Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Αντάρτες εναντίον ανταρτών

Αντάρτες Ταλιμπάν (φωτο αρχείου)
Ο πόλεμος μαίνεται στη Συρία και στο Ιράκ! Συνεχίζει στην Υεμένη, στη Λιβύη, στη Σομαλία, στη Νιγηρία, στο Σουδάν, στο Καμερούν, στο Τσαντ, στην Ουκρανία, ακόμη και στο Μεξικό με τις συμμορίες των ναρκωτικών και "φυσικά" στο Αφγανιστάν! Το έχουμε όλοι πλέον τόσο συνηθίσει, που θα μας έκανε εντύπωση αν δεν υπήρχαν νέα από το εκεί ..μέτωπο! Ο πόλεμος στον κόσμο!

Το 2015, είχε ξεκινήσει με την προσοχή στραμμένη σε 10 εστίες πολέμων! Το 2016, μάλλον διεκδικεί περισσότερα μέτωπα!

Στο Αφγανιστάν όμως υπάρχει και μια διαφορετική τροπή στα πράγματα, που δεν ξέρω αν μπορεί να χαρακτηρισθεί ευχάριστη ή δυσάρεστη! Οι Ταλιμπάν απέκτησαν νέο αντίπαλο εκ των έσω! Αποστάτες Ταλιμπάν που έγιναν ξαφνικά(;) νέοι φανατικοί οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ)!

Οι "αποστάτες" που προσχώρησαν κάτω από τις βουλές του ΙΚ, χρηματοδοτήθηκαν και λαμβάνουν μισθούς που αγγίζουν τα ..500 δολάρια! Και μη σας φαίνονται λίγα, αν λάβουμε υπ' όψη μας ότι το μεροκάματο σε εκείνη την ταλαιπωρημένη γωνιά του πλανήτη, είναι γύρω στο ένα ..ευρώ! Τόσο ήταν τουλάχιστον το 2006. Δεν νομίζω να έχει αυξηθεί σημαντικά. Όσοι ήταν δυσαρεστημένοι ή αδικημένοι από τους Ταλιμπάν, στρατολογήθηκαν με ευκολία από το ΙΚ.

Η απόσχιση των Ταλιμπάν είναι πλέον γεγονός, αφού δημιουργήθηκε ολόκληρη φατρία και διαχώρισε τη θέση της από την "εξουσία".

Νέος οπλισμός, πολλά λεφτά, ξενόφερτοι ..σύντροφοι, από Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν και  Ουιγούροι,  δύσκολος αντίπαλος! Έτσι οι Ταλιμπάν, χωρίς να αφήνουν τον πρώτο τους αντίπαλο, δηλαδή τον κυβερνητικό αφγανικό στρατό, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον νέο, που με πολύ επιθετικό τρόπο, προσπαθεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, παραμερίζοντας τους παλιούς!

Οι Ταλιμπάν, μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσής τους, αναγκάστηκαν να συγκροτήσουν μια νέα, ειδική δύναμη. Η δύναμη αυτή που περιλαμβάνει περίπου 1000 μαχητές, ανέλαβε δράση από τον περασμένο Οκτώβριο 2015. Οι άνδρες είναι όλοι επιλεγμένοι, ανάμεσα στους καλύτερα εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους μαχητές, με πλούσια πολεμική εμπειρία.

Ιανουάριος του 2015. Πρώην Ταλιμπάν στέλεχος, στρατολογεί νέους μαχητές στις τάξεις των μαχητών του ΙΚ στο Αφγανιστάν. (Πηγή)
Ειδικές δυνάμεις των Ταλιμπάν! Δρουν οπουδήποτε  υπάρχει παρουσία Ισλαμικού κράτους, κυρίως δυτικά στην Φαράχ και νότια  στη Ζαμπούλ, στη Ναγκαράρ και στο Χελμάντ.

Όταν το ΙΚ, ξεκίνησε την επιχείρηση εξάπλωσης στο Αφγανιστάν, το αρχηγείο των Ταλιμπάν, έδωσε την εντολή στα συγκροτήματά του, να εξουδετερώνουν τους Ισλαμιστές "με κάθε δυνατό τρόπο". Έτσι από τον Απρίλιο του 2015, ξεκίνησε η σύγκρουση ανάμεσα στα ανταρτικά σώματα εκατέρωθεν, με εκατοντάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές, "προς τέρψιν" του αφγανικού στρατού και των συμμάχων του. "Διαίρει και βασίλευε;" Ποιός ξέρει;

Η επίσημη κήρυξη του πολέμου, έγινε  από τον Ιανουάριο του 2015, όταν το ΙΚ ανακοίνωσε την εγκατάσταση του κλιμακίου του στο "Κορασάν" όπως αναφέρουν το Αφγανιστάν, που συμπεριλαμβάνει όμως και τμήμα του σημερινού Ιράν, του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Πακιστάν.

