Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Οι αλεξιπτωτιστές του ΝΑΤΟ




Νυκτερινή αεραποβατική άσκηση μονάδων  της αμερικανικής 173 ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών και της  68 βουλγαρικής ταξιαρχίας ειδικών δυνάμεων στην εκπαιδευτική περιοχή του Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας, με σκοπό την "κατάληψη" του αεροδρομίων  Τένεβο και Μπάλτσικ (Πηγή)


Ολοκληρώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2015, η νατοϊκή άσκηση "Swift Response 15" ( Άμεση Αντίδραση 15) που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου 2015 με τη συμμετοχή μονάδων και γενικά στρατιωτικού προσωπικού από 12 σύμμαχες χώρες (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ρουμανία).
Η άσκηση που τελούσε υπό την διεύθυνση των ΗΠΑ, προέβλεπε και ρίψεις αλεξιπτωτιστών και φόρτους υλικών, πυροβόλων και οχημάτων σε προεπιλεγμένες Ζώνες Ρίψεως (ΖΡ) στη Βουλγαρία, στην Ρουμανία, στην Ιταλία και στη Γερμανία. 

Η τελική φάση περιλάμβανε τακτική άσκηση πολυεθνικής διμοιρίας και λόχου με πραγματικά πυρά στην εκπαιδευτική περιοχή στο Γκράφενβερ της Γερμανίας, η οποία έχει έκταση 223 τετραγωνικών χιλιομέτρων, γύρω από το ομώνυμο χωριό της Δυτικής Βαυαρίας και αποτελούσε περιοχή εκπαίδευσης της γερμανικής Βέρμαχτ από τα παλιά, μέχρι που ήλθαν οι Αμερικανοί και την μετέτρεψαν σε αμερικανική στρατιωτική βάση μετά τον πόλεμο!

Αεροσκάφος τύπου CV-22 Osprey της 352 Πτέρυγας Ειδικών Επιχειρήσεων της ΠΑ των ΗΠΑ, αποβιβάζει με κάθετη προσγείωση συμμαχικό τμήμα από Αμερικανούς Ρέιντζερς και  Γερμανούς των Ειδικών Δυνάμεων για εκτέλεση δοκιμαστικής  καταδρομικής άσκησης. (Πηγή)


Σ' αυτήν την άσκηση, που για πρώτη φορά οργανώθηκε σε τόσο μεγάλη έκταση με τη συμμετοχή 4.000 περίπου ανδρών, εκ των οποίων περίπου 1000 αλεξιπτωτιστές, δοκιμάστηκε μάλλον η αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων της νέας συμμαχικής "Μικτής Δύναμης Επιχειρήσεων Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας" (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF) που αναμένεται να αξιολογηθεί για την πλήρη της επιχειρησιακή ετοιμότητα το πρώτο εξάμηνο του 2016.

H συγκρότησή της αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το 2014, με σκοπό την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force, NRF), που συγκροτήθηκε  το 2002.  

Η VJTF δηλαδή, μια πολυεθνική ταξιαρχία των 5 ταγμάτων με δύναμη 5.000 στρατιωτών υποστηριζόμενη από αεροπορικά και ναυτικά μέσα και ειδικές δυνάμεις, θ' αποτελεί την αιχμή του δόρατος και θα εισέρχεται πολύ πιο γρήγορα στην περιοχή επιχειρήσεων για την προετοιμασία και ασφαλή υποδοχή της ακολουθούσας δύναμης  NRF.

Η οργάνωση αεροδιαδρόμων προσγείωσης αεροσκαφών και ζωνών προσγείωσης ελικοπτέρων, η κατάληψη αεροδρομίων, λιμανιών, γραμμών συγκοινωνιών και γενικά εδαφών τακτικής σημασίας, ο αγώνας αστικού περιβάλλοντος και η εκκένωση αμάχων, θα είναι προφανώς, μέσα στα είδη των αποστολών που θα ανατίθενται στη Δύναμη VJTF. Επίσης, η συλλογή πληροφοριών και επιχειρήσεις προκεχωρημένης δύναμης με χρήση ειδικών δυνάμεων, για πληροφοριακή και επιχειρησιακή  προπαρασκευή  της περιοχής επιχειρήσεων, θα είναι μια σοβαρή αποστολή που θα προηγείται.

