Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Δομή Δυνάμεων ΕΣ - Οι Ειδικές Δυνάμεις, Μέρος Β΄


Αναδημοσιεύω τμήμα ενός άρθρου, που αφορά στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, από το πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιο "Βελισάριος", χωρίς βέβαια να συμφωνώ απόλυτα με το περιεχόμενο του. Είναι προφανές ότι ο αρθρογράφος είναι ένας άριστος μελετητής της στρατιωτικής επιστήμης, όντας μάλλον στρατιωτικός, αλλά δεν πρέπει να έχει υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις και δεν τις ξέρει από "μέσα" και δεν έχει ενστερνισθεί το πνεύμα τους.

Έχει σημασία όμως, να κατανοήσει ένας αναγνώστης τον τρόπο σκέψης των στρατιωτικών εκτός Ειδικών Δυνάμεων, για να διακρίνει με ευχέρεια το πρόβλημα. Δηλαδή, την διαφορά αντίληψης που υπάρχει για την τακτική ή στρατηγική χρησιμοποίηση των Ειδικών Δυνάμεων. Και βέβαια αυτό είναι το αίτιο του συνεχούς ταλανισμού περί του πρακτέου, που δεν έχει επιδράσει θετικά στον επιθυμητό βαθμό μέχρι και σήμερα, στην καλή και συνεχή μετεξέλιξη των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων.

Δεν θα παρασυρθώ σε επιχειρηματολογία για να αντικρούσω τα σημεία διαφωνίας, διότι αυτό θα σήμαινε για μένα, να αναφερθώ σε στοιχεία που τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν πρέπει να δημοσιεύονται στον αέρα, γιατί μάλλον ζημιά προκαλούν παρά όφελος. Ήδη πολλά έχουν λεχθεί που δεν θα έπρεπε, κατά την ταπεινή μου γνώμη. 

Το μόνο που μπορώ να πω είναι: Αφήστε αυτούς που ξέρουν, να σας πουν τι πρέπει να γίνει. Αφήστε το προσωπικό και την ιεραρχία των Ειδικών Δυνάμεων να κάνει σωστά την δουλειά της. Παραδεχθείτε ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να είναι γνωστά σε όλους, γι' αυτό υπάρχουν οι ειδικοί. 

Σε ό,τι αφορά τους Πεζοναύτες, θα πρέπει κάποιος να μελετήσει το δόγμα αμφιβίων επιχειρήσεων για να καταλάβει πως λειτουργεί το σύστημα διοίκησης και ελέγχου, και ποιοί είναι οι τύποι αμφιβίων επιχειρήσεων.

Μη δίνετε "έτοιμη τροφή" σε αυτούς που την αναζητούν. Είμαι βέβαιος ότι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, κάποιος θα τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, με αυτά που διαβάζει. Προσοχή!


Ανιχνευτής


Ακολουθεί η αναδημοσίευση:

Αν γίνει δεκτός ο διαχωρισμός του ελληνικού χώρου σε τρία θέατρα επιχειρήσεων, τότε οι επιχειρησιακές ανάγκες μπορούν να διατυπωθούν με βάση αυτό το διαχωρισμό:

Θέατρο επιχειρήσεων Αιγαίου

Με το υφιστάμενο καθεστώς, στο θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου Πελάγους δραστηριοποιούνται δύο σχηματισμοί επίλεκτου ελαφρού πεζικού: Η 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών και η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (πρακτικά, δυνάμεως συντάγματος), σε δύο διακριτούς ρόλους:

Η 32α Ταξιαρχία στο ρόλο της αμφίβιας συμβατικής δύναμης στη διάθεση του Αρχιστρατήγου για την επέμβαση σε περίπτωση συμβατικών επιχειρήσεων. Σε παλαιότερο σημείωμα έχουμε εκθέσει την εκτίμηση ότι για ευρύτερους επιχειρησιακούς λόγους, που δεν έχουν σχέση με τις δυνατότητες του ίδιου του σχηματισμού, η δυνατότητα για ανακατάληψη μείζονος ελληνικού νησιού που έχει καταληφθεί από τους τούρκους είναι ένα μάλλον θεωρητικό ενδεχόμενο, εξαιρετικά δύσκολο στην πράξη. Αυτό αφήνει στην 32α Ταξιαρχία τρεις ρόλους:

α. Την ανακατάληψη μικρότερου νησιού το οποίο έχει καταληφθεί αιφνιδιαστικά από τους τούρκους, με σημαντικές δυνάμεις επί του νησιού, δηλαδή μια συμβατική επιχείρηση μέτριας εντάσεως, και με ρευστή τη γενικότερη αεροναυτική κατάσταση.

β. Την ενίσχυση ενός μεγάλου ελληνικού νησιού που έχει υποστεί επίθεση, αλλά η οποία δεν έχει ευοδωθεί πλήρως, κι η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να ελέγχει μέρος του νησιού – πάλι σε σχετικά ρευστό περιβάλλον επιχειρήσεων, και

γ. Την αποτρεπτική ενίσχυση νησιού ή νησιών του Αιγαίου, στο οποίο έχει εγκαίρως εντοπιστεί απειλή πριν αυτή εκδηλωθεί, οπότε η εκεί μετάβαση και παρουσία της ανατρέπει το σχεδιασμό του αντιπάλου.

Η 13η ΔΕΕ προσανατολισμένη στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τον αρχιπελαγικό χαρακτήρα του Αιγαίου, δηλαδή την ύπαρξη πάρα πολλών μικρών και πολύ μικρών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων. Από επιχειρησιακής απόψεως, ο βασικός της προσανατολισμός αφορά τη δυνατότητά της να είναι παρούσα (με τη διασπορά της) στο μικρονησιακό περιβάλλον του Αιγαίου, αποτρέποντας τον αντίπαλο, και παρέχοντας δυνατότητα αντίδρασης σε περιβάλλον που οι βαρύτερες δυνάμεις των πεζοναυτών θα αδυνατούσαν.

Επιπλέον, από τους δύο αυτούς σχηματισμούς, η 32α συνδέεται (ή οφείλει να συνδέεται) στενά με τη Διοίκηση Αμφιβίων Δυνάμεων του Στόλου, ενώ η 13η ΔΕΕ χρησιμοποιεί κυρίως τα ελαφρά πλωτά της για δράση στο μικρονησιακό περιβάλλον που ενεργεί.

Η ύπαρξη δύο διαφορετικών και διαφορετικού προσανατολισμού δυνάμεων στο Αιγαίο είναι ορθή ως σύλληψη και πρέπει να διατηρηθεί, με κάποιες βασικές παρατηρήσεις. Το παρόν μέρος θα ασχοληθεί με αυτές που αφορούν τους Πεζοναύτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.