χειρίζονται το θέμα των γυναικών στο στρατό οι Νορβηγοί. 

Κοινός θάλαμος (των έξι) οπλιτών, ανδρών και γυναικών στον νορβηγικό στρατό. Οι στρατιώτες, που βγαίνουν από  τα κρεβάτια τους, αμέσως φορούν τα ισοθερμικά τους εσώρουχα (Πηγή)
Ένα από τα πρωτοποριακά μέτρα που έλαβαν, είναι η κοινή χρήση καταλυμάτων ενδιαίτησης. Πιο απλά, σε όσες μονάδες υπηρετούν και τα δύο φύλα, άνδρες και γυναίκες διαμένουν στον ίδιο θάλαμο! Μια μελέτη του νορβηγικού στρατού, έδειξε ότι όταν υπάρχει κοινή διαμονή, ελαχιστοποιούνται οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και οι σεξιστικές συμπεριφορές, ενώ επιτυγχάνεται η δημιουργία στενότερων  συναδελφικών δεσμών μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

Επίσης ένα άλλο μέτρο, που λαμβάνουν είναι να υπάρχει η ίδια προοπτική εξέλιξης στο στράτευμα για άνδρες και για γυναίκες, όπως επιμορφώσεις σε σχολεία και παραγωγικές σχολές, προαγωγές, τοποθετήσεις κλπ. Από την άλλη μεριά όμως, δεν υπάρχει καμιά διάκριση σε υποχρεώσεις, όποιας μορφής, από υπηρεσίες, δοκιμασίες και στρατιωτικά καθήκοντα.

Στις ειδικές δυνάμεις και συγκεκριμένα στις Jegertroppen, από τις 317 υποψήφιες εθελόντριες του 2015, οι 88 πέρασαν τα εισαγωγικά τεστ και στο τέλος, μόνο 13 ολοκλήρωσαν επιτυχώς την 12μηνη εκπαίδευση!! Ποσοστά παρόμοια με αυτά των ανδρών. 

Ο στόχος που έχουν θέσει οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις  μέχρι το 2020, είναι να φτάσουν το ποσοστό των γυναικών στο στράτευμα στο  20% , χωρίς όμως να υποβαθμίσουν τα κριτήρια αξιολόγησης για την κατάταξη και  υπηρέτηση της θητείας τους, που είναι ακριβώς τα ίδια και για τα δύο φύλα.

Το 2014, το ποσοστό γυναικών σε κληρωτούς οπλίτες ήταν 14%, ενώ το συνολικό ποσοστό υπηρέτησης στις ένοπλες δυνάμεις έφτανε το 10%. Το 2015, επί συνόλου 62.000 νέων σε ηλικία στράτευσης,  20.000 κρίθηκαν κατάλληλοι να προχωρήσουν στην δεύτερη φάση επιλογής. Εξ αυτών οι 7.000 ήταν γυναίκες, ποσοστό 37%, που είναι το υψηλότερο μέχρι σήμερα για τον νορβηγικό στρατό.

Οι Νορβηγοί έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στην στράτευση, κατάταξη και ενσωμάτωση γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις τους, που δεν παρουσιάζουν προβλήματα  μειωμένης "επάνδρωσης"  αφού πλέον αναπληρώνουν οι γυναίκες τους, εξ ίσου καλά!

"Τροφή" για σκέψη και για τις δικές μας ένοπλες δυνάμεις.


Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.