Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

To Barret MRAD .338 Lapua

 


To Barret MRAD .338 Lapua (Multi-Role Adaptive Design) είναι τυφέκιο Ελεύθερου Σκοπευτού επαναληπτικό, που μπορεί όμως, όπως το λέει και η ονομασία του να μετασχηματισθεί με αλλαγή κάννης και κλείστρου  σε  όπλο με διαφορετικά διαμετρήματα. Μοιάζει στην όψη με το Μ82 SASR

Διαθέτει  ειδική βάση υποδοχής οπτικών οργάνων οποιουδήποτε τύπου, πτυσσόμενο και αναδιπλούμενο κοντάκιο, για προσαρμογή στις σωματομετρικές διαστάσεις του χειριστή, αλλά και για εύκολη μεταφορά, είναι κατασκευασμένο έτσι που να μπορεί να χειρίζεται και από αριστερόχειρες και έχει δοκιμασθεί η αντοχή του στις πτώσεις από διαφορετικά ύψη, καθώς  και σε ρίψεις με αλεξίπτωτο.             

Παράλληλα είναι πολύ εύκολο στην συντήρηση και στη λύση αρμολόγηση. Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε μιλήσει για το τι δυνατότητες, θα ήθελε ένας Ελεύθερος Σκοπευτής, να έχει το τυφέκιό του. Όλα αυτά περιέχονται σε αυτό το νέο μοντέλο της Barret. Δεν ξέρω αν έως τώρα υπάρχει κάποια προμήθεια από τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος σχετικά πρόσφατα προμηθεύτηκε το ΧΜ2010.

Εκτιμώ όμως ότι κάποιοι των ειδικών δυνάμεων έχουν ήδη ενδιαφερθεί, ίσως από άλλο Κλάδο και μάλλον φαντάζομαι οι SEALs. Σε παλιότερο άρθρο είχαμε αναφερθεί στο τυφέκιο αυτό, πολύ συνοπτικά: Το Barret M98B, που έχει δοκιμασθεί από τους Βρετανούς στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. 

Παρακάτω δείτε δύο επεξηγηματικά βίντεο για το όπλο που παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά, στην διεθνή έκθεση AUSA πέρσι στην Washington DC. Ίσως στην έκθεση της  AUSA να παρουσίασαν κάτι περισσότερο.

Ας κάνουμε  αν θέλετε και μια σφυγμομέτρηση! Ποιό είναι το καλύτερο διαμέτρημα για τα τυφέκια Ελεύθερου Σκοπευτού;

Αν ήσουν Ελεύθερος Σκοπευτής που θα έπρεπε να "πέσεις" με αλεξίπτωτο σε περιοχή επιχειρήσεων και θα έπρεπε να διαλέξεις το τυφέκιό σου, τι διαμέτρημα θα προτιμούσες από τα παρακάτω;

                                                           
                                                                        ,338 Lapua










                                                             
                                                                             ,300 WinMag

7,62/308

5,56/223


,50

Όποιος επιθυμεί, ας στείλει τη γνώμη του.

Ανιχνευτής

Πηγή







1 σχόλιο :

  1. Εκτός από τα αναφερόμενα στο άρθρο διαμετρήματα, υπάρχει και το 0.408''chey tac το οποίο φέρεται να έχει κορυφαίες επιδόσεις. Το όπλο με το οποίο συνδιάζεται ονομάζεται Μ-200 cheyeene και προορίζεται κατά προσωπικού και υλικών. Συγκρινόμενο με τα άλλα διαμετρήματα φτάνει στο σημείο αστάθειας σε μεγαλύτερη απόσταση, πράγμα που σημαινει ότι έχει μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές ή για την ίδια απόσταση μπορεί να πετύχει το στόχο ευκολότερα. Το σημείο αστάθειας είναι αυτό που η ταχύτητα της βολίδας πέφτει από υπερηχιτική σε υποηχητική και πρακτικά είναι το δραστικό βελικεκές του όπλου/φυσιγγίου. Έναν αριθμό από αυτά τα όπλα έχουν προμηθευτεί και τα ¨κόκκινα μπερέ" του τουρκικού γενικού επιτελείου, συνιστώντας σοβαρή απειλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.