Το ΙΚ, είναι η πρώτη οργάνωση, που αμφισβητεί ευθέως την εγκυρότητα  ως θρησκευτικού ηγέτη του ιδρυτή των Ταλιμπάν, Μουλά Μουχαμάντ Ομάρ, που αποκαλείται και σαν "Εμίρης των Πιστών" και  ο οποίος πέθανε το 2013. Αυτόν που η Αλ Κάιντα σεβάστηκε, έρχονται οι ισλαμιστές να του απαξιώσουν τη μνήμη, κατηγορώντας τους Ταλιμπάν σαν τσιράκια των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν.

Η "ειδική δύναμη επιχειρήσεων" των Ταλιμπάν, φέρεται να έχει αφανίσει αρκετούς "αποστάτες" μέχρι και το τέλος του 2015. Από τη δική του πλευρά, το ΙΚ διατείνεται ότι και οι δικοί του μαχητές έχουν εξολοθρεύσει δεκάδες Ταλιμπάν, κυρίως στην επαρχία Ναγκαράρ, όπου αποκεφάλισαν και 10 αιχμαλώτους.

Η διαμάχη είναι αμφίρροπη και εκτιμάται ότι πολλοί αντάρτες περιμένουν να δουν προς τα πού θα κλείνει η ζυγαριά για να δηλώσουν την υποταγή και την υπακοή τους. Όλα παίζονται!

Η διεκδίκηση της εξουσίας εντείνεται σε όλα τα επίπεδα και ο απλός λαός αρχίζει να αισθάνεται μεγαλύτερη ανασφάλεια, περιμένοντας ακόμη χειρότερες μέρες. Το ΙΚ, επιθυμεί την παγκόσμια ένωση όλων των πιστών του Ισλάμ για τη δημιουργία του Μεγάλου Χαλιφάτου.

Οι Ταλιμπάν, ενδιαφέρονται στενά για τη χώρα τους όπου επιθυμούν την επαναφορά του θρησκευτικού κράτους και την απομάκρυνση όλων των ξένων.

Ακόμη και στο θρησκευτικό επίπεδο υπάρχουν διαφορές.  Οι Ταλιμπάν ακολουθούν ένα συντηρητικό θρησκευτικό κίνημα, που ασπάζεται τις αρχές της σχολής των  Χανάφι-σουνιτών. Ακολουθούν τον Σουφισμό και δεν συνηγορούν στη βία εναντίον σιιτών.

Το ΙΚ ασπάζεται την ιδεολογία του  κλάδου των Ουαχάμπι Σαλαφιστών-σουνιτών. Επιστροφή στις ρίζες δηλαδή! Δεν πιστεύουν στον Σουφισμό και θεωρούν τους σιίτες άπιστους. Θέλουν όπως λένε "να επιβάλλουν τον μονοθεϊσμό και να ξεριζώσουν τον πολυθεϊσμό", εννοώντας την εκδίωξη των σουφιστών που πιστεύουν και προσκυνούν σε αγίους. Οι θρησκευτικοί ηγέτες και από τις δύο πλευρές έχουν εκδώσει εντολές για την καταπολέμηση των αντίθετων.

Έτσι ο πόλεμος περιλαμβάνει και την θρησκευτική διαμάχη που εξαπλώνεται μέχρι την Κίνα! Ανησυχούν οι Κινέζοι για τους δικούς τους φανατικούς ισλαμιστές Ουιγούρους! Ανησυχούν τόσο πολύ, που μετά από συμφωνία με Συρία, στέλνουν δικές τους ειδικές δυνάμεις για να βοηθήσουν τους Σύρους εναντίον του στρατού του ΙΚ, στις τάξεις του οποίου πολεμούν και Ουιγούροι. Δεν θέλουν επιστροφή τέτοιων Ουιγούρων πίσω!

Διασπάστηκαν οι σουνίτες! Αλλά αρχίζει και η μεγάλη διαμάχη μεταξύ σουνιτών και σιιτών! Περίεργες και ανησυχητικές εξελίξεις!


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.