Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η ..νέα τεχνολογία στη νυκτερινή σκόπευση

Πηγή
Πρόσφατα, οι Βρετανοί έκαναν επίδειξη νέας τεχνολογίας στη νυκτερινή σκόπευση σε δημοσιογράφους, ενημερώνοντας τους ότι η νέα "συλλογή σκόπευσης", προορίζεται για τα στρατεύματά τους στο Αφγανιστάν και ιδιαίτερα για τις νυκτερινές περιπολίες και κόστισε στο βρετανικό δημόσιο γύρω στα 50 εκατομύρια στερλίνες!

Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη, όταν διαβάζοντας το σχετικό άρθρο, είδα ότι μιλούσαν για συσκευή κατάδειξης LASER, που εκπέμπει στο υπέρυθρο φάσμα, (δηλαδή αόρατες στην ανθρώπινη όραση) προσαρμοσμένη στο όπλο του στρατιώτη και βέβαια συνοδευόμενη από διόπτρα νυκτερινής παρατήρησης που φέρεται από το σκοπευτή για να μπορεί να εντοπίζει την κουκίδα λέιζερ που θα καταδεικνύει τον στόχο! 

Δοκιμή σκόπευσης με λέιζερ ορατού φωτός
Εννοείται ότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί μηδενισμός και ρύθμιση του καταδείκτη επί του όπλου, ώστε η δέσμη λέιζερ να συμπίπτει με τη γραμμή σκόπευσης του όπλου στην απόσταση που έχει επιλεγεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Βρετανοί προτιμούν να μπορούν να σκοπεύουν μέχρι την απόσταση των 800 μέτρων, που προφανώς είναι το ωφέλιμο βεληνεκές των τυφεκίων τους.

Το πρόβλημα με τη νυκτερινή σκόπευση λέιζερ είναι η εκτίμηση απόστασης. Μπορεί η δέσμη λέιζερ να σκοπεύει στο  ...άπειρο, αλλά το όπλο έχει πεπερασμένο βεληνεκές! Επομένως θα πρέπει κάποιος να έχει τη δυνατότητα μέτρησης απόστασης τη νύκτα με τη βοήθεια αποστασιομέτρων λέιζερ ή καλύτερα με κυάλια που έχουν ενσωματωμένα αποστασιόμετρα.

Τέλος πάντων αν έχεις τον καταδείκτη ρυθμισμένο στο ωφέλιμο βεληνεκές (το αναγραφόμενο στο κλισιοσκόπιο του όπλου), είσαι πάντα μέσα!

Ο βρετανικός στρατός προμηθεύτηκε 4.000 τέτοιες συλλογές που ήδη χρησιμοποιούνται στο Αφγανιστάν.

Δεν σας είπα όμως γιατί η έκπληξή μου ήταν μεγάλη! Γιατί αυτό το σύστημα το είχαμε πάρει στις δικές μας  μονάδες ειδικών δυνάμεων, από τη 10ετία του '90! Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την ..ετεροχρονισμένη ενημέρωση των Βρετανών! Ή μας δουλεύουν "ψιλό γαζί", ή ανακαλύπτουν ξανά τον τροχό! 

Η πιο λογική εξήγηση είναι ότι αρχίζουν να το χορηγούν και σε μονάδες πεζικού αλλά και σε επιστρατευόμενες. Δείτε το ενημερωτικό τους βίντεο στο σχετικό άρθρο

Πάντως "κάλιο αργά παρά ποτέ!"


Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.