Ένα από τα απαραίτητα πράγματα που χρειάζονται σε συνθήκες επιβίωσης στην ύπαιθρο και μάλιστα αναπόσπαστο μέρος σε αντίστοιχες συλλογές, είναι τα σπίρτα. Βέβαια η εμπειρία μου έχει δείξει ότι καλό είναι να έχεις μαζί σου και έναν αναπτήρα τύπου BIC σε αδιαβροχοποιημένη συσκευασία για να μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις όπου μπορείς.
Τα σπίρτα όμως εξακολουθούν να έχουν χρήση. Ειδικά τα σπίρτα θυέλλης, που μπορούν να κρατήσουν αναμμένα σε ακραίες καιρικές συνθήκες για κάποια δευτερόλεπτα και να φανούν χρήσιμα.
Υπάρχει και άλλος τρόπος να αδιαβροχοποίησει κάποιος απλά σπίρτα μόνος του, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσει τα ακριβά τυποποιημένα. Αρκεί να ξέρει την αυτοσχέδια τεχνική. Συγκεκριμένα υπάρχουν τέσσερις γνωστοί τρόποι:
Με κερί
Πηγή |
Σβήνεις τη φλόγα και βυθίζεις τα κοινά σπίρτα με την κεφαλή τους μέσα στο ρευστό κερί περίπου 3 χιλιοστά. Στη συνέχεια τα τραβάς πίσω και ενώ στερεοποιείται το κερί, με το χέρι σου συμπιέζεις τις κεφαλές τους έτσι ώστε να κλείσει καλά γύρω από το κάθε σπίρτο. Τα σπίρτα είναι πλέον αδιάβροχα.
Με παραφίνη
Λιώνουμε παραφίνη σε ένα δοχείο έτσι ώστε να έχουμε ποσότητα βάθους 1 εκατοστού. Στη συνέχεια δένουμε γύρω στα δέκα σπίρτα με σπάγγο και τα βυθίζουμε με το κεφάλι μέσα στην παραφίνη. Τα βγάζουμε και αφήνουμε να στερεοποιηθεί η παραφίνη. Έτσι δημιουργούμε ένα αυτοσχέδιο μικρό πυρσό, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι 10 λεπτά.
Με βερνίκι νυχιών
Χρησιμοποιούμε ένα μπουκαλάκι άχρωμο βερνίκι νυχιών. Βυθίζουμε ένα-ένα τα σπίρτα με το κεφάλι τους μέσα στο μπουκαλάκι με το βερνίκι, σε βάθος τριών χιλιοστών και τα αφήνουμε να στεγνώσουν, ακουμπώντας σε μια επιφάνεια. Τα σπίρτα είναι έτοιμα.
Με νέφτι
Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η πιο αποτελεσματική μέθοδος. Ρίχνουμε τρεις-τέσσερις κουταλιές της σούπας νέφτι σ' ένα πλαστικό κύπελλο και βυθίζουμε τα σπίρτα με το κεφάλι προς τα κάτω μέσα στο νέφτι για πέντε λεπτά ώστε να ποτίσουν. Το νέφτι ποτίζει το κεφάλι αλλά και το ξύλινο στέλεχος των σπίρτων.
Βγάζουμε τα σπίρτα, τα απλώνουμε σε μια εφημερίδα και τ' αφήνουμε να στεγνώσουν για 20 λεπτά. Τα σπίρτα γίνονται αδιάβροχα για πολλούς μήνες.
Μάθε τέχνη κι' άστηνε...
Ανιχνευτής
Πηγή
πιστευω πως γινοντε αδιαβροχα κ οταν τα βυθισεις μεσα σε βερνικι ξυλου η οποιοδηποτε αλλο βερνικι (π.χ. Πετρας)
ΑπάντησηΔιαγραφή