Στη θεωρία βέβαια, όλα είναι πολύ εύκολο να ειπωθούν και να γραφτούν! Στην πράξη όμως απαιτείται πολύ μεγάλος συντονισμός και  έλεγχος. Για να πετύχεις  τον συντονισμό ανάμεσα σε τόσα διαφορετικά κράτη, χρειάζεται πολύ εξάσκηση και συνεκπαίδευση, ξεκινώντας από την εκπαίδευση πολυεθνικών στρατηγείων μέχρι την εξάσκηση πολυεθνικών διοικήσεων επιπέδου σχηματισμού, μονάδος και υπομονάδος. Μέσα σ' αυτό το πνεύμα, οργανώθηκε η Swift Response.

Πυροβολητές της αμερικανικής 82 Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών κατά τη διάρκεια της άσκησης, δίπλα στο οβιδοβόλο Μ 777 των 155 χιλ.  "Πρώτα αλεξιπτωτιστές και μετά πυροβολητές". Φέρουν εξάρτυση τύπου γιλέκου με όλα τα απάρτια ενός πεζού (Πηγή)


H κυριότερη όμως επιχειρησιακή απαίτηση που προβάλει για το ΝΑΤΟ, είναι η ταχεία συγκέντρωση και μεταφορά δυνάμεων στην περιοχή επιχειρήσεων. Το να μεταφέρεις δυνάμεις από διαφορετικά γεωγραφικά σημεία σε μια περιοχή συγκέντρωσης και στη συνέχεια να τις αναπτύσσεις εκεί που θέλεις και στον χρόνο που θέλεις, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες σπαζοκεφαλιές των νατοϊκών επιτελών.

Η διαθεσιμότητα όμως δυνάμεων στην VJTF με εθνική αποδέσμευση κάποιων μετά από 2 και 3 ημέρες, όπως αναγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΝΑΤΟ, σημαίνει ότι μόνο ένα κομμάτι της πολυεθνικής ταξιαρχίας θα είναι άμεσα διαθέσιμο! 

Αυτό δεν ικανοποιεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, οι οποίες βλέποντας τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία και τις κινήσεις των Ρώσων, αισθάνονται ότι οι εταίροι τους του ΝΑΤΟ υστερούν σε ετοιμότητα και θα πρέπει να καλύψουν αυτές το κενό της Ευρωπαϊκής ασφάλειας


Οι Αμερικανοί, πέραν της 173 Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών που εδρεύει στη Βιτσέντσα της Ιταλίας, με ετοιμότητα 24 ωρών, ενέπλεξαν και την 82 Αεραποβατική Μεραρχία τους από την αμερικανική ήπειρο, με εναλλαγή των ταξιαρχιών της στην διεθνή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης με ετοιμότητα 96 ωρών για ανάπτυξη οπουδήποτε στον κόσμο.

Αμερικανός Ρέιντζερ χειριστής πολυβόλου 5,56 χιλ κατά τη διάρκεια επιθετικής ενέργειας κατάληψης κατοικημένης περιοχής στα πλαίσια της άσκησης Swift Response 15. Φέρει διόπτρες νυκτερινής παρατήρησης, ενώ παράλληλα φαίνεται να έχει στο όπλο διόπτρα νυκτερινής σκόπευσης και στο αυτί του ακουστικά! Ίσως υπερβολικά φορτωμένος, για.. αναμνηστική φωτογραφία (Πηγή


Tο ΝΑΤΟ, μετά από την άσκηση Swift Response, συνεχίζει με την επόμενη, για να δοκιμάσει πάλι την επιχειρησιακή ετοιμότητα της  NRF, αυτή τη φορά με κινητοποίηση μεγαλύτερης διακλαδικής δύναμης. Η άσκηση "Trident Juncture 15"(Συμβολή της Τρίαινας) θα διεξαχθεί αυτή την φορά στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, από 3 Οκτωβρίου μέχρι 6 Νοεμβρίου 2015 και θα συντελέσει στην πιστοποίηση του Διακλαδικού Στρατηγείου στο Μπρούνσουμ της Ολλανδίας για την διοίκηση της NRF  το 2016.

