Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Οι κατάλληλοι άνθρωποι

Νυκτερινή καταδρομή  (Φωτογραφία αρχείου)
Πέρασαν 14 χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 2.819 ανθρώπων. Το τραγικό γεγονός πυροδότησε την έναρξη δύο πολέμων, που μέχρι σήμερα έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο ψυχές, στο Αφγανιστάν και στο  Ιράκ, πέραν των στρατιωτικών απωλειών μάχης

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν πολύ σύντομα  για να αντικατασταθούν με μια άλλη μορφή πολέμου, γνωστή από το παρελθόν, τον ανταρτοπόλεμο. Το 2011 αποσύρθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους οι συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ και ακολούθησε το ίδιο το 2014 από το Αφγανιστάν. Σαν ένα είδος επιλόγου θεωρήθηκε ο εντοπισμός και ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το 2011. Όλη η Δύση πανηγύρισε για την "νίκη" κατά της Αλ Κάιντα Τελείωσε ο πόλεμος; Όχι! 

Μετατράπηκε σε μια περίεργη μορφή εμφύλιου πολέμου, που έχει να κάνει όχι μόνο με πολιτικές αντιπαραθέσεις, μεταξύ αντιφρονούντων και εγκατεστημένων φιλοδυτικών κυβερνήσεων, αλλά περισσότερο με θρησκευτικοπολιτικό φανατισμό!

Εκεί που όλοι περίμεναν ότι οι πολύπαθοι λαοί, θα έβρισκαν επί τέλους μια ησυχία, ξεκίνησε με ταχύτητα καλπάζοντος καρκίνου, η εξάπλωση ενός εκδικητικού θρησκευτικού φονταμενταλισμού! Υπό την κάλυψη ιερών γραφών (όπως άλλοτε συνέβηκε στη μεσαιωνική δύση) εμφανίστηκαν αυτοδίκαιοι ηγεμόνες εκδικητές που αφανίζουν πληθυσμούς, προσπαθώντας να επιβάλουν με την βία τις δικές τους απόψεις περί της ύπαρξης του κόσμου και της διαμόρφωσης κοινωνιών.

Οι "Αραβικές Ανοίξεις" έφεραν αναρχία, καταστροφή, πόνο και φόβο! Η τρομοκρατία και η δια της βίας επιβολή του ισλαμιστικού τρόπου ζωής στο Ιράκ, στη Συρία και στο Αφγανιστάν, έφερε σε τόση απόγνωση τον κόσμο, που άρχισε συνεχώς διογκούμενο, ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα να ρέει από εκεί, προς την ήσυχη (μέχρι πρότινος) και πλούσια(;) Ευρώπη. Άρα, ο νέος κόσμος που επαγγέλλονται  δεν είναι αρεστός και ο απλός κοσμάκης βρίσκει καταφύγιο στη "δαιμονική" Δύση! Κάτι δεν ακούγεται καλά εδώ!

Στην Ουκρανία οι εθνικιστικές εξάρσεις προκαλούν εμφύλιο σπαραγμό με ανεξέλεγκτες διαστάσεις!

Όλα αργά αλλά σταθερά, οδεύουν για την τελική αναμέτρηση! Η ανθρωπότητα ξέχασε τη φρίκη των παγκόσμιων πολέμων και φαίνεται ότι αναζητεί στην εμφάνιση ενός νέου, τη νέα τάξη πραγμάτων! Άνθρωποι μορφωμένοι, μεγαλωμένοι μέσα σε κοινωνίες πλούσιες, ή σε πλούσιο δικό τους κοινωνικό περιβάλλον, (που οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν ποτέ υπηρετήσει σε στρατό), σχεδιάζουν και προτείνουν στους ηγέτες τους πραξικοπήματα και πολεμικές συγκρούσεις σε άλλες χώρες, επικαλούμενοι πάντα το "εθνικό συμφέρον"!

Σε αρκετές περιπτώσεις το "εθνικό συμφέρον" κρύβει πίσω του δυστυχώς μεγάλα οικονομικά συντεχνιακά ή και ατομικά συμφέροντα άπληστων ανθρώπων. Απληστία! Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής! Η απληστία θα χαντακώσει την ανθρωπότητα τελικά!

