Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Η νέα μονάδα Ειδικών Δυνάμεων των Βρετανών.

Άνδρες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν το 2001,  κρύβουν το πρόσωπό τους μπροστά στο φακό του φωτογράφου. (Πηγή)
Το Ισλαμικό Κράτος, κατόρθωσε να δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στην εφησυχασμένη μέχρι πρότινος Δύση, που πίστευε ότι είναι πολύ μακριά από τα πεδία των μαχών. Είχαν συνηθίσει (οι δυτικοί) να στέλνουν στρατό σε μακρινά μέρη, προασπίζοντας τα συμφέροντά τους και να διατηρούν στις χώρες τους "ειρήνη, τάξη και ασφάλεια". 

Από τη λήξη του 2ου ΠΠ και μετά δεν είχαν αισθανθεί ποτέ κοντινή απειλή! Μόνο σε κάτι "γειτονιές" σαν τη δική μας, που δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους οι γείτονες, (ίσως και να μην τους αφήνουν να τα βρουν) εξακολουθεί να υπάρχει φαγωμάρα!

Και να που εμφανίστηκε η "κακοτεχνία" του ΙΚ! Αλλιώς είχαν γίνει οι υπολογισμοί και αλλιώς τελικά βγήκαν! Κάποιοι έσπειραν ανέμους κυνηγώντας το κέρδος και θέρισαν θύελλες! Θύελλες μεγάλες, που έφτασαν μέχρι το σπίτι τους! Ποιός να το περίμενε!

Έτσι άλλαξαν όλα, μεταξύ των οποίων τα δόγματα αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών στις οποίες περιλαμβάνεται η τρομοκρατία και μέσα σ' αυτήν και το ΙΚ.

Πώς αντιμετωπίζεται το ΙΚ επί του πεδίου; Έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο γι' αυτό. Οι Βρετανοί εφάρμοσαν αρχικά, ένα τρόπο ενέργειας με χρήση ειδικών δυνάμεων! Στη συνέχεια, στα πλαίσια της αλληλεγγύης μεταξύ συμμάχων συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς στόχων ΙΚ, μαζί με τους Αμερικανούς και τους Γάλλους. 

Πρόσφατα, υιοθέτησαν ακόμη ένα τρόπο, πάλι με χρήση ειδικών δυνάμεων, που δεν είναι άγνωστος σ' αυτούς, αλλά δεν είχαν εφαρμόσει την  αμερικανική "τυποποίηση". Αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα μονάδα, (ίσως να μην είναι μόνο μία) ειδικών δυνάμεων, κατά τα πρότυπα των Green Berets των Αμερικανών

Δηλαδή συγκρότηση μονάδας που θα περιλαμβάνει ειδικούς σε κάθε τομέα, οργανωμένους σε ομάδες όπως αυτές του τύπου Α, με σκοπό την παροχή στρατιωτικής υποβοήθησης συμμάχων χωρών (ή/και αντικαθεστωτικών εναντίον δικτατορικών κυβερνήσεων), για την αντιμετώπιση απειλών ή σοβαρών προβλημάτων ασφάλειας. 

Η επιδίωξη είναι, να μπορούν οι ντόπιοι που δέχονται την βοήθεια, να στέκονται στα πόδια τους κατάλληλα εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι, ώστε να αντιμετωπίζουν μόνοι τους την όποια κατάσταση, χωρίς να περιμένουν άλλους για να τους σώσουν. Bεβαίως πρωταρχική επιδίωξη είναι  η με αυτό τον τρόπο, άμεση ή έμμεση καταπολέμηση κάθε ορατής ή δυνητικής απειλής κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεκινώντας από το ΙΚ!

Ο βρετανικός στρατός, διαθέτει μεγάλη πείρα στη διεξαγωγή ανταρτοπολέμων, λόγω της πληθώρας των κινημάτων που συνέβησαν κατά το διάστημα της αυτοκρατορικής τους εποχής. Κατά τη διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πολέμου, ήταν αυτοί, οι πρώτοι διδάξαντες στην υποστήριξη των κινημάτων αντίστασης μέσω της ειδικής υπηρεσίας τους, της SOE.

Έτσι, έχοντας πείρα και γνώσεις, σκέφτηκαν να κάνουν αυτή την "εξειδικευμένη" μονάδα που θα είναι αφοσιωμένη αποκλειστικά σε αποστολές στρατιωτικής υποβοήθησης, αντί να χρησιμοποιούν τους μάχιμους SAS και SBS σε τέτοιους ρόλους. Αυτό αποτυπώνεται στην δική τους "Στρατηγική Αναθεώρηση Άμυνας και Ασφάλειας 2015 " (Strategic Defence and Security Review 2015)


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.