Στο μεταξύ και οι Ρώσοι συνεχίζουν με  μεγάλες ασκήσεις μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ είχαν οργανώσει ακόμα μία δική τους συμμαχική άσκηση στα τέλη Αυγούστου 2015, κλίμα που θυμίζει την "παλιά, καλή, ψυχροπολεμική εποχή"!

Αυτά από πλευράς ταχείας αντίδρασης! Ας μείνουμε όμως στους αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στην άσκηση "Swift Response" για να δούμε μέσα από εικόνες την στολή και την εξάρτυσή τους η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον. 

Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές δείχνουν στους Πολωνούς, τεχνικές  διεξαγωγής αγώνα σε κατοικημένες περιοχές. Με εξάρτυση τύπου MOLLE, χωρίς αλεξίσφαιρο γιλέκο, φέρουν γάντια  και προστατευτικά γυαλιά. To M4 απαραίτητο! (Πηγή)


Η εξάρτυση τύπου γιλέκου των Ιταλών αλεξιπτωτιστών. (Πηγή)
Ιταλός αλεξιπτωτιστής (ίσως των ειδικών δυνάμεων) με πολυχρωματική παραλλαγή  κάθεται σε στάση ..λήψης φωτογραφίας. Εξαιρετικό το όπλο του, τύπου  Beretta ARX 160  με διόπτρα όπως φαίνεται παρεμφερής του τύπου  ELCAN Specter DR  η οποία διαθέτει δύο πεδία μεγέθυνσης: Χ 4 και Χ 1 για CQΒ. Ο σκοπευτής με τη ρύθμιση του αντίστοιχου κουμπιού μετατρέπει το πεδίο εκεί που θέλει. (τιμή 2.200 δολάρια ΗΠΑ το "τεμάχιον"). Επιπλέον έχει και καταδείκτη LASER (πιθανόν για το σύστημα MILES). Οι Ιταλοί πάντα προσέχουν τα υλικά τους. Η παραλλαγή κράνους με τις λωρίδες να κρέμονται υποδειγματική για το σπάσιμο του σχήματος. Το λουράκι του κράνους του είναι αρκετά φαρδύ, αν και το έχει βγάλει, που επιτρέπει σταθερό και άνετο κράτημα. (Πηγή)

Μπορείτε να δείτε πιέζοντας ΕΔΩ και προσωπικό των ιταλικών ειδικών δυνάμεων το οποίο συμμετείχε στην άσκηση. Δεν διαφέρουν σε τίποτα από πλευράς εμφάνισης, από τους Αμερικανούς συναδέλφους τους.


Άνδρες των γερμανικών ειδικών δυνάμεων, συμμετέχουν σε νυκτερινή καταδρομή κατά τη διάρκεια της άσκησης  Swift Response 2015, σαν τμήμα ασφαλείας. Φαίνεται να φέρουν αλεξίσφαιρο γιλέκο με την χαρακτηριστική γερμανική flecktarn παραλλαγή. To τυφέκιο που διακρίνεται είναι τύπου ΗΚ G 36 . Παράλληλα κάθε μαχητής, διαθέτει και πιστόλι  USP. Ο σκύλος γερμανικός ποιμενικός βασικό "στέλεχος" στην ομάδα. (Πηγή)



Γερμανός αλεξιπτωτιστής του 31 Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών εκτελεί καθήκοντα ασφάλειας κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εξάρτυση γιλέκου και MILES πάνω σ' αυτήν και το ΗΚ G36, σε θέση ετοιμότητας.  (Πηγή)











Βρετανοί αλεξιπτωτιστές. Οι γνωστοί Paras. Φέρουν την πολυχρωματική βρετανική παραλλαγή. Είναι χαρακτηριστική η επιμέλεια παραλλαγής του κράνους τους. Δεν αρκούνται μόνο στο υφασμάτινο κάλυμμα παραλλαγής, αλλά έχουν καλύψει το κράνος τους και με δίχτυ, πάνω στο οποίο μπορούν να προσαρμόσουν ό,τι άλλο  θέλουν για  την αλλαγή του σχήματος. Γύρω απ' αυτό, έχουν τυλίξει ισχυρή κολλητική ταινία για να μη φεύγει το κάλυμμα από τις κινήσεις και τις ρίψεις.

