Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Combatives

Εκπαίδευση Αμερικανών Πεζοναυτών στην μάχη σώμα με σώμα (Πηγή)


 Μάχη σώμα με σώμα! Αυτή είναι η έννοια του όρου στα ελληνικά. Ο αμερικανικός στρατός έχει οργανώσει από το 2002 ένα Σχολείο Μάχης σώμα με σώμα (US Army Combatives School) και έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα 57.000 στρατιώτες.

Οι επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν,  μέσα στο ιδιόμορφο περιβάλλον του ανταρτοπόλεμου, οδήγησαν τον στρατό των ΗΠΑ, να επανεκτιμήσει τις απόψεις του για τη μάχη εκ του συστάδην και να επαναφέρει την παραμελημένη  εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες, για την αυτοάμυνα των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης, όταν υπό την πίεση της κατάστασης, θα χρειασθεί να έλθουν αντιμέτωποι με αντίπαλο και δεν θα έχουν πυρομαχικά, ή δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πυροβόλο όπλο τους.

Εκπαίδευση Αμερικανίδων στρατιωτών με pugil sticks  κατά τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων. (Πηγή)


Η εκπαίδευση έχει αναθεωρηθεί. Τροποποιήθηκε  η κλασσική  και αποσπασματική εκπαίδευση   στη λογχομαχία,    που συνεχιζόταν  μέχρι και το 2009.  Τώρα  σχεδιάζεται πλέον από τα πρώτα στάδια της βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μάχη σώμα με σώμα και περιλαμβάνεται  και στα προγράμματα εκπαίδευσης των μονάδων. Επικεντρώνεται σε τεχνικές με κτυπήματα χεριών και ποδιών, λαβές ανατροπής, πνιγμού και ακινητοποίησης. Επιπλέον γίνεται εκπαίδευση στη χρήση μαχαιριού και της λόγχης με ή χωρίς όπλο, σε συνδυασμό με τεχνικές λογχομαχίας. Γιατί; Πολύ απλό. Μπορεί τα όπλα να άλλαξαν και οι λόγχες να έγιναν μικρότερες, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί από το πεδίο της μάχης,  οι συνθήκες που ένας μαχητής, θα χρησιμοποιήσει την λόγχη του για να αμυνθεί ή να επιτεθεί. Ιδιαίτερα για τον πεζό στρατιώτη και πιο πολύ για το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων.

Βρετανοί στρατιώτες σε άσκηση εφόδου έχοντας επί του όπλου την ξιφολόγχη τους. Χρησιμοποιείται η λόγχη κανονικά στον βρετανικό στρατό
Οι Βρετανοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την λογχομαχία σαν ένα βασικό αντικείμενο στρατιωτικής ατομικής εκπαίδευσης. Το 2004 κατά τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, σε περιοχή έξω από την πόλη Μπάσρα, ένας βρετανικός λόχος που "έμεινε" από πυρομαχικά, έκανε έφοδο  με λόγχες εναντίον των  θέσεων ενός παραστρατιωτικού τμήματος 100 περίπου ανδρών του στρατού του Μαχντί, όπως ονομάζονταν. Κατά την έφοδο κάποιοι από τους αντάρτες τραυματίσθηκαν, αλλά οι περισσότεροι τρομοκρατήθηκαν στη θέα της λόγχης και παραδόθηκαν, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Οι απώλειες των Βρετανών ήταν ελάχιστες από τα πυρά των αντιπάλων τους.

Αυτοί που επίσης δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο θέμα εκτός από τους Βρετανούς, είναι οι Αμερικανοί Πεζοναύτες. Η εκπαίδευση στα Combatives, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσής τους. Προσωπικά το θυμάμαι από το 1985, όταν βρισκόμουν στη βάση τους  στο Κουάντικο της Βιρτζίνια, εκπαιδευόμενος. Θεωρούσαν τότε ότι αυτού του είδους η εκπαίδευση,  ανεβάζει το ηθικό,βελτιώνει την αυτοπεποίθηση του μαχητή και  τον κάνει πιο τολμηρό και επιθετικό στο πεδίο της μάχης.

Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύονται στη μάχη σώμα με σώμα, χρησιμοποιώντας ράβδους λογχομαχίας
Πάντα προσομοίαζαν όλες τις κινήσεις και το στυλ της εκπαίδευσης στις πραγματικές συνθήκες, σύμφωνα με τα διδάγματα που είχαν αποκομίσει από τις πρόσφατες επιχειρήσεις τους. Σήμερα, είμαι βέβαιος ότι έχουν εξελιχθεί πολύ περισσότερο. Θα το διαπιστώσετε και εσείς, βλέποντας κάποια βίντεο.

Ανιχνευτής

Πηγή: Army mil.
         US Marine Corps
          British Army




Special Forces Combatives (SOCP)












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.