Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Σημασία στη λεπτομέρεια..

Έγινε γνωστή η απόπειρα απελευθέρωσης ομήρων στην Υεμένη η οποία όμως δεν είχε αίσιο τέλος, αφού οι τρομοκράτες πρόλαβαν και εκτέλεσαν τους άτυχους αιχμάλωτους.

Η καταδρομική επιχείρηση, που συγκαταλέγεται στην κατηγορία των DAs (Direct Actions) σχεδιάσθηκε και εκτελέσθηκε από την πολύ γνωστή πλέον Ομάδα 6 (SEAL Team 6) των Αμερικανών Βατραχανθρώπων ή οποία αλλιώς αναφέρεται και σαν DEVGRU (Development Group). Εξαιρετική μονάδα με τεράστια και συσσωρευμένη εμπειρία και πείρα από επιχειρήσεις διαχρονικά και σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Πηγή φωτογραφίας
Τι δεν πήγε όμως καλά; Ακούστηκε ότι οι ελλιπείς πληροφορίες οδήγησαν στην μη εκπλήρωση της αποστολής που ήταν η απελευθέρωση των αιχμαλώτων (σώων). Η επιχείρηση, όπως και κάθε άλλη ειδική επιχείρηση, σχεδιάστηκε προφανώς με μεγάλη λεπτομέρεια, βασιζόμενη στις πληροφορίες που δόθηκαν στο καταδρομικό τμήμα στο οποίο ανατέθηκε η αποστολή. 

Το φάσμα των τεχνικών διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων είναι ευρύ. Η τεχνική της διείσδυσης περιλαμβάνει μεθόδους από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Όλοι το γνωρίζουν θεωρητικά, λίγοι μπορούν να το εκτελέσουν με απόλυτη επιτυχία στην πράξη, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα στα οποία έχουν εκπαιδευτεί άριστα.

Ποτέ όμως μια καταδρομική επιχείρηση δεν μοιάζει με κάποια άλλη προγενέστερη και ΠΟΤΕ δεν υπάρχει έτοιμη συνταγή για να εφαρμοσθεί. Πάντα παίζει ρόλο η φαντασία, ο δόλος και η πρωτοτυπία, σε συνδυασμό με την χρήση νέων τεχνικών νέων υλικών, νέου οπλισμού. Άλλωστε εδώ δικαιολογείται η έννοια του "ειδικού" και των "ειδικών δυνάμεων".

Έτσι λοιπόν, άναψε το πράσινο φως και ξεκίνησε η επιχείρηση. Δύο Osprey προερχόμενα από ένα αεροπλανοφόρο προσγειώθηκαν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον στόχο το βράδυ, ώστε να μην προδοθεί η ενέργεια από το θόρυβο και το καταδρομικό τμήμα άρχισε να κινείται πεζή, για να προσεγγίσει τον στόχο. Εδώ, κάτι  δεν "έκατσε" καλά. Στην προσέγγιση!

Μόλις το τμήμα εφόδου πλησίασε στα 100 περίπου μέτρα, έγινε αντιληπτό από έναν τρομοκράτη, ο οποίος έδωσε το σήμα του συναγερμού και οι δεσμοφύλακες εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον Αμερικανό δημοσιογράφο και ένα ακόμη Νοτιοαφρικανό που κρατούσαν μαζί του. Βέβαια πλήρωσαν το τίμημα γιατί οι Βατραχάνθρωποι τους καθάρισαν μια και καλή! Η αποστολή όμως είχε αποτύχει.

Γιατί έγιναν αντιληπτοί οι SEALs; Έκαναν προσεκτική αναγνώριση και έλεγχο του εξωτερικού χώρου πριν πλησιάσουν; Πώς είχαν σκεφτεί να εξουδετερώσουν τυχόν σκοπούς; Είχαν εντοπίσει με θερμικές κάμερες ανθρώπινη παρουσία ή να το πω καλύτερα παρουσία ζωντανού οργανισμού που εκπέμπει θερμότητα, εκτός του οικήματος ή του καταυλισμού; Είχαν επαφή και ζωντανή εικόνα από κάποιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε πολύ ψηλά πάνω από το στόχο;

Μάλλον κάτι τους ξέφυγε! Ειπώθηκε σαν δικαιολογία, ότι είχαν "κακή τύχη".  Ένας από τους τρομοκράτες, βρισκόταν έξω από τον καταυλισμό και ..κατούραγε.. Σ' εκείνα τα μέρη, Αραβία, αλλά και Ιράκ, Αφγανιστάν και Πακιστάν, ακόμη και το κατούρημα στη ύπαιθρο, γίνεται σε "κάθισμα βαθύ". Δεν στέκονται όρθιοι όπως ο ..πολιτισμένος κόσμος. Αν μπορούσατε να δείτε υπεραστικό λεωφορείο να σταματάει για διάλειμμα, θα ξαφνιαζόσασταν πώς απλώνονται όλοι χάμω!

Ο τύπος λοιπόν είχε κάτσει πίσω από ένα θάμνο και αμολούσε ό,τι πίεζε την κύστη του. Άκουσε τους Βατράχους και φώναξε μέσα στον πανικό του! Τόσο απλά! (Λένε) Ξεσήκωσε τους πάντες και ακολούθησε το μακελειό! Η επιχείρηση τελείωσε με βίαιη και αιφνιδιαστική κρούση, αλλά χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πώς τους ξέφυγε; Ίσως εδώ μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.

Άρα εμείς οι υπόλοιποι που δεν έχουμε την τόσο μεγάλη εμπειρία, πρέπει να μάθουμε να δίνουμε σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια, αν ποτέ χρειαστεί. (Αργά ή γρήγορα)

Ας πω και κάτι άλλο! Παιδιά, σταματήστε να δείχνετε στον κόσμο τι κάνετε, πώς το κάνετε, τι μέσα έχετε, να αφήνετε τους δικούς σας να γράφουν βιβλία επί βιβλίων για την εκπαίδευση και τις τακτικές σας, που στο τέλος γίνονται ταινίες προς πλουτισμό των κερδοσκόπων, γιατί όλα τα μαθαίνουν και οι "bad guys", οι κακοί και αυτό δεν είναι καθόλου καλό! Καθόλου καλό για όλους μας.

Σεμνά και συμμαζεμένα! Αυτά, εντελώς φιλικά και συναδελφικά.

Καλά Χριστούγεννα!

Ανιχνευτής









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.