Στον δεξιό ώμο υπάρχουν οι πτέρυγες  του αλεξιπτωτιστή,  και το μπλε υφασμάτινο τετράγωνο που δηλώνει το τάγμα τους (2 Para). Στον αριστερό ώμο φαίνεται (στον μεσαίο αλεξιπτωτιστή) το έμβλημα της αεροκίνητης 16ης ταξιαρχίας, ένας αετός.

Η εξάρτυσή τους είναι τύπου γιλέκου, αλλά εδώ φαίνεται χαρακτηριστικά ότι όλες οι θήκες και άλλα απάρτια δεν βρίσκονται μπροστά στο στήθος, αλλά περιμετρικά στη μέση και πίσω. Έτσι μπορούν οι αλεξιπτωτιστές να πέφτουν πρηνηδόν, χωρίς να έχουν άβολα αντικείμενα μπροστά τους.

Ο ατομικός οπλισμός τους, είναι  το κλασσικό  βρετανικό τυφέκιο L85-A2. O δεξιός αλεξιπτωτιστής φέρει το FN Para 5,56 mm  με το πτυσσόμενο κοντάκιο. (Πηγή)



Ισπανοί αλεξιπτωτιστές των ειδικών δυνάμεων, με πλήρη φόρτο και οπλισμό, επιβιβάζονται σε αεροσκάφος  CV-22 Osprey για εκτέλεση άλματος HAHO, στα πλαίσια της άσκησης Swift Response 15.Ο χρωματισμός της  στολής παραλλαγής τους δεν έχει τροποποιηθεί  τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια, όμως έχουν υιοθετήσει τα άρβυλα τύπου  ερήμου.
Η ισπανική ομάδα ειδικών δυνάμεων σε φάση προετοιμασίας. Διακρίνεται καλύτερα η εξάρτυση τύπου γιλέκου MOLLE πολυχρωματικής παραλλαγής αμερικανικού τύπου. Τελικά όλοι φοράνε ό,τι τους ..βολεύει.  (Πηγή φωτογραφιών)
Αμερικανοί Ρέιντζερς, αναμένουν την εκκένωσή τους, μετά από καταδρομική ενέργεια που εκτέλεσαν κατά τη διάρκεια της άσκησης Swift Response 2015. Πολυχρωματική παραλλαγή, προστατευτικά γυαλιά,  γάντια , σύστημα ενδοεπικοινωνίας,  εξάρτυση MOLLE, ατομικός οπλισμός Μ4 , ομαδικό όπλο το πολυβόλο Μ 240 L 7,62 χιλ. και ο απαραίτητος πιστός σύντροφος Κ9.  Προσέξτε τα άρβυλα του πολυβολητή. Μάλλον πρέπει να είναι δικά του πολιτικού τύπου.  (Πηγή)

Πολωνός αλεξιπτωτιστής με πλήρη φόρτο και οπλισμό. Διακρίνεται η εξάρτυση τύπου γιλέκου, κράνος κέβλαρ και βέβαια το Beryl του, το ατομικό τυφέκιο 5,56 χιλ. με πτυσσόμενο κοντάκιο που παράγεται στην Πολωνία. Επάνω στο τυφέκιο, έχει διόπτρα ταχείας σκόπευσης, σε συνδυασμό με κανονική διόπτρα(;). Τόσο στην εξάρτυση όσο και στο κράνος, αλλά και στο όπλο, φέρει  το εκπαιδευτικό σύστημα τύπου MILES (δηλαδή προσομοίωση πραγματικών βολών φορητού οπλισμού με χρήση αβολιδώτων και ακτίνων LASER. Σκοπεύοντας και πυροβολώντας τον αντίπαλο, παράλληλα με την εκπυρσοκρότηση του αβολίδωτου, ενεργοποιείται και δέσμη laser από την συσκευή που βρίσκεται στην άκρη της κάννης.  Αν ο αντίπαλος δεν είναι σωστά καλυμμένος, η δέσμη πέφτει επάνω στα μαύρα "κύτταρα" που βρίσκονται στην εξάρτυσή του ή στο κράνος του, οπότε αρχίζουν να ηχούν με ένα διαπεραστικό ήχο που σημαίνει ότι χτυπήθηκε. Ο ήχος σταματά, μόνο αν αν ο αρμόδιος διαιτητής της άσκησης που συνοδεύει το αντίστοιχο τμήμα βάλει ένα ένα ειδικό κλειδί για να ξεμπλοκάρει το σύστημα και να καταγράψει την απώλεια. Έτσι η άσκηση γίνεται διπλής ενέργειας, δηλαδή υπάρχουν ενεργοί αντίπαλοι και όχι υποθετικοί και αποκτά ενδιαφέρον). (Πηγή)
Πολωνός αλεξιπτωτιστής με τον ατομικό του φόρτο και  πολυβόλο τύπου PKM 7,62 χιλ. με γεμιστήρα των 100 φυσιγγίων. (Πηγή)
Βούλγαροι αλεξιπτωτιστές. (προγενέστερη φωτογραφία από άσκηση του 2011)
Βούλγαροι αλεξιπτωτιστές της 68 Ταξιαρχίας  Ειδικών Δυνάμεων κατά τη διάρκεια δοκιμών για εκτέλεση αεραποβατικής άσκησης . Η δοκιμή εκτελείται στην αεροπορική βάση Αβιάνο της Ιταλίας (Πηγή)





