Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ειδικές επιχειρήσεις στο Ιράκ

Χαρακτηριστικό σχεδιάγραμμα που παρουσιάζει την κατάσταση στο Ιράκ και την εκτέλεση βομβαρδισμών σε επιλεγμένους στόχους εναντίον ανταρτών, ή/και ανεφοδιασμό με τρόφιμα αμάχων, με κατάδειξη από ομάδες ειδικών δυνάμεων. (Πηγή)
Μετά από όσα γίνονται στο Ιράκ, με την δημιουργία χάους και πανικού από τους ισλαμιστές τους ΙS (Islamic State) και την γενοκτονία της εθνοθρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι στα βόρεια της χώρας, οι Βρετανοί σκέπτονται τελικά, να συμμετάσχουν στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Σε πρώτο χρόνο,  οι Αμερικανοί, προς υποστήριξη της κυβέρνησης του Ιράκ, αρχίζουν τους βομβαρδισμούς θέσεων των ισλαμιστών ανταρτών, παράλληλα με τον ανεφοδιασμό απ' αέρος των δύσμοιρων προσφύγων κατοίκων του βόρειου Ιράκ (Χριστιανών και Γεζίντι).

Το σενάριο του πολέμου, αρχίζει να έχει νέα πλοκή. Οι ειδικές επιχειρήσεις εισάγονται με πρώτη προτεραιότητα την εκτέλεση αναγνωρίσεων, εντοπισμό και κατάδειξη στόχων, έτσι όπως είχε αναφερθεί  σε προηγούμενο άρθρο. "Κάλιο αργά παρά ποτέ"!

Ομάδες SAS και  SBS έχουν  προφανώς  ήδη προωθηθεί  προς τα βόρεια για συνεργασία με τις αμερικανικές και ιρακινές ειδικές δυνάμεις και τους Κούρδους Πεσμεργκά. 

Επιστροφή στα παλιά ..λημέρια!

Οι ειδικές επιχειρήσεις, που αφήνουν "μικρό αποτύπωμα" στο έδαφος και έχουν μικρότερο οικονομικό κόστος, ενώ παράλληλα αποτελούν καλύτερη επιλογή σε περιβάλλον αναταρτοπολέμου, αποκτούν ολοένα και περισσότερους οπαδούς ανάμεσα στους επιτελείς σχεδιαστές των σύγχρονων στρατών.

Η αποτελεσματικότητα των ειδικών επιχειρήσεων αποδεικνύεται διαχρονική. Χρειάζεται όμως ισορροπημένη χρήση, γιατί μπορεί το οικονομικό κόστος να είναι μικρό, αλλά το πολιτικό κόστος από λάθος κίνηση, μπορεί να γίνει τεράστιο.

Πρέπει να επισημανθεί, ότι  οι ειδικές επιχειρήσεις συμπληρώνουν και δεν υποκαθιστούν, ούτε "ανταγωνίζονται" τις συμβατικές επιχειρήσεις! Απαιτείται απόλυτη συνεργασία και συντονισμός με τις συμβατικές δυνάμεις όλων των κλάδων.



Ανιχνευτής



















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.