Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

H απελευθέρωση.



Οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις έδρασαν προχθές το βράδυ, δυναμικά και αστραπιαία, στη Σομαλία αυτή τη φορά. Η αποστολή τους ήταν η απελευθέρωση δύο ομήρων, μιας Αμερικανίδας, και ενός Δανού, στελεχών μη κυβερνητικής δανικής οργάνωσης για την απενεργοποίηση ναρκοπεδίων, που εργάζονταν εκεί.

Είχαν συλληφθεί από τον περασμένο Οκτώβριο από Σομαλούς παραστρατιωτικούς της Αλ Σαμπάμπ (Al Shabab) ή μάλλον πειρατές, οι οποίοι τους κρατούσαν ομήρους για λύτρα. Καλά το καταλάβατε! Πειρατές! Τώρα που στη θάλασσα δύσκολα βγαίνει "το ψωμί", μιας και έχουν σκληρύνει τα πράγματα με ένοπλους φρουρούς στα πλοία, ξεκίνησαν να εργάζονται εναλλακτικά και στη ξηρά!

Τους είχαν απαγάγει στην  ημιαυτόνομη επαρχία του Γκαλμούντουγκ (Galmudug)  και τους είχαν κρύψει σε μια έρημη περιοχή μεταξύ του Χόμπιο (Hobio) και του Αντάντο (Adado). Ή νέα "επιχείρηση" των απαγωγών στην ξηρά για λύτρα, έχει αρχίσει και αναπτύσσεται. Τώρα τελευταία, ένας άλλος Αμερικανός πιάστηκε όμηρος κοντά στο αεροδρόμιο του Γκαλκάγιο (Galkayo). Αυτό το αεροδρόμιο το κράτησαν οι Αμερικάνοι στην κατοχή τους μέχρι να τελειώσει η επιχείρηση.





Η ενέργεια ήταν μια τυπική αεροκίνητη καταδρομή, που διήρκεσε λιγότερο από 40 λεπτά. Σαφώς και θα είχε προηγηθεί λεπτομερής αναγνώριση του στόχου και θα είχαν συλλεχθεί ακριβείς και "νωπές" πληροφορίες. Ίσως να είχαν "λαδωθεί" και κάποιοι για να δώσουν πληροφορίες.

Έτσι τα 6 ελικόπτερα εμφανίστηκαν από το πουθενά για τους πειρατές! Σκοτώθηκαν 8 ή 9 και πιάστηκαν αιχμάλωτοι 5, λένε αυτόπτες μάρτυρες! Οι 5 συλληφθέντες θα περάσουν καλά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, πριν παραδοθούν σε κάποια ....δικαιοσύνη. Ίσως τώρα να βρίσκονται στο Τζιμπουτί! Γιατί εκεί; Μα γιατί από κει ήλθαν οι Αμερικανοί! Έχουμε μιλήσει για τη βάση που διατηρούν στην περιοχή, σε προηγούμενο άρθρο! Εκεί είναι η έδρα της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων, που ανέλαβε την αποστολή. Διαβάστε το άρθρο για να δείτε τι έχουν.




Εδώ βγαίνει και ένα δίδαγμα. Οι Ειδικές Δυνάμεις μπορούν πολύ εύκολα να ξεκαθαρίσουν τους πειρατές. Μπορούν! Κάποιοι όμως δεν θέλουν. Ίσως πολιτικές σκοπιμότητες. Ίσως συμφέροντα. Και έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται.

Οι όμηροι ελευθερώθηκαν σε καλή κατάσταση όπως ακούστηκε και μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί στη βάση, για παροχή πρώτων βοηθειών. Από κει θα επαναπατριστούν. Ο πρόεδρος Ομπάμα, που έδωσε την έγκριση εκτέλεσης της επιχείρησης από τη Δευτέρα, συνεχάρη σε προχθεσινή ομιλία του τον  Λέον Πανέτα, τον Αμερικανό ΥΕΘΑ, μόλις ενημερώθηκε για το αίσιο τέλος της αποστολής.

Τώρα θα αρχίσουν να εκθειάζουν τις Ειδικές Δυνάμεις, θα γεμίσουν όλα τα ΜΜΕ από συνεντεύξεις και ιστορίες και μπορεί να γυρισθεί και ταινία ακόμη! Καλά κάνουν! Έτσι ανεβάζουν το ηθικό του κοσμάκη και διατηρούν το κύρος των ενόπλων τους δυνάμεων.

Ανιχνευτής












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.