Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Το αλεξίσφαιρο ..σωσίβιο

Αλεξίσφαιρο γιλέκο-σωσίβιο τύπου FATS (Πηγή)
Το αλεξίσφαιρο γιλέκο δείχνει την αξία του, όταν αυτός που το φοράει δεν τραυματίζεται σε περίπτωση προσβολής του με πυρά. Αν όμως τύχει και βρεθεί σε βάρκα και από τα πυρά που τυχόν δεχτεί, χάσει την ισορροπία του και βρεθεί στο νερό, τι γίνεται;

Αν δεν φοράει σωσίβιο, βυθίζεται με.. ταχύτητα στο νερό και αν δεν προλάβει να το βγάλει μάλλον χάνει κάθε ενδιαφέρον για τα εγκόσμια.  Αλεξίσφαιρο γιλέκο και σωσίβιο, είναι ένας προβληματικός συνδυασμός, που όμως βρήκε τη λύση του!

Μια βρετανική εταιρία, προφανώς έχοντας το ερέθισμα αυτού του προβλήματος από "αμφίβιους" επινόησε και κατασκεύασε αλεξίσφαιρο γιλέκο το οποίο γίνεται και σωσίβιο, αν ο χρήστης του πέσει στο νερό! Το FATS (Floating Armour Torso System) όπως το λένε, παρέχει προστασία ΙΙΙΑ σύμφωνα με τις προδιαγραφές  NIJ 0101.06 του εθνικού Ινστιτούτου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη διεθνώς σαν μέτρο σύγκρισης παρεχόμενης προστασίας αλεξίσφαιρων γιλέκων από πυροβόλα όπλα.

Το FATS  "διαστέλλεται" με σύστημα ιμάντων ταχείας απελευθέρωσης, εξακολουθεί να παρέχει αντιβαλλιστική προστασία στο νερό, ενώ ισορροπεί το σώμα στο νερό, έτσι ώστε να μπορεί ο χρήστης ν' αναπνέει ελεύθερα. (Πηγή)
Είναι κατασκευασμένο με διεμβολές τύπου MOLLE εξωτερικά, ώστε να μπορείς να προσθέτεις τα απάρτια της εξάρτυσης που θέλεις, ενώ εσωτερικά έχει προσθαφαιρούμενο σωσίβιο, το οποίο αν αναπτυχθεί, κρατά στην επιφάνεια του νερού τον χρήστη με όλο τον εξοπλισμό που φέρει!

Κάτω από το γιλέκο, βρίσκεται το φιαλίδιο CO2  το οποίο ενεργοποιείται αυτόματα με την επαφή του στο νερό, ή μπορεί να ρυθμιστεί  να ανοίγει χειροκίνητα μόνο. Μόλις φουσκώνει το σωσίβιο, το γιλέκο, "διαστέλλεται" με μια μέθοδο ταχείας απελευθέρωσης ιμάντων. Η αλεξίσφαιρη προστασία εξακολουθεί να παρέχεται και μέσα στο νερό, ενώ το σωσίβιο ισορροπεί το σώμα έτσι ώστε το κεφάλι του χρήστη να βρίσκεται έξω από το νερό.

Επειδή δε το σωσίβιο (ξεφούσκωτο) βρίσκεται κάτω από το αλεξίσφαιρο γιλέκο, προστατεύεται και από φωτιά. Το FATS το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον κυρίως μέσα στους κύκλους των δυνάμεων ακτοφυλακής διαφόρων χωρών αλλά και σε αμφίβιες στρατιωτικές μονάδες παρουσιάστηκε και πριν από 3 μήνες στην μεγάλη ετήσια διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Seawork που οργανώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τιμή μονάδος προς το παρόν, γύρω στις 1000 λίρες Αγγλίας!


Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.