Όλοι αντιπαρατάσσονται, όπως οι παίκτες βάζουν τα πιόνια στη σκακιέρα. Κανείς δεν επιτρέπει σε κανέναν να θίξει το "εθνικό του συμφέρον", είτε λέγεται "αγωγοί καυσίμων", είτε "αμφισβητούμενο" έδαφος, είτε αμφισβητούμενες ΑΟΖ, είτε εμπορία "αμυντικού" εξοπλισμού, είτε εμπορικοί δρόμοι, και αγορές, είτε πρώτες ύλες. Και ενώ ο ΟΗΕ, υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για ν' αποτρέπει τέτοιου είδους καταστάσεις, με λογική και σεβασμό στις αξίες της ανθρώπινης ζωής, παραμένει αδύναμος και παραμερισμένος, ένας απλός θεατής σε ένα θέατρο παραλόγου, που (το απεύχομαι) τείνει να ολοκληρωθεί με την απόλυτη καταστροφή! Οι συμμαχίες συσπειρώνονται για την αντιμετώπιση του αναπόφευκτου, ευχόμενοι με "δοξολογίες" το απευκταίο! 


Υπάρχει λύση; Βρίσκεται στο μυαλό και στην καρδιά! Αν κάποιος προκαλεί κακό, εμείς οι άλλοι που δεν το θέλουμε, τον σταματάμε, ακόμη και με τη βία. Το θέμα είναι να συμφωνήσουμε όλοι εμείς οι άλλοι τι θέλουμε, προσδιορίζοντας το "κακό", γιατί ακόμη και εδώ υπάρχουν διαφορές!. Γιατί αν σφυρίζουμε αδιάφορα βλέποντας το σπίτι του γείτονα να καίγεται και δεν τον βοηθάμε, πολύ γρήγορα η φωτιά θα έλθει και στο δικό μας σπίτι!

Αρκεί να συμφωνήσουμε και να βρούμε πιο είναι το κοινό πλέον συμφέρον για την αντιμετώπιση κοινής απειλής. Χρειάζεται κοινή λογική, που δεν είναι τόσο κοινή τελευταία.

Στο χάος που δημιουργείται σε τέτοιες καταστάσεις, και πριν ξεκινήσουν μεγάλες εκστρατείες υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Είναι εκπαιδευμένοι μαχητές που δρουν σε μικρές ομάδες για να καταφέρουν χειρουργικά πλήγματα στον αντίπαλό τους, διεξάγοντας ειδικές επιχειρήσεις. 

Μικρό κόστος, μεγάλο όφελος, αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά! Η αποτροπή, η πρόληψη, η δημιουργία σύγχυσης και αποδιοργάνωσης στον αντίπαλο, προσβάλλοντας τα αποφασιστικά του σημεία, η εκμετάλλευση των αδυναμιών του, επιτυγχάνουν την καταστολή του. 

Νυκτερινή καταδρομική περίπολος  στο Αφγανιστάν (φωτογραφία αρχείου)
Οι ειδικές επιχειρήσεις μπορούν να εκτελούνται με ευελιξία οπουδήποτε, οποτεδήποτε, αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά και προπάντων  ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες για να επιτύχουν τον αιφνιδιασμό χωρίς άσκοπες απώλειες.

Απαιτούν βέβαια λεπτομερή σχεδίαση σε ανώτατο επίπεδο με αντίστοιχη εκτίμηση της επικινδυνότητας και της επίπτωσής τους σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.

Μια τέτοια επιχείρηση ήταν αυτή που ανατέθηκε σε τμήμα της Ομάδας 6  για την προσβολή του κρησφύγετου του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011. Η επιχείρηση, που αναλύθηκε σε προηγούμενο άρθρο, διήρκεσε μόνο 40 λεπτά!  Χρειάστηκαν όμως 10 χρόνια στις υπηρεσίες πληροφοριών για να συλλέξουν τις κατάλληλες πληροφορίες.

Η επιχείρηση γυρίστηκε ταινία, και προσωπικό που συμμετείχε, έγραψε βιβλία. Σαν ένα είδος αφιερώματος για τους αθώους νεκρούς του τρομοκρατικού πλήγματος και των πολέμων που ακολούθησαν, παραθέτω την ταινία "Zero Dark Thirty" που αναφέρεται στην καταδρομική επιχείρηση. Μπορείτε να την δείτε με ελληνικούς υπότιτλους  ΕΔΩ.

Υπάρχει και ένα ντοκιμαντέρ που επίσης μπορείτε να το δείτε  ΕΔΩ



Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.