Ολλανδός αλεξιπτωτιστής μαζεύει το αλεξίπτωτό του μετά το εκπαιδευτικό άλμα (Πηγή)




Φωτογραφίες με ελληνικό προσωπικό δεν εμφανίστηκαν στην άσκηση. Η παραπάνω φωτογραφία με Έλληνες αλεξιπτωτιστές, είναι από προγενέστερες δραστηριότητες.



Βρετανός αλεξιπτωτιστής ετοιμάζεται να προσγειωθεί σε ΖΡ της άσκησης, χωρίς να έχει απελευθερώσει το φόρτο του! Πιθανόν λόγω προβλήματος. Το αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα που χρησιμοποιεί ό βρετανικός στρατός είναι το Irvin  CQ LLP Mk1, ταχείας ανάπτυξης. Δηλαδή η ρίψη εκτελείται στα 250 πόδια (περίπου 76 μέτρα) και το αλεξίπτωτο αναπτύσσεται αμέσως,  ώστε να έχει χρόνο ο αλεξιπτωτιστής να προετοιμαστεί για την προσγείωσή του. Τα αλεξίπτωτα χαμηλού ύψους (Low Level Parachutes, LLP) επινοήθηκαν για να περιορίσουν στο ελάχιστο την έκθεση του αλεξιπτωτιστή στον αέρα, να επιταχύνουν την αναδιοργάνωση στο έδαφος, αλλά και να επιτρέψουν την εναέρια διείσδυση σε χαμηλό ύψος πτήσης, ώστε τα αεροσκάφη να μην εντοπίζονται εύκολα από επίγεια ραντάρ. 

Το συγκεκριμένο αλεξίπτωτο μπορεί να μεταφέρει φορτίο μέχρι 160 κιλά. Η ταχύτητα καθόδου κυμαίνεται σε σχέση με το φορτίο από 5 έως 6 μέτρα το δευτερόλεπτο. Το εφεδρικό αλεξίπτωτο που χρησιμοποιούν είναι κάτι ανάλογο,  το Irvin-GQ LLRP. Δεν είναι κατευθυνόμενα.  (Πηγή)



Ρίψη Αμερικανών αλεξιπτωτιστών με αλεξίπτωτο  Τ-11. Κατά τη διάρκεια της άσκησης όλες οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών εκτελέστηκαν, αποφεύγοντας την ανάμειξη των τύπων αλεξιπτώτων στην ίδια ζώνη ρίψεως, προφανώς για λόγους ασφαλείας. (Πηγή φωτογραφίας)




Και βέβαια προηγήθηκε αρκετή επίγεια εκπαίδευση για εμπέδωση της διαδικασίας εξόδου από αμερικανικά αεροσκάφη (γιατί αυτά χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο) και του του σωστού τρόπου προσγείωσης προς αποφυγή ατυχημάτων. Στην επάνω φωτογραφία βλέπετε Ισπανούς αλεξιπτωτιστές να εκτελούν προσγειώσεις κάτω από το προσεκτικό βλέμμα των Αμερικανών εκπαιδευτών (αντρών και γυναικών). (Πηγή)


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.