Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ο Έλληνας δύτης

Η ανάδυση... (Πηγή)
Για την ελεύθερη κατάδυση είχαμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο. Ένα άθλημα που ανθίζει παντού όπου υπάρχει θάλασσα!


Πρέπει όμως να αναφέρονται όλα τα στοιχεία, όταν μνημονεύεται ένα τέτοιο γεγονός! Ήταν μια υπέροχη προσπάθεια σε συγκεκριμένο είδος κατάδυσης, στην κατηγορία του λεγόμενου "μεταβλητού βάρους" (Variable weight Apnea)! Δηλαδή κατέβηκε γρήγορα με τη βοήθεια βάρους, (συνήθως ελκήθρου 50 κιλών) και στη συνέχεια έκανε ανάδυση με πτερύγια. Ανάλογα με την κατάσταση, μπορεί να επιτραπεί και έλξη από σχοινί ή συνδυασμός και των δύο!

Αν δείτε τον πίνακα των επιδόσεων σε διάφορες κατηγορίες ελεύθερης κατάδυσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελεύθερης Κατάδυσης της AIDA, εκπρόσωπος της οποίας ήταν παρών στο εγχείρημα του Καστρινάκη, θα διαπιστώσετε ότι ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχουν επιδόσεις που φτάνουν μέχρι και 281 μέτρα βάθος! Σε ό,τι δε αφορά τον Έλληνα αθλητή, εκκρεμεί ακόμη η εξέταση για dopping!

Πάντως είναι ένα γεγονός άξιο λόγου και θαυμασμού! Καταδύθηκε  στα νερά με απόχρωση σκούρο μπλε και πράσινο, και αναδύθηκε μέσα σε 3 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα! Πιστεύω να καταλαβαίνετε ότι κρατούσε την αναπνοή του, δηλαδή όλα έγιναν με μια ανάσα!

Και για όσους έχουν σχέση με καταδύσεις ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει να κατεβαίνεις με ταχύτητα και να διατηρείς την εξίσωση πίεσης αέρα στ' αυτιά! Και μετά να έχεις αρκετό οξυγόνο στους πνεύμονες και  στο αίμα σου για να μπορείς ν' ανέβεις στην επιφάνεια από τα 146 μέτρα βάθος!! Θέλει πολλή δουλειά και εξάσκηση!

Μπράβο στο Μανώλη! Φαντάζομαι τώρα ότι στη σχολή του στην Καλαμάτα, πολλοί θα θέλουν να πάνε για να τους μάθει πώς το κάνει! Ωραίο σπορ η ελεύθερη κατάδυση για όσους αγαπούν τη θάλασσα!

Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.