Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Το Φυλάκιο

Στην κοιλάδα του ποταμού Κορενγκάλ,  του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, στην περιοχή του Νουριστάν όπου ο ποταμός εκχύνεται στον ποταμό Πεχ ο οποίος με την σειρά του πέφτει στον ποταμό Κουνάρ, στα Πακιστανικά σύνορα, οι Αμερικανοί είχαν εγκαταστήσει ένα φυλάκιο.

Περισσότερο ήταν μια προωθημένη βάση περιπόλων, από όπου δύναμη επιπέδου ενισχυμένης διμοιρίας, περιπολούσε, ερχόταν σε επαφή με τους κατοίκους και προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τους αντάρτες Τάλιμπαν, που χρησιμοποιούσαν την κοιλάδα σαν πέρασμα από Πακιστάν στο Αφγανιστάν και αντίστροφα.

Το φυλάκιο εγκαταστάθηκε το καλοκαίρι του 2006 και παρέμεινε ενεργό μέχρι το 2010, οπότε απενεργοποιήθηκε. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, σκοτώθηκαν 42 Αμερικανοί στρατιώτες, και τραυματίσθηκαν 200. Παρα πολλοί Αφγανοί στρατιώτες και πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

 Ονομάσθηκε  "κοιλάδα του θανάτου", από τους Αμερικανούς. Οι αντάρτες αντιδρούσαν έντονα στις πιέσεις και βέβαια είχαν πάντα την πρωτοβουλία, αφού ανάγκαζαν τους Αμερικανούς να μαζεύονται και να αμύνονται τελικά μέσα στο φυλάκιο,που είχε μετατραπεί σε οχυρό. Το έδαφος τραχύ, ορεινό, με λίγα δρομολόγια βατά σε τροχό και με κλίμα βαρύ το χειμώνα, αποτέλεσε "κόλαση" για τους αμυνόμενους και ιδανικό πεδίο δράσης για τους αντάρτες. Επαληθεύτηκε ακόμη μια φορά η αρχή ότι "ο αντάρτης πολεμιέται με αντάρτη". Έτσι έγινε αργότερα και συνεχίζει μέχρι σήμερα με τη χρησιμοποίηση ειδικών δυνάμεων.

2 δημοσιογράφοι πέρασαν μαζί το  χρόνο υπηρεσίας 15 μηνών με τη δύναμη που εκείνη την εποχή επάνδρωνε το φυλάκιο, μια διμοιρία Αλεξιπτωτιστών. Έβγαλαν ένα φιλμ που μάλιστα πήρε και βραβείο για τη ρεαλιστική προσέγγιση στον δύσκολο ανταρτοπόλεμο του Αφγανιστάν. Το φιλμ πήρε τον τίτλο "Restrepo", από τ'όνομα του πρώτου νεκρού στρατιώτη.

Πιστεύω ότι θα μπορέσετε να το δείτε παρακάτω.

Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.